Zoeken
  • Harold Slomp

Reisverslag Duitsland 2014


28-5-14

Vanmorgen vroeg op omdat we op tijd in Schijndel willen/moeten zijn. Na het ontbijt de laatste zaken in de camper en om half zeven vertrekken we. Valse start, omdat Hilda haar camera heeft vergeten. In Burgum gekeerd en niet veel later rijden weer langs Burgum. Onderweg veel regen en bij Nijmegen veel drukte. Om 10 uur komen bij de Wit aan. Waarom we daar willen/moeten zijn heeft te maken met een luifel die niet op tijd geleverd is. Overeengekomen is dat zij de luifel gratis zouden monteren. Rondlopend in de winkel, na een gratis kop koffie, zien we wat we vergeten zijn, dus hier maar gekocht. Als we weer aan de koffie zitten wordt onze namen omgeroepen. Na uitleg en de laatste instructies gaan we om ca. 14:30 weer op weg. We zijn beide erg moe en willen niet te ver rijden. Na een dik uur komen we in Heinsberg aan. Een camperplek (CP) aan een meertje aan de rand van een stad. Nog niet al te druk en we vinden een plaatsje in de hoek. Na een stukje wandelen is het tijd voor diner: gebakken aardappeltjes, boontjes en vlees. Na de afwas, gelezen en om ca. 10 uur gaan slapen, het was een lange dag.

10 euro per nacht excl. Stroom

29-5-14

Heerlijk geslapen en we zitten pas om half negen aan het ontbijt. We hebben alle tijd want onze volgende bestemming is hier maar 2 uur rijden vandaan. Wij rekenen op 3 uur met onze snelheid. We besluiten daarom eerst maar eens de benen te strekken en maken een wandeling rond het meer. Althans dat was de bedoeling. Halverwege wilde Harold een ander pad in waardoor we in een dorpje uitkwamen. Het dorpje door en weer naar het meertje gelopen (4.3 km). Nog even de luifel laten drogen en om ca 11:30 op pad. Onderweg willen we eten op een parkeerplaats maar die staan stampvol. Allemaal oost-europese vrachtauto’s en de autoplaatsen ook vol, ze staan zelfs op de invoegstrook. Dan maar weer de autobahn op en gelijk in de file, zo’n 15 km lang. 20 Km voor Koblenz, en vlak voor dat wij er af moeten, toch nog een P-plaats opgereden en daar was het redelijk rustig. Na de boterham verder en om 15:00 uur komen we in Burgen aan. Aan de Moezel , grote campings, waar je hutje mutje staat. Wij gaan op een CP bij hotel Schmause Muhle staan. Er staat 1 camper, dus we kunnen ons plaatsje zelf uitzoeken. Intussen is het begonnen met regenen. Even lezen dus. Na anderhalf uur is het droog. Toen maar even op verkenning: een stuk langs de Moezel en door het dorp gelopen. Toch weer 4.6 km. Na de pasta lekker geluierd, afgewassen, gelezen en rond half elf gaan slapen.

10,50 inclusief stroom water, stroom wc en douche.

30-05-14

Na een heerlijke nacht om ca. 7:45 wakker. Hilda heeft hoofdpijn/migraine en na het ontbijt gaat ze nog even liggen. Harold gaat naar het VVV om te informeren over de Forellenwandeling. Het is half bewolkt en een lekkere temperatuur maar de wind is nog wel wat fris. VVV kantoor gaat pas om 10 uur open maar er hangt wel een folder. Terug bij de camper smeren we brood voor onderweg en nemen nog een bakkie. Om 11 uur vertrekken we voor een wandeling van 11 km. Een mooie afwisselende wandeling die in het begin langs het riviertje de Baybach voert, vervolgens door het bos, over agrarische vlakten boven het dorp en vervolgens terug in het dorp. Op de camperplaats staan inmiddels 5 campers en onze Duitse buren staan redelijk dicht bij ons. Hilda haar hoofdpijn is niet over en gaat weer even liggen. Harold gaat met het vakantieverslag bezig. De rest van de dag niet veel meer gedaan: gedoucht, gegeten, koffie drinken en lezen en rond tienen gaan slapen.

31-5-2014

Na een koude nacht is het zonnig en vrijwel windstil. Ideaal weer om op de fiets weg te gaan. Na een goed ontbijt nog even buiten gezeten, toen fietskleding aan en op naar Cochem (circa 20 km). Heerlijk in de zon gefietst maar een deel langs de drukke weg wat iets minder aangenaam was. Ca. 5 km voor Cochem vaart een pontje en daar zijn we overgestoken. Deze kant van de Moezel is alleen een fietspad, dus lekker rustig. In Cochem eerst een broodje gegeten op het gras aan de Moezel. Zonder wind is het zelfs warm. We wilden nog even de stad in, maar dit was geen succes met onze wielerschoenen aan. Na een broodje braadworst en baquette kaas, fietsen we verder langs de Moezel. Na ca 5 km een brug, waar we aan de andere kant terug kunnen. Nu blijven we aan deze kant van de Moezel en zien dat we bij het pontje, verder het bospad kunnen blijven volgen. Om 17:00 uur zijn we weer op de CP en tot onze verbazing staan er nog maar 2 campers. Na een kop thee en een douche komt er een Fin naast ons staan. Harold zet de fietsen op de camper en Hilda kookt roerbakmie. Na het eten komt er nog een 4e camper bij en wij zoeken uit waar we morgen heen gaan.

Het is hier zo heerlijk rustig, we genieten van de vogelconcerten.

1-6-2014

Na een goed ontbijt uiteindelijk besloten welke richting we uitgaan. (halverwege kunnen we nog anders beslissen). We rijden via wat dorpjes en komen uit op de Hunsruckhohenstrasse, ergens gaat het fout want we zouden een bundesstrasse richting Saarbrucken nemen, maar komen op de autobahn terecht. Om ca. twaalf uur komen we op de CP (topstellplatz) in Bexbach aan. Even rondkijken en we zien ons plekje al. De laatste op het veld, in de hoek. Het is heerlijk weer en we kunnen buiten een boterham eten. Na het eten even de buurt verkend en even de toiletten geïnspecteerd. Nog even gelezen en toen een stuk gewandeld. De CP grenst aan een klein vliegveldje en we hebben gekeken naar het opstijgen van een motorvliegtuig en zweefvliegtuig. Een stukje verder ook nog modelvliegtuigen. Uiteindelijk 4,3 km gewandeld. Buiten nasi gegeten en toen we net klaar waren begon het te regenen. ’s Avonds binnen gezeten en gelezen.

7 euro en 2,50 voor stroom

2-06-2014

Strak blauwe lucht en we kunnen buiten ontbijten. Net als ik buiten alles klaar zet komt de beheerder met onze bestelde broodjes, ook heeft hij een infopakket bij zich. We gaan fietsen vandaag en daarom wat extra broodjes gesmeerd. We vertrekken rond 10 uur. Na geprobeerd een cache te vinden rijden we Neukirchen binnen. Dat was niet de bedoeling en probeer dan maar de weg te vinden. Uiteindelijk stad uit, maar op een drukke steile weg, bij een P zien we een wandelroute, deze opgegaan en door mooie bospaadjes gefietst. Onderweg nog een cache gedaan. Het is lastig richting te bepalen en we komen in St. Ingbert aan. Daar een fietsroute gevolgd maar alles gaat de verkeerde kant op. Daarom eerst Saarbrucken aangehouden vervolgens zagen we een afslag met kikker (fietsroute). Vanaf dat punt volgen we de kikkers en komen door dorpjes, bossen en weide. Mooi afwisselend. Zijn we ca 3 km van de CP begint het te regenen. Nog net voor de dikke druppen binnen. Na een beetje frisdrank, gewassen en andere kleren aan. Dan nog maar even naar het dorp lopen voor wat boodschappen. Toch verder als in de beschrijving is aangegeven. Wat een megawinkel. Nu snel naar de CP want het is 19:00 uur… Maar helaas, we missen de beheerder voor de broodbestelling. Lekker buiten gegeten. Even later komt onze nieuwe buurman met een Topstellplatz boekje van 2014 en vertelt over hun CP in het zwarte woud. Eén die wij al hadden aangevinkt.

Morgen gaan we verder.

3 juni 2014

Vanmorgen dus geen broodjes maar een “normale boterham”, maar wel buiten. Het is heerlijk weer. We doen rustig aan maar zijn toch op tijd klaar om te vertrekken. Naar Hornbach, wel 30 km verder. Over mooie binnenwegen en een stukje autobahn komen we rond 11en aan. We zoeken een plekje al is er niet veel keus meer. Op de meeste plekken staat een bord “Reserviert”. Het is een rustige CP.

Eerst een broodje en dan op zoek naar de bakker. Het stadje door en toch even vragen. Terug bij de camper nog even een broodje gegeten. Onderweg zagen we een fietsroute naar Frankrijk, we besluiten deze te doen. In gewone kleren maar een zweetshirt eronder was wel handig geweest. Het is warm en er zijn onderweg flink wat klimmetjes. In Frankrijk een foto gemaakt ter bevestiging dat we in Frankrijk hebben gefietst. We willen niet dezelfde route terug en dus de GPS geraadpleegd wat ons verschillende 7% en een 12% klim/afdaling heeft opgeleverd. Om ca 16:30 weer terug op de CP. Nog lekker in de zon, zien we tot onze verbazing dat een oude Duitser, die denkt dat de CP van hem is, nog 2 plekken met lint afbakkend. Er staat wel “treffen von der Zugvogel” maar deze is volgens het bord van 6-6 tot 9-6…….. Er komen nog 2 campers aanrijden maar hij stuurt ze gewoon weg. Ondanks de rust en de mooie omgeving besluiten we dat we maar een nacht blijven. Na het avondeten nog buiten gezeten, gelezen en gefotografeerd. Om ca 22:30 moe maar voldaan gaan slapen.

CP 6 euro, 1 euro voor 1 KW

4 juni 2014

Harold is vroeg wakker en daarom 7:30 uit bed. Na een wasbeurt, de bakker opgezocht, broodjes gehaald en buiten ontbeten. Toen de Duitser me vroeg of we weggingen heeft Harold in niet te verstane duitse taal uitgelegd dat we ons niet welkom voelden en dat hij de mensen gewoon wegstuurde. Om 10 uur op pad naar onze volgende bestemming Gernsbach. Truus leidt ons door Frankrijk en zo leren we ook daar de verkeersregeles. Na een 3 kwartier rijden steekt er plots een ree over die we frontaal raken. Het beest maakt een flinke smak maar loopt/rent wel verder. Even verderop kunnen we stoppen en blijkt dat de kentekenplaat er half afligt. Deze vastgeschroefd en gelukkig niet meer schade, we kunnen verder. Rond 12 uur komen we op de CP in Gernsbach. Een parking langs een niet al te drukke weg met alle voorzieningen. Water getankt en toen een broodje gegeten. Hierna de wandeling naar Schloss Eberstein gemaakt. Een mooie wandeling met flinke stijging en een mooi uitzicht. Het slot is echter een hotel en verder niet toegankelijk. Onderweg wat regen maar niet koud. Terug bij de camper een bakje koffie gedronken en het stadje bezichtigd. Hilda koopt een fel poloshirt. Daarna lekker gegeten bij een restaurantje hier in de straat: asperges, schnitzel en aardappelkroketjes. Hilda rode wijn en Harold een Weizen. Nog even gelezen en vroeg gaan slapen.

CP 5 euro, 1 euro stroom en 1 euro water

5 juni 2014

We worden om circa kwart over zeven wakker en Harold gaat naar de bakker voor broodjes. We zien dat er uiteindelijk 7 camper zijn die hier overnacht hebben. Om een uur of negen vertrekken we en geven Stühlingen, een camping die we op internet vonden, in de GPS in. We spreken af dat als we geen zin meer hebben in rijden, een CP op zoeken. Een mooie heuvelachtige weg voert ons verder door het Zwarte Woud. Op een bepaald moment autobahn en we schieten mooi op dus rijden we door. Om ca 12:30 komen we op de camping aan. Het is al warm en we settelen ons. Nadat we hebben gegeten gaat Hilda even liggen en Harold zit lekker in het zonnetje. Na de koffie even boodschappen gedaan (200 meter) en nog even door het dorpje gewandeld. Macaroni gegeten, afgewassen en gelezen. Je merkt dat het hier vroeger donker wordt en ook snel afkoelt. Om ca 22:15 gaan slapen .

16 euro per nacht, stroom per KW

6 juni 2014

Na een goede nacht om circa 7.15 opgestaan. Snel wassen en dan broodjes halen bij de bakker. Het was koud vannacht en hoewel het strak blauw is, is het buiten nog fris en vochtig. De zon komt nog niet over de bomen en daarom binnen ontbijten. We willen naar Schaffhaussen fietsen vandaag en we nemen dus extra broodjes mee. Om circa 10 uur vertrekken we en binnen 200 meter de Zwitserse grens over. Dat het heuvelachtig is wisten we natuurlijk, maar sommige hellingen zijn fors, maar ondanks deze forse hellingen een mooie route en 20 km later komen we bij de “Rheinfall” in Neuhaussen aan. Daar even genoten en toen …….ja en dan? Toch niet gelijk terug? Dus een stukje doorgefietst en kwamen we bij het Zwitsers dorpje Rheingau.

Over de uit 1804 stammende brug en even aan de Rijn gezeten. Het stadje verder in en blijkt er een fantastisch mooi klooster op een eiland in de Rijn te liggen. Daar gekeken en ook de kerk van binnen gezien. Helaas mochten we daar geen foto’s maken. Ook niet stiekem want de Pastoor was kinderen aan het uitleggen wat ze moesten doen bij waarschijnlijk, communie. Nog een stukje doorgefietst, maar als we terug naar de camping willen….

Dus toch maar weer terug naar Schaffhaussen, nog even bij de Rheinfall gekeken en 2 flesjes water gekocht. Het is warm en we moeten nog 20 km terug. Ons verwonderd over de toeristen, zeker toen er een bus vol met Indiers uitstapten….wat een kleuren hebben die vrouwen aan en de mannen in pak, en dat met deze warmte.

We beginnen aan onze terugreis over dezelfde heuvels en we zijn blij dat de grens weer in zicht is. Na 60 km fietsen eerst bijkomen. Toen Harold gedoucht, dan eten gemaakt, gegeten, afgewassen, Hilda gedoucht en thee met himbeertorte. Nog even gelezen en later binnen omgerommeld. Om 22:30 gaan slapen.

7 juni 2014

Het belooft een warme dag te worden. De lucht is straks blauw als we opstaan. Na broodjes gehaald te hebben en een deel er van opgegeten te hebben, gaan we de rugzakken inpakken voor een flinke wandeling. Om circa 10 uur vertrekken we. Eerst via het dorp om te kijken welke bordjes we moeten volgen. 10.8 km staat er, en dat is alleen maar heen. We zijn niet de enige wandelaars want in het dorp vertrekken 3 groepjes gelijk voor ons. Het 1e deel gaat langs de Wutach tot we in Weizen Bahnhof komen. Daar komt net een stoomtrein vanuit Blumberg aan en gaat van daaruit weer terug. We blijven staan kijken totdat de trein weer vertrokken is. Dan gaan we de bossen in en moeten gelijk klimmen. Het is redelijk koel onder het bladerdek en met een paar stops (eten, plassen en fotograferen) komen we bij de Wutachfluhe aan. Het is midden in het bos aan de Wutach bij de Wutachbrucke. Hier ook nog een broodje gegeten en weer terug naar de camping, omdat we niet dezelfde route terug willen slaan we halverwege af richting Weizen. Langs het pad bloeien verschillende bloemetjes en die worden op de foto gezet. We gaan nu niet door het bos maar over smalle landweggetjes door de heuvels. Mooie uitzichten, al brandt de zon nu wel flink. Via Weizen en Weizenbahnhof terug bij de Wutach. We lopen nu via Zwitserland (andere kant Wutach) terug. We gaan de kms merken, de benen worden zwaar. Na 25 km weer in Stühlingen. Wat frisdrank gehaald en een Duitse zitronen Radler voor Harold. Op de stoel geploft bij de camper en even uitgerust. De camping is intussen propvol en wat teveel mensen voor het aanwezige sanitair! Gelukkig hebben we nog macaroni staan zodat we dat konden opwarmen en het eten was snel klaar. Na het eten douchen, hadden geluk dat we direct konden doorlopen met zoveel campinggasten. En toen gelezen totdat het donker werd. In de camper weer een beetje afgekoeld zodat we lekker konden slapen.

8 juni 2014

Hetzelfde ritueel als voorgaande dagen. Met dit verschil dat Harold verder moet lopen voor een bakker die open is. Buiten ontbeten en rustig aan gedaan. We willen vandaag per stoomtrein (Sausschwanzlebahn) naar Blumberg, fiets mee en terug fietsen. Het beloofd weer een warme dag te worden. We zijn ruim op tijd in Weizen, ca 4 km van Stuhlingen om een kaartje te kopen. De trein is op tijd en onze fietsen worden ingeladen. De 45 minuten durende trip geeft ons veel bomen, een aantal tunnels en wat mooie uitzichten. Er zijn een aantal notabelen aan boord die gekleed zijn in begin 20e eeuw kostuums, wat zullen die het warm hebben bij deze temperaturen van boven de 30 graden. In Blumberg aangekomen hebben onze Zwitserse buren van de camping, onze fietsen al vast. Harold wil eerst zijn Bratwurst en dan vertrekken we voor de terugreis. Eerst een paar flinke hellingen en we zijn al doorweekt van het zweet. Een mooie fietsroute brengt ons terug op de camping. Uiteraard een paar keer gestopt onderweg. Onze Zwitserse buren zijn ook net thuis en zij is enthousiast als ze ons ziet. Het is nog steeds bloedheet en we trekken zwemkleding aan om ergens in de Wutach af te kunnen koelen. Dus maar weer op de fiets en vlak buiten het dorp is een plekje. Even onder water en een tijd in de schaduw gezeten. Heerlijk afgekoeld. Terug op de camping wat drinken en dan eten koken. Voor, tijdens en na gesprekken met de buren, dus we besluiten om ’s avonds bij elkaar te zitten. Na het afwassen en opruimen nodigen ze ons uit. Over van alles gekletst in het Engels en soms in het Duits. Het is erg gezellig maar na 23:00 uur gaan we toch maar slapen.

9 juni 2014

Vandaag op tijd wakker. Wassen, aankleden, broodjes halen en weer buiten ontbijten. Vandaag gaan we verder naar het zuiden. Maar doen het rustig aan. Zoveel zuidelijker in Duitsland kunnen we niet dus we hoeven niet ver te rijden. Nog een briefje voor onze buren geschreven en dan om 10 uur vertrekken we. Wanneer we wegrijden komt de buurvrouw in haar nachthemd naar buiten om ons uit te zwaaien. Via een andere CP die vol staat komen we een uurtje later in Waldshut aan. Het is alweer boven de 30 graden en tot onze verbazing is de CP vol. Informeren bij de receptie om te kijken of we op de camping kunnen staan. Daar zien we ook de “oude baas” die we in Bexbach hebben ontmoet. De CP loopt inmiddels leeg en na het lozen van het vuil water, krijgen we een mooi plekje. We installeren ons, eten wat en dan naar de Rijn. Heerlijk gezwommen en in de schaduw gelegen. Na het eten, nog een tijd buiten gezeten. Later op de avond onweer boven Zwitserland, maar wij krijgen maar een paar druppen en het koelt amper af. Bij 30 graden toch maar gaan slapen.

CP 10 euro, stroom 1 euro per 2 KW

10 juni 2014

Het is alweer mooi weer als we wakker worden. Broodjes gehaald bij de receptie en buiten ontbeten. Ondanks de warmte toch maar fietsen vandaag. Broodjes gesmeerd, tas gepakt en op de fiets richting Zwitserland. De Rijn over en een megadrukke grensovergang voorbij. Ook hier een belangrijke verkeersader. Als we de grens, waar nog volop gecontroleerd wordt, over zijn, worden we over mooie fietspaden geleid. Wij willen langs de Aare fietsen en nemen regelmatig een wandelpad mee. Soms moeten we ook echt wandelen. Op een bepaald moment zijn we onze route kwijt. Harold dacht via een weg door te kunnen steken naar de Rijn. Het is vrij steil en we stoppen bij een kersenboom en eten er flink op los. Verder maar weer, maar na een paar honderd meter stoppen we. De weg gaat nog een paar kilometer door en de hoogtelijnen nemen ook toe. Terug in het dorpje zien we dat we aan de andere kant van de Aare terug kunnen naar Koblenz (in Zwitserland dus ). Weer via de drukke grensovergang naar Waldshut. Het is 35 graden en we zijn doordrenkt van zweet. Wat drinken, zwemkleding aan en de Rijn in. De watertemperatuur is 20 graden, een heerlijke verkoeling. Om half zes terug bij de camper. Ons gewassen en heerlijk opgefrist gaan we naar het restaurant van de camping. Allebei zigeunerschnitzel met pommes en een salade vooraf. Harold een weizen erbij en Hilda een kleine cola. Als nagerecht ijs voor Harold en een cappucino voor Hilda. Nog even met Nederlanders gesproken die er met een Daftruck uit 1975 staan en een oplegger verbouwd hebben tot een camper. Een wandeling langs de Rijn gemaakt, nog even gelezen en om half elf op bed. Het is nog 24 graden en binnen nog iets warmer. Om half één worden we wakker van onweer en regen. Een flinke bui en de luiken moeten verder dicht. Het flitst in de verte en na dik kwartier in het weer droog. Nauwelijks afgekoeld en we gaan weer slapen.

11 juni 2014

We worden rond half acht wakker en als we naar buiten kijken is het strak blauw. Broodjes gehaald, buiten gegeten en overlegd wat we gaan doen. Het beloofd weer een warme dag te worden maar om niets te doen……….. We besluiten om toch maar te gaan fietsen. Nu het fietspad aan de andere kant van de Rijn. De drukke grensovergang weer over en de Aare over. Weer mooie aangelegde fietspaden en goed aangegeven. Na ca. 15 km een smal bruggetjes over de Rijn terug naar Duitsland. Via een langgerekt eiland, waar we heerlijk aan de Rijn een bammetje hebben gegeten, terug het vaste land op. Overal waar we op de route zijn geweest zien we de wolkenmachine (koeltoren van een nucleaire centrale). Bijna terug bij de CP gaan we de Altstad van Waldshut in. Eigenlijk te warm (34 graden) om te genieten van de mooie gevels. We halen hier een cola en 3 bolletjes ijs (him-, erd-, en heidelbeer) Puur vruchtenijs. Dan op zoek naar een supermarkt en weer volledig bezweet komen we op de CP aan. Onze buurvrouw kijkt met verbazing dat we ons zo in het zweet hebben gewerkt en gelijk weer gaan zwemmen. Heerlijk weer die verkoeling. Het weer betrekt nu wat en de zon maakt plaats voor wolken. Het is benauwd en we hebben geen zin in koken. Harold stelt voor om nog een keer uit eten te gaan. Dat was schijnbaar een makkelijke keus, want om 18:30 uur zitten we in het restaurant van de camping. We zitten net binnen en het begint te regenen, een flinke bui, maar na circa 10 minuten is het weer droog. Wel afgekoeld naar 25 graden. Hilda heeft een enorme “Salatteller” met gebakken aardappelen en Harold “Schweinebraten mit pfifferlinge en gekookte aardappelen. Na het eten gaat Harold nog fotograferen maar de lucht kleurt boven de Rijn niet zo mooi als verwacht. Om 22.30 gaan we slapen.

12 juni 2014

Vanmorgen redelijk op tijd wakker want we vertrekken vandaag. Eerst wat opgeruimd, broodjes gehaald, ontbeten, vuil water geloosd, schoon water getankt en op naar een rondwandeling bij de Wutach. We hebben de track van internet gehaald en verder niet bekeken. Het is afwachten waar we heengaan en we toetsen de begin coördinaten in. Via mooie, soms kronkelige en steile, weggetjes komen we aan in Boll, een parkeerplaatsje is de eindbestemming. Eerst broodjes smeren en om circa half twaalf beginnen we aan een rondwandeling van 14 km. Het 1e stuk is steil maar naar beneden. Het is nog stralend weer en warm (28 graden) De 1e 8 km voeren ons over mooie stille en heuvelachtige bospaden. Dan steil naar beneden en dan de “echte” Wutachschlucht. Een dikke 7 km langs, boven en over de Wutach. Een prachtig gevarieerd stuk met soms smalle en glibberige paden. Het weer is ondertussen veranderd en de zon heeft plaatsgemaakt voor wolken. Het wordt nog benauwder en op 15 km wandelen begint het te onweren en te regenen. Gelukkig niet veel regen maar toch de regenbescherming over de rugzakken getrokken. Het onweer komt wel dichterbij en we stappen ondanks de laatste 2 km klimmen flink door. Bij de camper aangekomen hebben we 18 km gewandeld. Idd was de rondwandeling 14 km, maar de heen en terugweg ook 2 km. Jammer van het onweer, maar toch erg genoten. Op zoek, op de app, naar een CP in de buurt, maar het spreekt ons niet aan. Het is inmiddels half zes en we moeten besluiten welke kant we op willen. Het wordt de Bodensee. Na anderhalf uur rijden komen we in Meersburg aan. De CP die Harold ingegeven heeft kunnen we niet vinden dus volgen we maar bordjes. De CP is niet super maar voor 1 nacht moet het maar. We hebben geen zin om verder te rijden en te zoeken. We staan naast een oudere Hymer wiens toilet behoorlijk stinkt, dus achter de camper een bordje snert gegeten. We zien 4 groene spechten in de bomen rond ons. Nog even dagboek bijgewerkt en op tijd gaan slapen. Morgen hier sowieso weg.

CP 8 euro.

Vrijdag 13 juni 2014

Na een redelijk rustig nacht gehad, alhoewel de weg goed hoorbaar is. We hebben binnen ontbeten. Geen broodjes deze keer maar crackers en ontbijtkoek. Het is toch alweer mooi weer en we gaan lopend Meersburg verkennen. Een prachtige plaats met een oben- en untenstadt. De obenstadt met zijn burcht en smalle straatjes en de unterstad aan de Bodensee. Een broodje gegeten en terug naar de CP, maar waar? Zonder GPS en een andere uitgang de stad uit genomen is het zoeken. Even vragen en we zijn weer op de goede weg. Boodschappen gedaan en de CP verlaten. 4 Km verder een CP met goede recentie en omdat we toch nog aan de Bodensee willen bljiven gaan we daarheen. Een rustig gelegen CP in een klein dorpje. We settelen ons en maken ’s middags een wandeling door het dorp nadat we kaartjes hebben geschreven. ’s Avonds macaroni gegeten en nog even naar een uitzichtpunt gewandeld. Onderweg wat kersen geplukt en daarna thee gedronken en gelezen. Daarna op tijd op bed. Het is inmiddels afgekoeld naar 20 graden. We horen vlak voor het slapen dat NL met 5-1 van Spanje gewonnen heeft.

8 euro, stroom 0,50 cent/KW

Zaterdag 14 juni 2014

Om ca. 7:30 wakker en de zon schijnt. Harold staat even na 8:00 uur bij de bakker (op 200 meter van de CP). Hilda heeft inmiddels alles buiten klaar gezet en we kunnen buiten ontbijten. Het plan is om naar Meersburg te wandelen, dan het veer naar Konstanz. De stad bekijken en weer terug. Dan doen we ook maar wisten niet dat het vanaf de veer naar de binnenstad Konstansz 4,5 km was. Ondanks het warme weer toch de bus niet genomen en gelopen naar de binnenstad. Een prachtige stad, mooie oude gevels en een enorme kerk. Uiteraard binnen geweest, na vele straatjes, winkeltjes en een eiscafé en op weg terug naar de veerboot. Weer voorbij de kerk en Hilda vraagt of ik niet de toren wil beklimmen. Dat gedaan en geen spijt. Wat een mooi uitzicht over de stad en de Bodensee. Terug beneden vervolgen we onze weg. Nu alleen langs de promenade en via de hele waterlijn naar het veer. Mooie wandeling maar die 4,5 km zijn nu toch wel lang. Terug in Meersburg nog langs de Lidl en even na 18:00 uur zijn we weer op de CP. Het is inmiddels bewolkt en ca. 20 graden. We hadden al besloten uit eten te gaan en na ons opgefrist te hebben, naar het restaurant, waar de CP deel van uitmaakt, gegaan. Het is vrij druk en we kunnen bij mensen aanschuiven of buiten zitten. De ruimte waar ook stoelen en tafels staan mogen we van de zoon, nadat de vader ons er attent op had gemaakt, niet zitten. Dan maar buiten. Hilda gaat snel terug naar de camper en trekt wat warmers aan. Ondertussen doe ik de bestelling en even later komt hij mijn Radler wel brengen maar Hilda haar cola niet. Nogmaals gevraagd! Toen het hoofdgerecht. Hij komt naar ons toe en verteld gelijk dat mijn maal niet is wat ik besteld had. Toch vraagt de zoon of ik het toch wil. Nee dus. We zijn genoodzaakt gescheiden te eten terwijl de temperatuur ook zakt. Een domper op de mooie dag. Vervolgens blijken we ook niet met de pinpas of Visa te kunnen betalen ondanks dat we wel geld bij ons hebben, zeg ik van niet. Dan morgen maar betalen, we staan immers op hun CP. Andere Nederlanders vertelden dat ze niet hoefden te reserveren en die moeten nu ook bij een tafel aanschuiven. Slechte service. In de camper maar een bakje koffie, nog wat lezen en dan op bed.

Zondag 15 juni 2014

Alweer een mooie dag al is er aardig wat wind. Ik ga weer naar de bakker maar die is dicht. Dan zelf broodje bakken en ontbijtkoek mee. Hilda had het idee naar Friedrichshafen te fietsen daar het veer naar Romanshorn in Zwitserland te nemen dan fietsen naar Konstanz en terug met het veer naar Meersburg. Een goed plan, maar dan moet je wel eerst het fietspad naar Friedrichshafen zien te vinden. Na wat omzwervingen eindelijk op het goede spoor. Het veer gaat maar 1x per uur en als de bewegwijzering in Friedrichshafen het voor fietsers af laat weten, denken we te laat te zijn. Op de GPS het veer gevonden en stevig door fietsen. Er liggen 3 boten! Hilda zegt volgens mij is het die. Een bemaningslid roept “nach Romanshorn, Schweiz? “ Wij “ja”. Snel naar de boot en voor we het weten varen we ook al. Dat is mooi anders hadden we een uur moeten wachten. De overtocht duurt 50 minuten. We komen in Zwitserland aan en een douanaire helpt de fietsen mee de kade op. We fietsen met de nodige stops (fotomomenten en eetmomenten) over de “Seerahdweg”. Het lijkt de tropen wel. Kleine haventjes, hemels blauwe lucht, groen-blauw water en de wind zorgt voor een soort branding. Echt genieten. In Konstanz lijkt het alsof alle Zwitsers en Duitsers naar de promenade zijn gekomen. In het Duitse deel zijn we amper de grens over en je kunt over de koppen lopen, zo verschrikkelijk druk. Wij fietsen en lopen deels verder totdat er wat ruimte komt. Dan weer fietsen naar de veerboot. Daar bijna aangekomen besluiten we nog naar even via Mainau te fietsen. Ook daar megadruk en na wat eten en drinken terug naar de veer. Terug in Meersburg al net zo druk en mensen nemen de hele weg tot hun. Al slingerend de stad uit en om ca 17:45 terug op de CP. Macaroni warm gemaakt (hadden we nog over van vrijdag) en heerlijk gegeten. Na de afwas nog naar een uitzichtspunt gewandeld, althans…….ook hier hield de bewegwijzering op. Toch tussen de druiven een mooi punt gevonden. Prachtig licht, maar alleen de systeemcamera mee. Om 21:00 uur weer op de CP. Vandaag ca. 60 km gefietst en 4 km gewandeld. Om 22:45 gaan slapen. Morgen gaan we een stuk naar het noorden.

Maandag 16 juni 2014

Ik had gisteren gekeken of de bakker ook open was, in verschillende recensies stond Montag ruhetag en die zou inderdaad gesloten moeten zijn. Daarom crackers en ontbijtkoek als ontbijt. Zien we de overbuurman met een zak broodjes aankomen. Later nog een campergast. Na het ontbijt daarom toch maar broodjes gehaald voor onderweg. We ruimen de boel op en gaan richting het noorden. Kitzingen hebben we ingegeven ook al is het ca. 300 km rijden. Onderweg getankt en we rijden op een rustige weg die later autobahn wordt. De weg blijft rustig en we rijden relaxed op de cruise control. Onderweg een broodje gegeten en om ca 14:30 komen we in Kitzingen am Main aan. De 1e plekken met uitzicht op de Main zijn bezet en wij rijden helemaal door naar het laatste en tevens het grootste plekje. Stukje langs de Main gelopen en op zoek naar een winkel voor de boodschappen.

Op de terugweg is er een stuk afgezet doordat er een groot scherm is geplaatst voor het voetbal (Duitsland-Portugal) en daarom een stuk om moeten lopen. Eten gekookt: gebakken aardappeltjes met groente en (nep) vlees. ’s Avonds nog even buiten gezeten, gelezen en op bed.

7 euro, 50 cent /p kw

Dinsdag 17 juni 2014

Vannacht 2x wakker geworden door de goederentreinen aan de overkant. Daarna tot 8:00 uur geslapen. Snel wassen en aankleden en dan broodjes halen. De bakker komt hier ’s ochtends vanaf 7:45 uur. Na een praatje over voetbal met de bakker (Duitsland met 4-0 gewonnen) kom ik terug. Het is half bewolkt en de wind is fris dus binnen ontbijten. We maken ons klaar voor een wandeling langs de Main. Tijdens de wandeling verbazen we ons over de Duitse bebording. Het is toch niet levensgevaarlijk om over een golfterrein te lopen ;-) Na ruim 7 km komen we bij een pontje nadat we deels de Main Radweg en wat andere paadjes hebben gevolgd. Mooi, maar niet spectaculair. Wel een leuke CP gezien in Mainstockheim. In Swarzach gaan we met het pontje over naar Dettelbach, waar ook een rustige CP aan de Main ligt. De terugweg is iets meer langs de weg en ook langer waardoor we terug op de CP 18.5 km hebben gelopen. Het is toch wel benauwd en de thermometer geeft 26 graden aan. Toch weer behoorlijk gezweten. Een kop soep en ik ga boodschappen halen. Na het eten nog even buiten gezeten. Ik zou fotograferen maar het waait en de lucht trekt helemaal dicht en dus geen verkleuring. Nog gelezen en er is alweer een dag voorbij gegaan.

Woensdag 18 juni 2014

We gaan vandaag verder. Om 7:30 opgestaan en broodjes gehaald. Omdat we vanwege het weer dinsdagavond alles al hadden opgeruimd, binnen ontbeten. Bij het servicestation langs voor het lozen en innen van water en om 9:30 rijden we Kitzingen am Main uit, op weg naar Ebern. Door verschillende Umleitungen en een stukje omrijden vanwege steile hellingen, komen we om ca 11:30 u in Ebern aan. Een CP voor 24 plaatsen en er zijn 3 plaatsen vrij. Ons geïnstalleerd en al gauw bleek dat we mooi op tijd waren. Na onze lunch waren de overige 2 plekken ook bezet en weken mensen uit naar het grote parkeerterrein. Een vriendelijke beheerder verwelkomde mij met een Schnaps en liet mij zien hoe alles werkte. Hij vertelde dat, als we wilden, we om 16.00 uur tegen een gereduceerde prijs een pilsje bij hem konden drinken. ’s Middags het stadje bezocht, ijsje gehaald en gekeken waar we voetbal kunnen kijken. Het is alweer warm met 26 graden en ’s middags bij de camper gezeten. En inderdaad zien we mensen hun stoeltjes meenemen naar de beheerder waar het even later gezellig druk is. Toch niets voor ons en bovendien gaan we om 17:30 naar de Mexicaan om te eten en voetbal kijken. Hoewel de aanwezige Duitsers zeker niet voor Nederland waren hield de eigenaar een oogje in het zeil. Nederland won, al was het moeizaam, en we keerden na een liter bier voor mij en 0.8 liter cola voor Hilda terug naar de camper. Nog even buiten gezeten, gelezen en ca 22:45 op bed.

6 euro, 1 euro voor 2 KW

Donderdag 19 juni 2014

Om 7:45 opgestaan, nadat we al vroeg gewekt werden door de kerkklokken. Hoeveel klokken heeft dit stadje? De broodjes die we gisteren besteld hebben liggen klaar. Het schijnt een nationale feestdag in Bayern te zijn, maar gelukkig is de bakker bij de Edeka open om nog wat brood te halen. We gaan fietsen vandaag en dus niet al te laat op pad. De zon schijnt en het is half bewolkt. De fietsroutes zijn hier wat onduidelijker en na zo’n 17 km toch zelf de weg terug gezocht op de GPS om niet dezelfde weg terug te moten rijden. Ook hier nog wel wat steile hellinkjes ondanks de geringe hoogteverschillen. Terug in Ebern gaan we nog kijken bij het Slot waar een oldtimertreffen is. Er staan flink wat auto’s, maar ondanks het feit dat het om 13:00 uur is begonnen en wij om 14:00 uur kwamen, rijden er nu al wat weg. Een dik uur rond gekeken en even voor 16:00 uur weer op de CP.

Toch nog 38 km gefietst. Een bakje koffie en eten maken. Na het eten koelt het snel af en na even buiten gezeten te hebben binnen verder gelezen. Om ca 22:30 op bed gegaan, nadat we besloten hebben om hier nog 1 dag te blijven. Nog een wandeling hier en dan moeten we echt richting noorden rijden.

Vrijdag 20 juni 2014

We staan om ca 8:15 op en ik ga naar de bakker. Vandaag geen broodjesservice, deze is alleen op “Sonn en Feiertage”. Helaas niet buiten ontbijten want het is zwaar bewolkt en fris. We gaan vandaag wandelen, maar tijdens het ontbijt toch even twijfel. Het regent namelijk, niet hard maar toch. We denken er over na of we wel of niet weg zullen gaan, maar Hilda hakt de knoop door. Eerst naar de winkel om avondeten te halen en wat andere boodschappen en dan toch gaan wandelen.

Een wandeling van 15 km die ergens buiten de stad begint. Als we 2,5 km onderweg zijn begint het te miezeren. Gelukkig duurt het niet lang en bovendien gaan we de bossen in. Het is een mooie maar geen spectaculaire wandeling waarbij het laatste gedeelte gelukkig wel het mooiste is. Even na 16:00 uur terug op de CP en de teller geeft 17,5 km aan. Bij de beheerder zit alweer een flinke groep campergasten aan het bier of iets anders alcoholisch. Wij nemen een bakje koffie en vinden het iets te sociaal/campingachtig en daarom sluiten we niet aan. Het weer is inmiddels aardig opgeknapt en met 21 graden lekker, al is de wind frisjes. Na de koffie en wat lezen gaan we eten, daarna wat opgeruimd en gelezen. Op tijd op bed. Morgen trekken we wel verder.

Zaterdag 21 juni 2014

Het begin van de zomer, maar de thermometer wijst wat anders aan als we wakker worden. Natuurlijk zijn we verwend de afgelopen 3,5 week maar we gaan voor de 2e keer binnen ontbijten vanwege het weer. Het is trouwens nog vroeg 6:30! Ik ga broodjes halen bij de bakker en geloof het of niet maar voor 7:00 uur zitten daar al mensen aan de koffie! Het wordt toch binnen ontbijten. Spulletjes opgeruimd, water geloost en water getankt en de beheerder bedankt. We gaan op pad richting noorden. Eerst nog gekeken of we richting Harz gaan, maar het weer daar is de komende dagen niet super. Bovendien hebben we nog maar een paar dagen. Dus we koersen naar Noord-West en we besluiten naar de Topplats Bad Marienburg te gaan. Toch ook al gauw 320 km. Het is rustig op de weg en na een paar flinke klimmetjes op de autobahn komen we rond 12:30 in Bad Marienburg aan. Maar dan? Op een bepaald moment de CP bordjes kwijt en de navigatie wil ons een weg op hebben die niet meer bestaat. Gelukkig helpt een aardige mevrouw ons en komen we om 13:00 uur aan op de CP. Een rustig plekje achter een Thermen en zwembad. Snel aanmelden, ons installeren en even eten. Na het eten op zoek naar de Edeka die we vanuit de camper al 2x hebben gezien. Een rondje van 5 km gelopen en onderweg boodschappen gehaald. Nog buiten gezeten (20 graden) en gelezen. Dan wordt het toch weer bewolkt en frisjes.

We hebben daarom binnen gegeten. Even verderop heeft een andere camperaar een enorme Duitse vlag aan zijn luifel geknoopt. Vanavond Duitsland-Ghana. Na het eten gaat Hilda de boel opruimen en afwassen. Ik ga fotograferen. Even na 21:00 kom ik terug en er zitten een aantal mensen bij de Duitse vlag voetbal te kijken. Het is nog 0-0, een minuut later horen we gejuich en getoeter. Even later horen we andere geluiden en we vermoeden dat Ghana heeft gescoord. Toch de radio aan en zo horen we dat de wedstrijd in 2-2 is geëindigd. De 2e goal van Duitsland was trouwens niet te missen door het getoeter. Om even na 23:00 zijn we gaan slapen.

10 euro, 0,50 euro voor 1KW en 1 euro voor 100 liter water

Zondag 22-6-2014

Ook op deze CP broodjesservice en hij is er al vroeg bij. We horen gerommel als we nog op bed liggen. Na het ontbijt besluiten we te gaan wandelen. Hilda heeft teveel last van haar knie en bovendien is het hier aardig steil wat fietsen even niet verstandig lijkt. De wandeling begint voor de Thermen. Eerst langs een informatieve route over steenwinning en vervolgens richting Dierpark. Hier eerst de uitkijktoren beklommen en vervolgens tussen de dieren en de vele mensen met kinderen door naar het bos. Het blijkt een trimpark te zijn en we komen dan ook vele joggers tegen. Mooie paden brengen ons via verschillende dorpjes naar een mooi fiets/wandelpad door weides en bossen. Halverwege de middag komen we weer bij het dierpark aan. Ik heb een bratwurst gekocht en daarna weer rustig naar de camper gelopen. Laat gegeten. ’s Avonds gelezen en op tijd naar bed.

Maandag 23-6-2014

Ook vandaag was de boodjesservice vroeg en omdat het weer beter lijkt als gisteren, ontbijten we buiten. Er staat vandaag een wat kortere wandeling op het programma zodat we later op de dag weer wat op kunnen ruimen, want morgen willen we verder noordwaarts. De wandeling gaat wat meer door de weilanden en een stukje bos en we genieten weer volop van de natuur. Ook dit is weer een prachtig stukje Duitsland.

Ook gaat de wandeling een gedeelte door het stadje waar we nog genieten van een vruchtenijsje. Daarna terug naar de camper, opruimen, eten, lezen en slapen.

Dinsdag 24 juni 2014

Vandaag weer iets koeler. De broodjes hangen alweer aan de camper. Wel binnen ontbeten. We zijn klaar om te vertrekken maar weten nog niet welke CP. We gaan in ieder geval naar het Noorden en bedenken dan of Emsland of boven Osnabruck. Lang hoeven we echter niet na te denken want al snel krijgen we een sms dat Hilda’s moeder in het ziekenhuis ligt. Dan maar in 1x door naar huis. Die ene dag doet het dan ook niet meer. Toch nog een hele rit en laat in de middag rijden we de oprit van ons huis op. Mooie herinneringen houden we over aan deze vakantie. Prachtig weer, een paar mooie camperplaatsen gehad en over het algemeen erg aardige mensen. Na jaren van scandinavië is ook Duitsland voor herhaling vatbaar.

Uiteindelijk 2430 kilometer gereden.

#camper #Reisverslag #Duitsland #fietsen #wandelen

33 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven