top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHarold Slomp

Reisverslag met camper door Scandinavië 2013


8-06-2013

Vanmorgen de laatste spulletjes in de camper gedaan en rond elven vertrokken. Heerlijk weer, nabij de grensovergang een broodje gegeten en genoten van de zon.Toen rustig verder gereden. Rond vieren in Sittensen aangekomen. Snel stoelen naar buiten en een kopje thee. Later een paar caches gedaan. (Touristn en Heimatha)

Een mooie omgeving en mooi park. Gelukkig konden we ook buiten eten. Na de verplichte afwas ’s avonds nog even door het dorp gewandeld.

09-06-2013

Een rustige nacht en op tijd wakker. Na het ontbijt nog wat broodjes gehaald bij de plaatselijke bakker op de hoek. De laatste spullen weer opgeruimd. Omdat we erg vroeg zijn eerst nog maar een korte wandeling gemaakt. Tegen 10 uur vertrokken richting Kiel. Het is erg rustig op de weg. Onderweg nog lekker zitten picknicken. Rond tweëen komen we aan. Heerlijk weer en daarom op de kade in het zonnetje gewacht tot dat we 3 uur later aan boord mochten.

Tijdens het wachten stopt er schuin achter ons een grote Jaguar met een Zweeds kenteken. De man stapt uit en spreekt mij

in het Nederlands aan. Blijkt dat hij ongeveer 35 jaar terug is geëmigreerd is naar Zweden en daar een groot stuk land (ter grote van Friesland, Groningen en Drenthe) had gekocht en dat hij nu leefde van de bosbouw.

Aan dek nog heerlijk van het zonnetje kunnen genieten en ons verbazen over een stel Duitsers die zo dronken waren dat ze bijna niet meer op hun benen konden staan.

Om half negen aangeschoven aan het lopend buffet, heerlijk genoten van allerlei lekker dingen en drankjes. Na het eten nog even heerlijk uitgewaaid aan dek en heerlijk geslapen.

10-06-2013

Vroeg opgestaan, uitgebreid gedoucht en ontbeten aan boord. Gelukkig is het nog steeds mooi weer. Het is vrij rustig aan boord en zijn dus snel van de boot af. Onderweg besluiten we naar Sunne te rijden. Lekker rustig aan en ergens onderweg, bij een meertje in het zonnetje een broodje gegeten.

Rond 16.00 uur rijden we onze “eerste camperplekje” op. (Sunne ri Gräsmark noordelijk van de bosbouwschool)

Er zijn alleen een groep zwemmende tieners maar die vertrekken al snel. Helaas is het wel een beetje fris door de noorderwind die vanaf het meer komt. Maar we kunnen nog wel buiten zitten. Af en toe komen er nog een paar badgasten maar verder een mooi rustig plekje. Alvast wat hout bij elkaar gezocht voor het kampvuur. Buiten kunnen eten en ’s avonds gezellig bij het kampvuur zitten lezen, terwijl Harold de ondergaande zon op de foto heeft gezet. Rond elven gaan slapen.

11-06-2013

Heerlijk geslapen en rond half negen worden we wakker. Na een goed ontbijt stappen we rond half elf op onze mountainbikes. Stralend weer maar nog steeds een frisse wind uit het noorden. Na een rondje om het meer (circa 15 km) besluiten we om een stuk over de weg te gaan. Onderweg bij een ander meer gepicknickt en toch nog maar een stukje doorfietsen. Bij een brug gestopt en gps geraadpleegd. Blijkt dat er een mooie weg door de bossen vlakbij is. We besluiten de gok te wagen en gaan goed gemutst deze weg in……..Dwars door het bos en het begin is me toch een partij steil…. Was echt afzien geblazen maar toch ook erg mooi. Na 39 km zijn we weer terug bij de camper. Even snel wassen terwijl Harold wat omrommelt, een giga chaos om de camper.

Inmiddels staan de fietsen alweer op de camper. En dan is het tijd voor een verfrissende duik in het meer. De wind is wat gaan liggen en het is best lekker. Na het zwemmen eten koken, en heerlijk buiten kunnen eten. En dan is het weer tijd voor ons kampvuurtje. We dachten een rustige avond te hebben maar rond half elf komen er een groep jongens zwemmen met een hels kabaal. Gelukkig duurt dit maar een half uurtje en kunnen wij vervolgens heerlijk rustig slapen.

12-6-2013

Vandaag rond kwart over zeven wakker en als we naar buiten kijken is het bewolkt. Na een goed ontbijt wat omgerommeld en toen de hardloopkleding aangetrokken. We besluiten om in dit heuvelachtige gebied niet te ver te gaan (4km). Na terugkomst met de shampoofles in het meer gedoken en heerlijk gebadderd. Vervolgens alles opgeruimd en op naar de volgende stop. In Torsby getankt en op zoek naar het zwemplek waar we vorige jaar zijn geweest. Al snel herkennen we de weg en is het plekje snel (aan de weg bij Östmark) gevonden. Weer zo'n mooi plekje met allerlei voorzieningen. Aangekomen eerst even een goede lunch tot ons genomen.

Het is bijna windstil dus Harold besluit wat macro opnames te gaan maken.

Natuurlijk ook hier eventjes in het water gelopen.

In de namiddag besluiten we een stukje van de omgeving te gaan verkennen. Een mooie wandeling wordt het van ongeveer 5 km.

Bij terugkomst gekookt en de afwas gedaan. Heerlijk rustig. We liggen nog maar net of we horen de regen tikken…… Wat lezen en dan lekker slapen.

13-6-2013

Vandaag heel rustig aangedaan, we gaan pas in de middag richting Okke en Gerlinda. Helaas is het weer regenachtig en grauw.

Onderweg stoppen we op een mooie picknickplaats, en proberen tussen de hoosbuien door een cache te vinden, helaas is dit niet gelukt. Even geluncht en boek gelezen.

Om circa 15.30 komen we bij Okke en Gerlinda aan. Na een hartelijk welkom een lekker bakje koffie heerlijk bijkletsen. Gerlinda haalt, na later blijkt, een mega pizza, en ondertussen lopen wij samen met Okke en Nena een stukje langs de Glomma.

Na het eten nog gewandeld en bij een droomhuis langsgekomen. Langs de Glomma weer terug gelopen.

Daarna op het terras van de hytte koffie gedronken, gekletst en geborreld.

14-06-2013

Om 9.30 ontbijt bij Okke en Gerlinda, wel wat eerder wakker dus nog even bij de Glomma gekeken, water blijft boeien. Na een heerlijk ontbijt laten Okke en Gerlinda een deel van de omgeving zien. Eerst het dorp Valer en vervolgens via mooie weggetjes en verschillende caches naar Gravberget. Helaas is het kerkje afgesloten en helaas begint het ook nu weer te regenen. Even langs een Algfarm om elanden te spotten.

Vervolgens naar een schitterend gebied bij een dam en visplaats (mooi camperplekje).

Wat foto’s gemaakt maar ook nu begint het weer te regenen als we buiten zijn.

Doorgereden naar cafe Finnskog waar we elandengehaktballen hebben gegeten. Erg lekker en aan te bevelen. Na deze stevige maaltijd nog bij het kerkje er tegenover een cache gedaan en verschillende foto’s gemaakt van het kerkje.

Terug bij Okke en Gerlinda, wat spulletjes opgeruimd in de camper, daarna bakt Okke heerlijke waffels. Later nog wat ebooks uitgewisseld en GSAK uitgelegd. Ondertussen laat Okke Nena nog even uit, hij belt Harold om te zeggen dat lucht mooi kleur dus snel fototas gepakt en naar buiten. In de Glomma ook nog een bever gezien.

15-06-2013

Kwart voor acht ontbijt. Gerlinda moet vandaag werken en wij willen niet al te laat vertrekken. Bronwater in de tank gedaan. Na het afscheid rond 9.15 uur vertrokken. Wat een gastvrijheid hebben we weer genoten en wat een lieve mensen zijn het toch.

We hebben tot Hamar de tijd om te beslissen waar we naar toe gaan Het doel is Glitterheim. Gerlinda opperde om via Fagernes te gaan en bij Hamar eerst richting Gjövik en vervolgens een mooi binnendoor weggetje. Het is prachtig weer en de hellingen worden steiler. Op een parkeerplaats gestopt om te eten en drinken en opeens hoort en ziet Harold koelvloeistof onder de camper vandaan stromen. Oei….iets geknapt? Wij moterkap open maar zien niks bijzonders. Dus dan toch maar starten en rijden. Geen stijging meer van de temperatuur maar toch voor de zekerheid maar richting Lillehammer. Verder over de E6 en dan het dillemma Glitterheim, 25 km van de bewoonde wereld ??? Na veel getwijfel toch maar besloten om naar Grimsdalen te rijden.

Via Ringebu dwars door Rondane, onderweg nog even gestopt en stukje gelopen en foto’s gemaakt. Rond 17.00 uur rijden we de Fjellcamping op, koffie, eten, afwassen en later nog fotograferen. Ondertussen wordt het naast ons, 3 noren aan een kampvuur, erg gezellig met leuke afwisselende liedjes.

16-06-2013

Na een goede nachtrust en een goed ontbijt wachten we eerst de regen af voor we gaan wandelen. De regen duurt iets langer dan verwacht dus ook nog maar geluncht in de camper. Rond kwart voor één de rugzak ingepakt en het gebied ingetrokken richting Doralsaeter. Tussen de bomen is het warm en de trui kan wel weer uit. Wat een prachtig landschap. Rustig wandelend willen we steeds verder. Tot een hoogte van 1250 meter gestegen (camper staat op 925 m).

Dan toch maar even naar de sneeuw en naar een volgende top. Intussen is het gaan regenen en hoewel we wel verder willen is het verstandiger om terug te gaan. 5.5 km hier duurt toch net iets langer als in NL. Gelukkig gaat het niet harder regenen en wordt het zelfs weer droog. Net voor 18:00 uur weer terug bij de camper en eten klaar gemaakt.

Een uur later besluiten we nog even te gaan hardlopen. 4 km en afzien. In de camper het zweet weggewassen en een lekker bakje thee om het vochtgehalte weer wat aan te vullen. Harold gaat daarna nog even fotograferen. Het blijft vreemd dat je om half twaalf ’s avonds nog zulk mooi licht hebt!

17-06-2013

We besluiten vandaag te gaan fietsen. Na een goed ontbijt en uitgezwaaid door onze Noorse buurmannen vertrekken we vol goede moed. We wisten al dat het hard waaide (camper stond te schudden) maar dat het zo hard waaide…..

Bij een plekje aan de rivier gestopt en foto’s gemaakt. Echt een hele mooie omgeving. Toen weer verder. In de verte zien we de weg die nogal steil naar boven loopt en vragen ons af of we die moeten beklimmen en ja hoor, dit is het geval.

Met veel kracht en doorzetting komen we met een snelheid van 6 a 7 km per uur boven.

Een beetje uit de wind een broodje eten en wat gedronken. We zitten inmiddels op 1175 meter hoog. Even weer wat foto’s en dan besluiten we door te fietsen naar het tolstation. Toch nog weer klimmen geblazen. Maar dit viel op zich mee. Bij het tolstation even op een bankje gezeten en toen begon het te regenen. Dan toch maar de regenjassen aan. Scheelt ook voor de warmte want de wind is erg koud. Toen de afdaling, Harold zijn hoogste snelheid was 55.1 en die van mij 40 en dat op een gravelweg…..

Onderweg nog een mooi paadje ingefietst maar die liep dood bij een rivier, brug was weg.

’s Avonds de wandeling gedaan die start op de Fjellcamping. Is een leuke wandeling met veel wetenswaardigheden. Rond half elf gaan slapen omdat we morgen op tijd willen vertrekken.

18-06-2013

Vroeg vertrokken vanuit Grimsdalen. In Dovre nog wat boodschappen gedaan. We besluiten niet rechtstreeks naar Gjora te rijden maar via de E136. Echt aan te bevelen. Wat een mooie weg. We stoppen dan ook regelmatig en genieten van de natuur en het mooie weer. Voorbij Andalsnes met een veer over en later spijt gekregen dat we de Atlantic road niet hebben gereden bij dit mooie weer.

Rond zessen arriveren we op de camping. Eerst even Endre, Ivar en Gijs begroeten bij Nyheim die daar hard aan het werk zijn om de wintervoorraad hout aan te vullen. Terug op de camping treffen we Frans en Gerrie (wat is de wereld toch klein). Nog even staan kletsen en dan toch maar wat eten koken. ’s Avonds met Frans en Gerrie, Endre en Gijs lekker buiten gezeten en bijgekletst. Rond twaalven gaan slapen.

19-06-2013

Eerst ff hardlopen….pffff dat valt niet mee en het is toch steiler dan verwacht. Toch de 4 km kunnen volbrengen. Dan eerst ff ontbijten en dan was de planning om te gaan douchen, maar ondertussen komen Frans en Gerry bij ons zitten (afscheid nemen). Wanneer zij de camping afrijden is het bijna twaalf uur dus eerst maar een broodje gegeten. En ipv te gaan douchen, gaan we eerst nog maar een stukje fietsen. Daarna het zweet er af gedoucht.

Helaas is het tijdens het douchen gaan regenen. Ondertussen zijn Gerrit en Betsy (vrienden uit Apeldoorn) druk bezig met het opzetten van hun tent. Wij gaan koffie voor ze zetten en koken voor 5 personen (Gerrit, Betsy, Gijs en wij tweetjes)

’s Avonds gezellig, helaas vanwege de motregen niet bij een kampvuur, met zijn allen gezeten.

20-06-2013

Rond achten opgestaan en een goed ontbijt want we gaan zo wandelen met Gijs, Gerrit en Betsy en misschien Endre.

Wachten duurt lang…..Gijs komt pas rond half twaalf want hij had zich verslapen. We rijden met Gijs mee naar Jenstad. Vanuit daar lopen we richting Lindallfossen, via de “autoweg”. Harold oppert onderweg om te gaan lunchen in Gammlesaetra. Iedereen vindt dit een goed idee en we lopen door. Het blijft toch een mooi punt, dit gebouw van de Noorse wandelfederatie. We genieten van ons zelf meegebrachte broodjes en er worden natuurlijk veel foto’s gemaakt.

Dan verder wandelend naar Lindallfossen. Een heel mooi punt om deze waterval te aanschouwen. We dalen af via het gemarkeerde pad en dat is hier en daar knap lastig. Terug op de camping snel korte broek aan en genieten van het heerlijke weer. Rond kwart voor zeven richting Nyheim voor de BBQ met Endre, Ivar, Gijs, Gerrit en Betsy. Tjee wat hebben de mannen er veel werk van gemaakt. Ontvangst met champagne en een mooi gedekte tafel en heel veel vlees en lekkere groente. Echt Super. Na de BBQ naar binnen en daar werd nog koffie, aardbeien en ijs geserveerd. Endre heeft ondertussen de openhaard aangedaan, heel knus.

Terwijl we gezellig zitten te kletsen komt er een auto het erf op rijden en even later wordt er geklopt. Er staat een man die een zalm (1 meter en 10 kg) heeft gevangen. Wij snel kijken, wauw wat een lengte. Hij is 50 minuten bezig geweest om de zalm aan de kant te krijgen. Endre koopt deze vis van deze man. Rond half twaalf richting camping en lekker koesse.

21-06-2013

Vanmorgen rond achten opgestaan. Brood gesmeert en rugtassen ingepakt. Vandaag gaan we via Svarthaugen naar gammlesaetra lopen. We weten niet hoelang dit is maar wel dat het flink steil is (volgens Ivar althans). Vol goede moed beginnen we aan deze wandeling. Idd erg steil en erg warm. Binnen 3.5 km zijn we 1000 meter gestegen. Ondertussen genieten we van de mooie vergezichten. Boven aangekomen zien we tot onze verbazing een bootje en een huisje…..hoe komt die daar????

Veel foto’s gemaakt. Op de vlakte is het erg koud en we trekken onze regenjassen aan. De klim was stevig maar de afdaling is ook pittig. Bij gammlesaetra broodje gegeten en via “de gewone weg” terug gelopen. Jammer van het laatste stuk dat gewoon via de weg gaat. Op de camping terug hebben we 17 km gelopen. Gerrit en Betsy zetten snel een kopje koffie voor ons en wij puffen even uit. Na een lekkere warme douche schuiven we aan voor een lekkere maaltijd dit G en B hebben gemaakt.

’s Avonds komt Gijs met Tore. We zitten gezelllig bij het kampvuur en dan begint het te regenen, balen. Dan toch maar weer met zijn allen onder het afdakje van het receptiegebouw.

22-06-2013

Na een goede nachtrust zouden we moeten besluiten om te blijven of weg te gaan. Maar die keuze hoeven we niet te maken, want Hilda heeft migraine en dus een dagje plat. Harold rommelt een beetje aan en zit lekker te lezen. Rond half drie is Hilda weer een klein beetje mobiel. Er is een opening van een expositie in Nyheim en daar gaan we naar toe. Het blijkt allemaal niet veel voor te stellen en we hebben de kunstwerken dan ook snel bekeken. Op de camping vragen Gerrit en Betsy of we zin hebben in een kop koffie met een waffel en daar zijn we natuurlijk altijd voor te porren, dus terug naar Nyheim. Daar heerlijk gezeten en ondertussen is ook de regen gestopt.

Na het avondeten een kampvuurtje met Gerrit en Betsy, Gijs en Tore.

23-06-2013

Heerlijk, de zon schijnt en we kunnen buiten ontbijten. Na het ontbijt wat was gedaan.

’s Middags gaan we naar een folklorefeest in Leikvinn (vlakbij Sunndalsora). Wij mochten de auto van Gijs lenen en rond kwart over 12 rijden we achter Gerrit en Betsy aan. De festiviteiten worden geopend met verhalen(in het Noors uiteraard) over de voormalige bewoners van het landgoed. Betsy probeert het te vertalen. Het verhaal wordt afgewisseld met traditionele Noorse muziek, best mooie muziek.

Daarna boogschieten, het lijkt zo makkelijk ……..

Koffie drinken, cake eten en worst. Lekker kletsen met Endre, die ook vol enthousiasme verteld over het verleden van Leikvinn.

Rond vieren weer terug op de camping en lekker genieten van het mooie weer. Na het avondeten natuurlijk weer een kampvuurtje op de camping. Dit is zo’n rustige camping, waar je nog een kampvuurtje naast tent, caravan of camper mag maken. Heerlijk om hier elk jaar weer terug te komen. Het voelt als wildkamperen met alle faciliteiten aanwezig.

24-06-2013

Vandaag gaan we echt vertrekken, eerst buiten ontbijten, na afscheid te hebben genomen van Gerrit en Betsy en Gijs (gisteren al van Endre). We willen vandaag richting Idre, dus best een lange reis voor de boeg. Onderweg een paar keer gestopt en gekeken naar een cp maar aan de rivier staan allemaal hyttes. Dus doorrijden, tot aan Drevsjo een oersaaie weg, 99 km en ongeveer 20 auto’s tegengekomen.

In Idre eerst even bij de ICA langsgereden en boodschappen ingeslagen voor de komende dagen. De lagerplats (van Frans coördinaten gekregen) ligt aan de rivier, erg mooi. Aan deze weg (Foskrosvägen aan derievier Osterdalälven) liggen meerder lagerplatsen waar je voor een paar euro (gereguleerd) wild kunt kamperen.

’s Avonds proberen een kampvuurtje te maken maar wil niet echt lukken met vochtig hout.

25-06-2013

Na het ontbijt gaan de fietsen weer van de camper af. Het is heerlijk weer dus we treffen het. Nog maar een paar kilometers gefietst horen we gekrijs van vogeltjes. Wij stoppen en speuren rond. En ja hoor, in een paal zit een holletje en daar steken twee kopjes uit van jonge zwarte spechten. Wat een mooi gezicht.

Op de gps gezien dat er ergens een pad loopt langs een meer en we besluiten deze te nemen.

Bij het meertje gegeten en even met de voetjes in het water.

De weg wordt er niet beter op en het is zwaar fietsen. Het pad eindigt op een parkeerplaats van een natuurreservaat. Even rondgelopen maar helaas worden we lek gestoken door de bekende (of beruchte) knotjes. Dus snel weer terug.

Lekker tempo op de terugreis. Nog even doorgefietst naar de grotere stroomversnelling (ri Idre) Genoten van dit geweld.

Terug bij de camper, lekker gewassen en eten gekookt. Rond kwart voor negen de wandelschoenen aan want we gaan op “elandenjacht”. Helaas vinden we alleen maar uitwerpselen. Wel enorm genoten van de rust.

Terug bij de camper kleurt de lucht ontzettend mooi en er is een regenboog. Puur genieten.

Nog even gezeten en dan moe maar voldaan het bed ingetuimeld.

26-06-2013

Na het ontbijt om 9.15 uur vertrokken van ons CP. Helaas regent het. We gaan naar Nipjeskar en de outlet bezoeken. Tot onze verbazing is het erg druk op deze weg. Het blijkt dat er vandaag een oriëntatieloop is. Van groot tot klein rent iedereen rond door de heuvels en het struikgewas. Een apart gezicht.

Bij Nipjeskar aangekomen is het harder gaan regenen en niet echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan. We zijn hier al vaker geweest en misschien vandaar de neiging niet zo om door de regen naar de top te lopen.

Dus dan maar naar de outlet. Mooie iso-hemden gekocht, later spijt dat we niet meer mee hebben genomen.

En ook dit keer rijden we weer langer dan de planning is. We moeten het nog steeds leren om het rustiger aan te gaan doen. Nog wel bij een CP geweest maar daar was het te nat door de vele regen, dus weer verder.

Rond half vijf bij een zwemplaats “Djuprammens” aangekomen.

Wel wat nat maar lekker rustig. ’s Avonds komen er nog 3 andere campers. Lekker zitten lezen en vroeg gaan slapen.

27-06-2013

Rond kwart voor negen opgestaan. We gaan vandaag maar eens cachen. Hemelsbreed zo’n 5 km en na het ontbijt op pad. Op de gps even de logjes gelezen en we gaan op zoek naar een oud spoor. Vanaf de weg de bush in en omdat het struikgewas nogal nat en hoog is, zijn de broeken snel doorgeweekt. Maar dat mag de pret niet drukken. Op het spoor aangekomen is het nog 4.5 km naar de cache. Het is best moeilijk lopen op de gladde bielzen en de door boompjes en heide overgroeide rails. Onderweg nog een oud stationnetje gezien en wat fietslorry’s. Jammer dat zoiets niet meer wordt gebruikt.

De cache is snel gevonden, snel loggen wat hier zijn heel veel knotjes ……

Op de terugweg bij het meertje gegeten en we besluiten niet rechtstreeks naar de camper te lopen. Op een kruising de verkeerde keuze gemaakt!! We komen op ca. 600 meter hemelsbreed van de camper,maar….. er zit een hele brede rivier tussen. Dus tja, dat is weer teruglopen en ongeveer 2 km daarvan langs de “snelweg”. Niet echt leuk. Bij de camper aangekomen hebben we op een paar meter na 20 km gelopen.

Het is lekker weer, dus shampoofles gepakt, zwemkleren aan en lekker badderen in het grote meer. Heerlijk verfrissend. Helaas moeten we binnen eten, want het waait niet, dus knotjes. ’s Avonds daarom geen kampvuur, maar lekker in de camper lezen.

28-06-2013

Vandaag vroeg opgestaan omdat we kilometers willen maken. Rond 9 uur rijden we de CP af. Rond half twaalf verlaten we de snelweg om even te genieten van het landschap. Bij toeval komen we aan bij het Gotakanaal in Sjotorp. Mooi dorpje en zomaar twee caches gedaan. We zien bij een restaurantje “Dagens Lunch” voor een betaalbare prijs en we besluiten daar te gaan eten. Een goede lunch, nieuwe aardappelen, salade en kipfilet resp. gerookte zalm. Heerlijk.

Om ca 14.00 zijn we verder gereden. We zoeken een camping aan het Bolmenmeer. Rond zessen komen we aan bij een “kneuterige camping” die een beetje in het verval lijkt te zijn.

Er staan in totaal 4 caravans en 1 camper.

Onderweg nog wel een kraanvogel gezien met jong.

’s Avonds gaat Harold nog even fotograferen en Hilda pakt de E-reader. Het wordt hier alweer donker en we gaan daarom redelijk vroeg slapen.

29-06-2013

We besluiten, ondanks de mindere voorspellingen vandaag naar het schiereiland Bolmso te fietsen. Na zelfgebakken broodjes en nog wat restjes Noors brood, die we voor de lunch meenemen, gaan we op pad. In de camper leek het allemaal vlak maar op de fiets valt het af en toe nog wel tegen. Onderweg, bij het enige winkeltje in de omtrek nog brood en broodjes gekocht en nog wat overige boodschappen gedaan. Toen we buiten kwamen regende het flink dus eerst maar het broodje opgegeten. Maar het bleef regenen en daarom toch maar de regenpakken aan. Gelukkig wordt het snel weer droog en de regenpakken gaan de rugtassen weer in.

Op naar het noordelijkste punt en bij de kerk gestopt voor een cache. Een stukje verder bij de veerdienst ligt ook een cache maar we voelen ons niet zo vrij in het zoeken dus snel gestopt met zoeken. Op de terugreis hebben we een deel van een wandelroute gevolgd en kwamen we over de meest afgelegen weggetjes en bospaden. Heel erg mooi en genieten. Dan begint het weer serieus te regenen, wat doen we? Regenpakken aan of toch maar doorfietsen? Omdat het nog 10 km naar de camper is toch de pakken maar weer aangetrokken en stevig doortrappen, niks meer genieten van het landschap. Op de camping wordt het snel droog dus regenpakken hangen te drogen en wij gaan een lekkere warme douche nemen.

Ondertussen zijn er 6 of 7 Tsjechen in een busje aangekomen en we verbazen ons over hun kampeermethode. Eerst wordt de bus als een kadootje ingepakt en aan de andere zijkant ontstaat een soort tent. Wonderlijk.

’s Avonds nog even de cache gedaan die vlakbij de camping ligt, een echt munitiekistje! Daarna trekt het weer helemaal dicht, dus lekker in de camper zitten lezen.

30-06-2013

Vroeg opgestaan want vandaag staat er weer een reisdag op het programma. Eerst water tanken en rond negenen rijden we de camping af. We gaan eerst via Ljungby (boodschappen) en dan de snelweg op. Onderweg veel regen. We zeggen altijd tegen elkaar dat we Zweden niet eerder verlaten dan dat we een eland hebben gezien, maar dit jaar leek het er niet op…… en zowaar langs de snelweg liep een eland met jong!!!

We reizen via het veer Helsingborg – Helsingor. Onderweg nog even gestopt en bamisoep gemaakt. We gaan over de brug bij Odense. Onze bestemming is Schlewig. We hadden dit uit een boekje (Topstellplatze) van 2011 en dit zou een leuke camperplek zijn. Daar aangekomen bleek deze niet meer te bestaan. We worden door een bewoner gewezen op een camperplaats bij het water. Geen voorzieningen, maar dat hoeft ook niet per sé. Het leek een aardig rustig plekje tot dat er een of ander malloot het in zijn hoofd kreeg om vlak achter de campers op een parkeerterrein te gaan racen en te remmen met piepende banden en dit heeft hij lang volgehouden. Rond elven gaan slapen, inmiddels rustig geworden helaas is dit van korte duur want even later komt de coureur terug…..Onrustig geslapen.

01-07-2013

Redelijk vroeg opgestaan en na enig overleg besloten om hier niet nog een nacht door te brengen. Dus we besluiten om naar Stade te gaan. Via een mooie landelijke route rond twaalven op de camperplaats aangekomen (plaats voor 79 campers!!) een leuk plekje gezocht aan de rand van de CP. Dan eerst maar eens kijken hoe alles hier werkt, we lopen nog maar net op het terrein worden we begroet door een man en wat blijkt, hij woont ongeveer 6 km bij ons vandaan. Hij verteld dat we een kaartje (8,50) uit de automaat moeten halen en dan 24 uur mogen staan.

Zo en dan gaan we nu de toerist uithangen. Wat een mooie binnenstad, heel veel mooie gevels gezien. Lekkere koffie gedronken en geluncht op een terras en aan het shoppen geweest. Toen weer terug naar onze camper. Het gebouw bij de CP is open en we lopen even naar binnen, we worden vriendelijk ontvangen en krijgen veel brochures mee. Broodjes besteld voor morgenochtend. Verder rustig aan gedaan. Morgen gaan we naar huis.

02-07-2013

We doen het vanochtend rustig aan en vertrekken rond 10 uur uit Stade. Omdat we vlakbij Seedorf zijn, wil Harold daar nog even kijken (heeft daar in 1981/1982 in het leger gezeten). We laten onze GarminTruus de weg bepalen en tot onze verbazing gaan we niet over de snelweg, maar rijden we over een mooie binnenweg. Boven Bremen langs, dus dat betekent met het veer over de Weser.

Ook Oldenburg laten we links liggen en komen bij Bad Zwischenahn pas weer op de snelweg. Een stukje verder wat gegeten en om een uur of vijf zijn we weer thuis.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voorlopig geen camper reisverslag

Door de onverwachte en ongeplande verkoop van onze camper komt er voorlopig geen nieuw reisverslag. Hoop dat jullie toch nog ideeën op doen uit onze vorige verslagen.

bottom of page