top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHarold Slomp

Reisverslag met camper door Scandinavië 2015


Zaterdag 6 juni 2015

Na alles rustig ingepakt te hebben, de laatste boodschappen gedaan en bij Heit en Mem langs. Getankt en om 12 uur rijden we Feanwalden uit. Omdat het al vrij laat is gelijk na Groningen een broodje gegeten. We zitten buiten maar de wind is fris. Vlak voor Oldenburg het 2e broodje en om half vijf komen we op onze vaste 1e stop in Sttensen aan. Normaal zijn we eerder en dat is te merken. Er staan al 4 campers en vlak na ons komt de 6e het terrein op rijden. Op de picknicktafel eerst een kopje koffie en even gewandeld door de 2 parken die dichtbij de CP zijn. Daarna een ijsje gehaald bij de Italiaan en toen gegeten. Nog een kleine wandeling door het park en vroeg gaan slapen.

Zondag 7 juni 2015

Na een wat onrustige nacht ’s ochtends op weg naar de bakker, de dichtbij zijnde is gesloten maar een paar honderd meter verder is de volgende bakker. Na een stevig ontbijt rond half 10 vertrokken. Het verkeer is rustig en we zijn dan al snel voorbij de Elbe tunnel in Hamburg. Daarna zijn ze veel met de wegen bezig maar we kunnen doorrijden. Op de laatste rastplatz voor de afslag Kiel, de stoelen buiten gezet en een broodje gegeten. Een enorme wesp of hoornaar landt op de camper. Verder richting Kiel gaat het voorspoedig en we zijn dan ook ruim op tijd bij de boot. We zetten onze camper achter een Amerikaanse motorhome die uit Idaho komt. Die heeft er al een behoorlijke reis op zitten. Wij gaan even wandelen, het uitzichtpunt beklimmen en gewacht totdat we de boot op kunnen. Het blijft een spektakel. Al die mensen die snel aan dek willen. Het is fris maar mooi weer en ook wij staan aan dek. Daarna even door het winkeltje waar Hilda een schort koopt en om half 9 eindelijk eten. Buikje vol en met een goed gevoel gaan we slapen.

Maandag 8 juni 2015

Vannacht wakker geworden door de deining maar gelukkig snel weer kunnen slapen. Na een goed ontbijt en de gebruikelijke foto’s aan dek gemaakt te hebben rijden we om 9:30 uur in Göteborg. Ons 1e doel is Hornborgasjön, bekend vanwege de kraanvogels.

We hebben daar twee coördinaten, 1 van het infocentrum en 1 een paar kilometers eerder. We besluiten eerst bij de 1e op de route te gaan kijken. Over een gravelweg door een paar kleine dorpjes komen we rond 12.00 uur op een verlaten parkeerplaats aan. Nou ja er staat 1 auto van een onderzoeker blijkt later. We besluiten hier te blijven en na wat gegeten te hebben gaan we voor een kleine wandeling. Hilda wilde toch brood mee voor de zekerheid en dat was maar goed ook. Wat een paar km’s zou worden werden er 11! Onderweg veel gezien; 2 kraanvogels, geelgors, stieren, ganzen, roofvogel en zangvogels. De route voerde ons naar het info centrum. Daar wat rondgekeken en toen weer terug. Ree gezien, maar de km’s werden zwaarder. Terug bij de camper eerst wat gegeten en lang buiten gezeten. Ik heb nog gefotografeerd.

Dinsdag 9 juni 2015

Een rustige nacht en helemaal alleen gestaan. Tijdens ontbijt (buiten) gekeken waar we heen gaan en het wordt Hallekis. Een CP met uitzicht over het Vänern volgens de app. Het is niet zo ver, maar het is toch even zoeken en we komen rond 11.30 aan. Op de P is even verder een klein restaurantje. We eten daar een broodje. Enthousiaste Zweedse eigenaren wijzen ons een mooie wandeling langs een oude steengroeve naar een bosgebied wat bekend staat om de vele Daslook die er nu bloeit. Tijdens de wandeling van zo’n 7 km blijkt het niet overdreven te zijn. Prachtige wandeling en wat veel bloemen. Duizenden. Het hele bos kleurt wit en ruikt. Teruggekomen nog een ijsje gehaald en even later gegeten. Buiten kunnen eten met een prachtig uitzicht over het Vänern. Het blijkt een geliefd plekjes want de auto’s en motoren rijden af en aan. Toch wat onrustig gaan slapen maar hebben wel alleen gestaan.

Woensdag 10 juni 2015

Toch wat onrustig geslapen omdat er toch nog auto’s op en van de parkeerplaats rijden. We besluiten naar Tiveden te gaan. Gerrit en Betsy vinden het een mooie camping en ook de recensies zijn goed. Bovendien willen we ergens kunnen fietsen en dat schijnt er ook goed te kunnen. Om een uur of 11 komen we daar aan. Het waait hard en het is bewolkt. Een plek bij het water is erg koud, dus dan maar in de hoek van het veld. De Nederlandse eigenaresse laat ons een paar wandelingen vanaf de camping zien en nadat we ons geïnstalleerd hebben eerst een boterham gegeten. Daarna beginnen we aan de wandeling van 4 km. Bijna terug op de camping zien we een andere route en gaan daarom nog niet terug maar pakken de blauwe route die ca. 7 km moet zijn. Smalle paden, obstakels en natte gedeelten voeren ons naar een meertje. Hier even de schoenen uit en de voetjes in het koude water. Er staat een campertje, ligt een kano in het water maar niemand erbij. Wij eten een boterham en drinken wat. Dan beginnen we aan de terugreis. Ook nu weer smalle paden, obstakels en moerassige delen. Terug op de camping staat er 8 km op de GPS. Ondanks de wind is het mooi weer geworden en eten we buiten. Nog even omgerommeld; afwas gedaan en opruimen. Hilda gaat lezen en ik ga naar het meer om wat foto’s te maken. Circa 23.30 uur is het tijd om te gaan slapen.

Donderdag 11 juni 2015

Na een heerlijke rustige nacht om 8.15 wakker. Snel wassen en broodjes halen. We ontbijten buiten, het is al lekker warm. Lunchpakketjes gemaakt, fietsen van de camper en klaar voor de fietstocht van 36 km. Nog even langs de receptie voor een korte uitleg. De eigenaar vertelt dat er wat bordjes missen, maar de kaart biedt uitkomst. In het dorpje Tived begint de route die ons ook door het nationale park Tiveden zal leiden. Na het dorpje begint het gelijk met klimmen en we rijden op asfalt dus geen probleem. Na 4 bordjes een hele tijd niets en ook de afslag naar het Nationaal Park gepasseerd. Toch maar even de kaart raadplegen. Oeps, kaart kwijt…… Dan maar via de weg naar het NP omdat een ingeslagen bospad doodloopt.

Bij het infocentrum even aan het water gezeten, de inwendige mens gevuld en wat folders meegenomen voor de wandeling die we morgen willen doen. Weer op de fiets en nu zitten we wel op de route. Na een paar km’s voert de tocht ons naar een boerderijtje midden in het bos. Maar dan loopt de weg dood. Wij hebben beide geen bordje gezien dus terug naar de afslag, bordje wijst toch die kant op. De GPS raadplegen en we zien een traktorväg langs het huisje lopen. Die maar gaan fietsen en maar goed dat we mountainbikes hebben: steil, stenen, ruig terrein. Nu snap ik waarom de campingeigenaar een alternatieve route aangaf voor de minder sportievelingen. Het was dus wel de fietsroute en de bordjes komen weer. Na 47 km komen we weer in Tived. Daar wat caches gedaan in een door schoolkinderen rijk versierd bos achter het dorp. Op de camping staat er 51 km op de teller. De fietsen weer op de camper gedaan, eten gekookt en alles wat opgeladen moet worden aan de stroom gezet. Nog buiten kunnen eten. Binnen eerst maar eens het dagboek van de vakantie bijgewerkt. Vlak voor zonsondergang nog naar het meer gelopen en foto’s gemaakt. 23:00 uur: Bedtijd.

Vrijdag 12 juni 2015

Het is al warm als we opstaan en dus ontbijten we buiten. Na het ontbijt alles ingepakt en afgerekend. Nog een praatje met de campingeigenaar en dan naar het Nationaal Park Tiveden. De wandeling van dik 6 km moet pittig zijn volgens de campingeigenaar en als we aan komen gaan we goed voorbereid (eten en drinken) op pad. Het is inmiddels 23 graden en we lopen in t-shirt en korte broek. Het begint gelijk al vrij steil en voordat we het weten staan we boven op een rots en zijn al 100 meter geklommen. De route brengt ons langs vele bezienswaardigheden (aan te raden is om een folder mee te nemen) en laat ons klimmen en dalen. Wat een prachtige wandeling en wat een indrukwekkend gebied. De stilte, afgezien van de vele zangvogels, en de afwisseling maken het bijzonder. Onderweg nog een slang zien zwemmen. Om dik 16:00 uur weer terug bij de camper. Een bakje koffie/thee gedronken en op naar het volgende punt. Tijdens de wandeling besloten om toch noordwaarts te gaan, ondanks het slechtere weer daar.

De route bekeken en een CP gezocht. Ons oog viel op Bjurbäckens slussar nabij Storfors. Na ca 130 km daar aangekomen, zijn we niet de enige die dit plekje hebben gevonden. 2 Duitse campers en een Zweed. Het is een CP bij een sluis en daarbij een cafeetje. Verder is er eigenlijk niets. Geen grote plaats binnen een paar kilometers.

Ook hier konden we buiten eten en genoten van de rust. ’s Avonds over het jaagpad nog even gewandeld. Ook hier heerst nog de serene rust en stilte. Behalve een ree en verschillende vogels niet veel dieren gezien. Na de wandeling nog even gezeten en toen was het bedtijd.

Zaterdag 13 juni 2015

Het kan niet op en we hebben weer buiten kunnen ontbijten. Het is rustig weer en dat gaf mij de kans om nog wat foto’s te maken van de Salomonszegel die er stond. En dan op weg. Er staan aardig wat kilometers voor de boeg want we willen vandaag naar het plekje in Mörkret rijden. Via de Inlandsvägen, die wel uitgestorven leek, richting Mora. Vlak voor de afslag naar Malung buiten geluncht en verder. Nog 180 km’s via Malung en Salen. De laatste 22 km’s over grusweg en dan zijn we op het plekje. We zijn alleen en zoeken een goed verharde plek. Ca 10 minuten later een Duitser die in de andere hoek gaat staan. Dan komen er nog 2 Duitse campers die de andere eigenlijk insluiten, wat a-sociaal. Wij hebben er gelukkig niet teveel last van. Buiten eten gaat net, het is hier al een stuk frisser, maar gelukkig geen wind. ’s Avonds kampvuur gemaakt en met moeite aan kunnen houden. Het wordt echt fris en het begint langzaam te regenen. 23:00 uur bedtijd.

Zondag 14 juni 2015

Gisteravond is het begonnen met licht druppen en vannacht ook af en toe regen gehoord. Als we de gordijnen openen zien we nog steeds fijne miezerregen. We weten dat Gerrit en Betsy in Särna op de camping staan. We hebben hun ge-smst en gevraagd of ze willen wandelen. Onze locatie doorgegeven en ze komen vanuit Särna onze kant op. Tenminste, later in de ochtend zodat wij wat tijd hebben om wat op te ruimen etc. Gerrit en Betsy hadden een lekkere koek mee en na de koffie eerst geluncht. De regen is gestopt en we besluiten te cachen. Na de 1e cache was het lang zoeken om het pad naar de 2e cache te vinden. Het is een trail die 66 caches omvat over een afstand van 15 km en volgens ons via dit pad niet te doen. Het bleef goed zoeken om via het pad caches 3 en 4 te vinden, nr 5 was echt niet te vinden. Nr 6 was de laatste voor vandaag. Het pad terug en bij de camper aangekomen hadden we dik 6 km gelopen. Erg knap van Gerrit en Betsy met deze stijgingen en onbegaanbare paden. Een bakje koffie en Gerrit en Betsy gaan weer weg. Wij eten gemaakt. Inmiddels waren er 2 campers bijgekomen maar geen last van. Ze was aan het hout sprokkelen en vroeg of het stapeltje van ons was………….ja dus.

’s Avonds nog even gewandeld en om 23:00 gaan slapen.

Maandag 15 juni 2015

Vandaag op tijd opgestaan want we willen wandelen in het Nationaal Park Fulufjället. We twijfelen nog even hoe, maar besluiten tijdens het ontbijt toch met de camper te gaan. Ook omdat we de lange wandeling boven langs willen gaan doen en dan hebben we waarschijnlijk weinig zin meer om bij terugkomst op het P-terrein ook nog eens te moeten fietsen of te wandelen naar de camper. Dus na het ontbijt met de camper op stap. Het is maar 6 km maar wel een slechte weg. Op de P aangekomen hangen de fietsen wel erg achterover. Nog even denken we dat we zo scheef staan maar nee, de hele constructie, waar de bak en fietsen op staan, is verbogen. Tja, echt lekker begin je dan niet aan de wandeling en we besluiten al snel om niet boven langs te gaan. We gaan dus naar Njupeskar, de waterval, en ondertussen denken “kan het gerepareerd worden en waar laten we dit doen?” Eigenlijk raar dat we dit denken, want in dit deel van Zweden heb je weinig keus. Dan komen we bij de waterval en alweer een deceptie. Het laatste stuk naar de waterval is afgesloten waardoor je de waterval alleen maar van afstand kunt zien. Toch even een paar foto’s gemaakt en snel terug naar de P. Op het P terrein alle kratten en stoel en tafel uit de bak gehaald en de bak met sjorbanden aan de camper vastgezet. We gaan op weg naar Idre om een garage te zoeken. Voorzichtig rijdend en nog meer de kuilen proberen te ontwijken als dat we anders al doen. Vlak voor we de doorgaande weg oprijden besluiten we om naar Särna te rijden omdat we daar eventueel beter op de camping kunnen staan. Een garage gezocht en daar werd ons verteld dat het te repareren is, maar niet eerder als woensdagochtend 7.30 uur. Het is inmiddels ca 14:00 uur als we inchecken op de camping. Een plekje met overzicht op het wateringenomen, maar wat een koude harde wind. Gelukkig droog en half bewolkt. Na de koffie eerst maar wat boodschappen gehaald. Bij terugkomst wat opgeruimd, kopje thee, wat gelezen, gegeten en gelezen. Redelijk op tijd gaan slapen.

Dinsdag 16 juni 2015

Een onrustige nacht gehad en slecht geslapen. Bedacht ik me vannacht ook dat ik het telefoonnummer niet goed had doorgegeven aan de garage. Ik besloot om mijn hardloopkleren aan te doen en te gaan rennen, kan ik gelijk bij de garage langs. Dik 5 km door Särna gelopen en dan merk je dat het nergens vlak is. Terug bij de camper had Hilda al ontbeten en die van mij stond klaar. Daarna lekker gedoucht. Hilda na mij gedoucht, wat gelezen en toen gegeten. We wilden niet de hele dag bij de camper zitten en daarom ’s middags wat caches in de GPS geladen en op pad. Je komt dan weer over verrassende paden en een heuse strandpromenade (voor Zweedse begrippen dan) en blijkt dat we toch dik 8,5 km hebben gewandeld. Terug bij de camper een kopje thee en daarna het mooie houten kerkje bekeken, deze was open dit keer. Camper verplaatst naar een plekje op het begin van de camping zodat de andere gasten niet om 7:15 uur worden gewekt.

Eten gekookt, nog wat gelezen en vroeg naar bed want de wekker gaat om 6:30 uur.

Woensdag 16 juni 2015

6:30, de wekker gaat en we schrikken wakker. Wassen, kleren aan want de camper moet om 7:30 bij de garage zijn. Hilda had alle ontbijtspulletjes gisteravond al bij elkaar gezocht zodat we, als ik terug ben, in het servicegebouw kunnen ontbijten. Maar de zon schijnt en de wind is gaan liggen en het is “al” 13 graden. Ik kom aan bij de garage en leg aan de eigenaar, die er maandag niet was, uit wat het probleem is. Hij aanschouwt het en kijkt niet blij. Uiteindelijk zegt hij dat hij het wel kan repareren, maar dat het een tijdelijke oplossing is. Hij wil geen garantie geven omdat de hele constructie aangepast zou moeten worden. Terug op de camping buiten ontbeten en wat gelezen. Om dik 10:00 uur lopen we samen naar de garage en blijkt hij net klaar te zijn. 250 euro lichter en geen garantie, maar we kunnen gelukkig wel weer op pad. Terug naar de camping de laatste spullen en de fietsen in- en opgeladen en uitgecheckt. Onderweg zien we rendieren op de weg en verder is het kilometers maken door het oneindige Noorse landschap. Het blijft indrukwekkend. De bestemming voor vandaag wordt Grimsdalen, waar we om 17:00 uur aankomen. Het is koud en alleen voor het hoognodige gaan we naar buiten. Eten, lezen en vroeg slapen.

Donderdag 18 juni 2015

Na een rustige nacht waarbij we af en toe de regen op de camper hoorden neerdalen, rustig ontbeten. Helaas meer regen, dus doen we het rustig aan. We zien een stel die een wandeling beginnen maar komen ook weer snel terug. Toch maar even vragen of het vanwege de vele sneeuw was, maar dat bleek niet het geval. Wij willen ook wandelen en als de regen is gestopt beginnen wij ook aan de wandeling richting Hovringen. Halverwege het bos, waar we doorheen moeten, begint het te regenen. Regenkleding aan en de hoes over de rugzak. Dit blijkt voorlopig de laatste bui te zijn en dan wordt het lekker weer met weinig wind. Dat is wel prettig als je boven de boomgrens loopt. Overigens erg raar om te zien dat er in deze tijd van het jaar nog geen blad aan de boom zit. Het voorjaar begint dit jaar wel erg laat. Het gaat langzaam berg op en we genieten van het prachtige landschap. Even een uitstapje naar een kloof waar het water doorheen dendert. Foto’s gemaakt en het wandelpad weer gezocht. Een stukje verder gaat het wandelpad verder maar is er een enorme sneeuwvlakte. Toch er maar omheen ipv overheen. Je weet maar nooit hoe ver je wegzakt in de sneeuw en we zien ook geen verse voetstappen! En dus er omheen en al snel vinden we de route weer terug. We zien het meer op afstand en besluiten tot het meer te lopen en dan weer terug. In het meer ligt overigens nog ijs en smeltsneeuw.

We redden het niet tot aan het meer want het wordt te drassig en we zakken te diep weg in het veenachtige terrein, dus gaan we terug (jammer). We zien al een flinke bui boven het dal hangen maar wij houden het droog. Weer terug en om de sneeuwvlakte gelopen en daar komen de 2 Nederlanders, die ook op Grimsdalen overnachten, aan. Even een praatje en weer verder. Er komt meer wind en we zoeken een beschut plekje om onze soep te eten. We moeten nog ca 4 km en dan ontkomen wij ook niet meer aan de regen. We worden flink nat van deze fikse bui maar 2 km later is het weer droog. De wind droogt de kleren vrij snel, voordeel van outdoorkleding J, en als we terug bij de camper zijn is de broek al bijna droog. Toch maar andere broek aan, kop koffie en eten. ’s Avonds gelezen en dagboek bijgewerkt.

Vrijdag 19 juni 2015

Weer een heerlijke rustige nacht gehad, helaas wel regen. Na het ontbijt en na alles opgeruimd te hebben, vertrekken we. Het blijft een mooi gebied en met alle sneeuw is het wel bijzonder. Helaas regent het en is het erg koud. Toch bij het tolhek er even uit omdat ook het meer daar nog half bevroren is. Foto’s gemaakt en verder. Aangekomen in Dovre boodschappen gehaald en we vervolgen onze weg via de E6 naar Oppdal. Bij de Hjerkinn Stue een broodje gegeten even naar buiten geweest en verder. We zien de enorme hoeveelheid sneeuw op snohetta. Als we in het dal komen waar de E6 en de trein doorheen gaan is het vrijwel alleen maar regen. Bah, niet echt genieten van het mooie waarvan je zo kunt genieten. Nu zijn we hier al vaker geweest, dus weten we ook dat het hier erg mooi kan zijn. Oppdal gepasseerd en richting Gjora. Het weer knapt zienderogen op. We komen rond 16.00 uur op de camping van Endre aan en even later komen ook Gerrit en Betsy, met wie we afgesproken hebben, aan op de camping. Zij zetten de tent op en wij hebben, ook voor hen, de koffie klaar. Daarna eten, en inchecken. Ondertussen is Gijs als langs geweest en we spreken af om ’s avonds rond het kampvuur bij te praten. Om half 9 voldoende hout verzameld en het vuur kan aan. Ook Ivar komt erbij en Laura, die voor Endre de camping beheert dit jaar, komt erbij zitten. Na veel gepraten en gelachen te hebben is het om half 12 welletjes, kampvuur uit en slapen.

Zaterdag 20 juni 2015

Heerlijk geslapen en als we wakker worden brandt de zon al flink op de camper. Buiten ontbijten dus. Ondertussen de vraag wat we vandaag gaan doen want we willen niet te laat terug zijn op de camping. De heren hebben ons om 16:30 uur uitgenodigd voor een BBQ. We besluiten om een stukje te gaan fietsen, dus de fietskleding gaat aan. Het wordt een fietstocht met vele onderbrekingen omdat we meer van het mooie weer genieten en van de mooie omgeving dan dat we fietsen. We zitten regelmatig ergens bij het water. We proberen zoveel mogelijk de “grote weg” te vermijden. Eerst rechts van de Driva. Zien we daar toch een tafel met 3 stoelen langs de rivier staan. Dat kan alleen in Noorwegen! Dan links van de Driva en over een hangbrug weer terug naar de grote weg. Daarna nog even voorbij de camping bij het water gekeken en met de voeten in het water gezeten en om ca. 13:30 uur terug. Omdat we eigenlijk meer geluierd hebben en het nog vroeg is, besloten we om een stukje te gaan hardlopen. Dat is gelijk afzien, vanaf de camping gelijk heuvel op. Toch nog 5 km gelopen. Terug op de camping lekker gedoucht en ons klaargemaakt voor de BBQ. Als we samen met Gerrit en Betsy aankomen bij Ivar en Gijs hun huis, staan er 2 BBQ’s te roken. Wat een werk hebben ze er weer van gemaakt. Leuk dat Endre er ook nog even is voordat hij naar zijn werk gaat. Ook Laura is er. Het is weer veel van alles. Veel vlees, veel (bij)praten, veel wijn, veel overdrijven, veel lachen…….Kortom erg gezellig. Het blijven zulke gastvrije en lieve mensen.

Om 21:00 vertrekken we weer naar de camping. Het is nog steeds mooi weer, maar we moeten de camper weer wat opruimen. Gelijk alles maar aan de stroom en op tijd slapen.

Zondag 21 juni 2015

We gaan vandaag wandelen, maar desondanks heerlijk uitgeslapen. Buiten ontbijten, korte broek aan, het is heerlijk weer. Om 10.00 uur komen de mannen aan en we vertrekken richting Storli. Laura, Gijs, Ivar, Gerrit en Betsy en wij natuurlijk. Dit is een gebied waar we nog niet zijn geweest en Ivar vertelt ons het nodige hierover. Een prachtige, niet al te moeilijke wandeling. Vooral genieten van het gezelschap, maar zeker ook van het landschap en het mooie weer. Op een gegeven moment komen we bij een meer en daar moeten de “haantjes” natuurlijk even het water in. Alleen met de benen en dat was ook genoeg. Jeetje wat is dat nog koud. Een stukje verder zie ik nog een sneeuwmuur van dik 2 meter en vraag of we daar kunnen komen. Ivar, Gijs, Laura, Hilda en ik gaan die kant op maar moeten wel een rivier over. Alleen Hilda gaat niet en met wat natte voeten bereiken we de overkant zodat we op de sneeuwmuur kunnen lopen. Ik heb de mogelijkheid om wat foto’s te maken en dan moeten we natuurlijk ook weer terug over de rivier. Ik glijd bijna uit over de gladde stenen en met een camera in de hand is dat niet handig. Kan me nog net staande houden maar bezorg Hilda wel bijna een hartverzakking omdat zij het allemaal ziet gebeuren. Daarna weer rustig terug gewandeld naar de auto waar blijkt dat we dik 10 km hebben gelopen. Terug op de camping kunnen we even relaxen, want Gerrit zorgt voor het eten. Samen met de anderen eten we bij Ivar en Gijs in de tuin. Daarna zorgen wij voor het kampvuur en moet er nog wat hout worden gezaagd. Tot ca 21:30 uur gezellig rond het kampvuur gezeten.

Maandag 22 juni 2015

Omdat Endre het weekend moest werken en wij hem ook nog wilden zien, nog een dag extra op de camping. Als we wakker worden schijnt de zon al volop zodat we weer heerlijk buiten kunnen ontbijten. De voorspelling voor vandaag is goed en de korte broek kan weer aan. Om 10:00 uur pikken Ivar en Gijs ons weer op voor een wandeling. Dit keer is de bestemming Trollheimen. Ook hier zijn we nog niet eerder geweest. Als we er aan komen blijkt er een enorm meer te liggen en de bedoeling is dat we een stuk langs het meer gaan wandelen. Een rondwandeling rondom het meer zit er niet in want dat is ca 40 km. Eerst even foto’s maken bij een zomerboerderij en dan parkeren we vlakbij het strand. Volgens hen heeft er nog niet vaak zo weinig water in het meer gestaan waardoor er een enorm strand is ontstaan. Heel apart dat je hier gewoon een fantastisch strand hebt. Volgens Ivar is het hier hartje zomer dan ook best wel druk. Maar wat een mooi gebied en fantastisch weer. Veel foto’s gemaakt en een stuk over het strand gewandeld. Er liggen 2 caches dichtbij en Ivar ontpopt zich als een echte geocacher. Hoewel Hilda de eerste vindt is de 2e prooi voor Ivar. Daarna op het strand gepicknickt en genoten van het mooie weer. Dan richting wandelstartpunt van Trollheimen en onderweg nog een cache gedaan die Ivar ook vindt. Dan gaan we de berg op wandelen en dat is goed te doen. Wel met steile stukken maar een goed pad. Op een bepaald moment willen Gijs, Gerrit en Betsy niet verder. Er dreigt een bui aan te komen en ze willen terug, Ivar, Hilda en ik, gaan nog wel een stuk verder maar beseffen ook dat de bui wel steeds dichterbij komt en gaan ook terug. Ivar is het gewend en heeft de snelheid er goed in. Wij volgen met af en toe een looppas. Het voorkomt niet dat we toch nog een stukje in de regen moeten lopen. De weg terug naar de camping in de regen tot even voor Gjora. Hier is geen drup gevallen. De heren hebben onderweg besloten dat we bij hen gaan eten. Een lekkere salade, worstjes van de BBQ en waffels als toetje. Heerlijk en wat weer een gastvrijheid. Ook Endre komt nog even langs en om 20:30 uur gaan we naar de camping. Alles opruimen want morgen gaan we verder.

Dinsdag 23 juni 2015

Wat een rust op deze kleine gemoedelijke camping en daardoor weer heerlijk geslapen. Eerst nog even gedoucht en buiten kunnen ontbijten. Wel een stukje frisser dan de afgelopen 2 dagen, dus een mooie dag om te reizen. Vuilwater geloosd en schoon water getankt. Om ca. 10.00 uur van iedereen afscheid genomen. Nog een laatste kop koffie van Betsy en dan op weg. Getankt en gecached in Gjora en op naar Sundallsora. Dat is niet de route die we zouden gaan volgen, maar Hilda wil niet langs de steile wand terug rijden richting Opdall. Een beetje om (ca. 150km) om naar Beitostolen, wat onze volgende bestemming zal worden, te rijden. Via het veer naar Andalsnes richting Gudbrandsdalen. Een stukje rijden we in die richting en dan zien we de afslag naar de Trollstigen. Ik kijk haar aan en Hilda zegt: “als je het aandurft met de camper!” Even later rijden we richting Trollstigen, een smalle maar mooie weg. Er rijdt een Zweed in een oud VW busje voor ons als we aan de Trollstigen beginnen. De camper heeft het zwaar, maar we rijden gestaag omhoog. Genieten van het uitzicht maar helaas werkt het weer niet echt mee. Beetje miezerig en als we omhoog kijken zien we de bewolking laag hangen. Het bovenste gedeelte van de weg is verdwenen in diezelfde wolken. We moeten wachten voor een touringcar die midden op de brug stil blijft staan en we rijden weer. Plotseling blijft de Zweed stilstaan en krijgt hem niet meer in de 1e versnelling. Vervelend voor hem, maar het wordt een beetje eng omdat hij bij elke poging een stukje achteruit rijdt. Hilda zegt nog hier kun je niet inhalen, maar ik heb geen keus. Ik ga hem voorbij over het randje van de weg, brrrr. Boven op de Trollstigen aangekomen zien we niets meer. We rijden in de wolken en zien alleen regendruppels op de ramen. Stoppen vanwege het mooie uitzicht hoeft dus niet en we rijden verder. Het gebied erachter is ook schitterend. Wat een sneeuw en wat een landschap. Onderweg nog foto’s gemaakt en op naar Geiranger. Ook hier een pittige klim, fantastisch uitzicht over het fjord en een steile afdaling. In Geiranger nemen we de camping aan de baai. Druk, maar met de camper vinden we een plekje op de tweede rij. Een harde knal en er gaat net een cruiseschip weg. ’s Avonds de trappen langs de waterval beslecht en daarna lezen en op bed.

Woensdag 24 juni 2015

Ondanks de drukte op de camping was het vannacht stil. Een heerlijke nacht gehad en vrij laat opgestaan. Nu is het weer toch redelijk goed en we hebben buiten ontbeten. We zien dat er een enorm cruiseschip “De Disney Magic” al voor anker ligt. Deze is vannacht schijnbaar aangekomen. Na het ontbijt even het dorpje in voor wat souvenirs en boodschappen. Terug gekomen bij de camper horen we kanonschoten en zien we dat er nog een groter cruiseschip de baai binnen komt varen, “de Costa Pacifica”. Wij trekken de wandelschoenen aan en gaan op pad. We wandelen de weg verder af die ons een stuk om de baai voert en als we in Homlong aankomen, zien we verschillende wandelroutes. Alleen voor gevorderden en experts staat er op het bord. De laatste is een hut op 1300 meter en dat vanaf zeeniveau…..Dat moet maar niet. De andere 3 volgen dezelfde route dus die nemen we. Het begint steil en al snel hebben we een prachtig uitzicht over de baai en het dorp. Het blijft lichtjes klimmen en het pad is deels goed en deels zoeken tussen de rotsen en omgevallen bomen. Na 2 en een half uur rustig gewandeld en een boterham gegeten te hebben komen we bij de Gammlesaetra aan. We gaan nog even door en dan komen ons bekende gezichten tegemoet. Een Nederlands stel die ook in Gjora op de camping stonden. Even een praatje gemaakt. Zij zijn per boot naar het punt aan het water gebracht, waar de wandeling ook kan starten. Wij wandelen verder naar het uitzichtpunt. Daar even rustig van het uitzicht genieten met een kopje thee en een boterham. Er komen 4 mensen aan, een gezin met 2 dochters en ik vraag of ik een foto van hun moet maken. Het blijken Amerikanen die op de Disney Magic een cruise maken. Zij moeten snel door omdat ze de boot weer moeten halen. Die vertrekt later in de middag weer. Ook wij gaan weer aan de wandel, maar wel weer terug. Af en toe een spatje regen maar het valt gelukkig mee. Bij de camper buiten gegeten en toen nog even cachen. Althans dat dachten we, op de trappen zoeken met al die toeristen valt niet mee. Bovendien niets gevonden, dus snel de camper in. Het is frisjes geworden. Na wat opruimen en lezen is het weer bedtijd.

Donderdag 25 juni 2015

Weer goed en rustig geslapen en als het ontbijt op is, vertrekken we. Uitchecken, betalen en even wachten voordat we ons afvalwater kunnen lozen. Dan beginnen we aan een klim naar boven. Het plaatsje Geiranger ligt aan een fjord omgeven door bergen. Het is zwaar voor ons oude campertje en we tuffen daarom rustig, vooral in de 2e versnelling, door de haarspeldbochten naar boven. Halverwege zien we Nederlandse jongens van een jaar of 13 op de racefiets naar boven rijden. Die hebben het ook zwaar. Het is koud en er komt steeds meer sneeuw in beeld. Als we bij het meer zijn, zien we geen meer. Het is alleen maar sneeuw en nog eens sneeuw. Wat indrukwekkend en dat om deze tijd van het jaar. Na wat foto’s gemaakt te hebben, snel naar binnen want het is best koud. We rijden door en willen via de Gammle Strynvägen naar Vagamo. Door 3 tunnels rijden en als we middenin een tunnel een vrachtauto tegenkomen, is het even rustig aan. Zo breed is de tunnel niet. Dan zien we, als we bij de Gammle Strynvägen aangekomen zijn, dat er een bord met doodlopende weg is geplaatst. Het zomerskigebied is wel bereikbaar staat er. Navraag bij een wegwerker bevestigt het al weet hij het niet zeker. Ik heb geen zin om ruim 20 km te rijden en dan op de smalle weg ergens te moeten keren, dus we gaan dezelfde weg terug. Ook dit blijft een mooie weg tot aan Lom, daarna even doorbikkelen totdat we de afslag richting Randverk kunnen nemen. Weer een flinke klim en bij een meertje stoppen we voor een broodje. Niet erg aangenaam met deze koude wind en we gaan daarom snel verder. We hebben de overnachtingsplek ingegeven en qua afstand en (reis)tijd valt het mee. Onderweg bij een stroomversnelling gestopt en een stukje gelopen en foto’s gemaakt. We rijden inmiddels op de Valdresflya en vragen ons af of we wel langs deze weg kunnen overnachten omdat elke parkeerplaats aangeeft dat kamperen verboden is. We komen boven de boomgrens en rijden een ander “Fylke” binnen. Al snel is er een parkeerplaats met een informatiebord en ons plekje voor de nacht. Hier mag je dus wel staan. Het gebied een stukje in om wat foto’s te maken. Terug in de camper tijdens het koffiedrinken, zien we een kudde rendieren. Helaas nog op enige afstand, maar toch foto’s en een filmpje gemaakt. Een prachtig gezicht hoe de moeders hun jongen in de gaten houden en beschermen. De kudde trekt verder en wij kunnen ze mooi vanuit de camper volgen. Na het eten komen er meer kampeerders. Eerst 2 Duitse meiden die buiten gaan eten en daarna in de auto gaan slapen. Dan een jong Noors stel die hun tentje een stuk het terrein in op gaan zetten. Ik ga nog even fotograferen en als ik terug kom is het bijna 24:00 uur en dus snel slapen.

Vrijdag 26 juni 2015

Na een goede nacht vroeg wakker. En we zijn niet de enigen, de Duitse dames staan al klaar voor vertrek en ook is er al beweging rondom het kleine tentje. Het blijft toch apart dat je op dik 1300 meter hoogte op een parkeerplaats langs een doorgaande weg zo rustig kunt slapen. Het is mooi weer, frisjes maar het zonnetje is er bij en dan lijkt de wereld er toch heel anders uit te zien. Toch maar binnen ontbijten. Na het ontbijt eerst wat opruimen en nog even naar buiten voordat het asfalt beslag op ons legt. We willen vandaag kilometers maken. Ik zie Hilda aan de overkant van de weg staan en als ik verder omhoog kijk en kleine kudde rendieren. Snel naar binnen om de camera te pakken en ik sein Hilda ook in. Prachtig om te zien en na wat foto’s maken verdwijnen ze uit zicht. Terug naar de camper en op weg! Eerst nog flink klimmen en het landschap wordt indrukwekkender. Tussen dik 2 meter hoge sneeuwwanden doorrijden doe je niet zo vaak. Als we het hoogste punt bereikt hebben is het rustig afdalen. Onderweg zien we een trainingsploeg, die op skiën met wieltjes de weg in beslag nemen. Maar wat een fantastisch gebied is dit. Beitostolen door en we tanken in Fagerness. Dan verder de E16 op, waar mooie en wat minder mooier gedeelten elkaar af wisselen. Voor Oslo lekker buiten gezeten met een broodje en een sanitaire stop J. Hoe ver komen we vandaag? Oslo voorbij en op weg naar Göteborg. Nog even bij het winkelcentrum Svinesund gekeken, maar daar was het wel erg druk. We denken dat we nog wel even door kunnen en hebben een kleine camping net buiten Kungsbacka ingegeven. Zo gaan we weer op pad. Deze weg al zo vaak gereden en het wordt daardoor een beetje saai. Het enige hoogtepunt is een eland met jong die in de bosrand staat. Druk in Göteborg, maar door de discipline van de weggebruikers is er geen file. Het rijdt, al is het langzaam. Om ca. 18:00 uur gaan we de snelweg af richting de camping, maar voor we daarheen rijden gaan we eerst naar Fjaras.Daar zit een Italiaans restaurant en omdat we beide moe zijn, hebben we daar kebab met patat gehaald. Dan naar de camping en installeren we ons. De camper staat wat voorover maar “who cares”. We staan! Vandaag bijna 600 km gereden. ’s Avonds alleen nog koffie/thee gehad en gelezen. Vroeg op bed.

Zaterdag 27 juni 2015

Na een heerlijke nacht worden we wakker met bewolking. Niet zo koud en dus kunnen we buiten ontbijten. We doen rustig aan en de fietsen komen van de camper. Omdat Hilda zich in Geiranger bij het laatste stukje afdaling heeft verstapt, is haar enkel pijnlijk en is het niet verstandig om te gaan wandelen. Dus stappen we op de fiets op weg naar de kust. Een stukje langs de drukke weg en dan richting Tjolöholms Slott. Eerst links om het slot heen waar we door een natuurgebied gaan om vervolgens bij een haventje terecht te komen. De weg is doodlopend en komt uit bij een haventje. We stappen even van de fiets om hier even rond te kijken. Daarna dezelfde weg terug en vlak bij het slot nemen we een weggentje middendoor. Best druk is het daar, een expositie of zoiets. Wij fietsen door en zien tot onze verbazing een camperplaats. 100 kronen en max 48 uur. Mooi plekje dicht bij het slot en bijbehorende bos. Waarschijnlijk door de vermoeidheid gisteren, maar we hebben deze CP niet gezien op de app. Dan gaan we een stukje terug en een stuk over de drukke weg, waar we onze route naar de zee vervolgen. We rijden een dure wijk door en komen op een mooi punt aan zee, waar we wat eten, drinken en foto’s maken. Maar weer verder en er blijken veel van dit soort doodlopende wegen naar de zee te zijn. Dan zien we een bordje met “naturreservat” en gaan die weg in. Ook doodlopend maar wel mooi om hier met de camper te staan. (Overnachten mag trouwens niet). Dan naar een strandje, maar het is niet aanlokkelijk om het water in te gaan. Hier even gekeken en vervolgens zien we een fietsroute die we gaan volgen. Deze voert over kleinere wegen en gaat uiteindelijk naar Kungsbacka. Vlak voor Fjaras gaat het regenen en Hilda ziet een afdak die van een Naturum blijkt te zijn. De regen afgewacht en toen naar het dorp om boodschappen te halen. Na de boodschappen gaan we terug naar de camping. Kopje thee, douchen, eten klaarmaken en buiten gegeten alhoewel het toch al wat frisser is. Later binnen gelezen en wat opgeruimd. Morgen gaan we verder richting zuiden. Op tijd op bed.

Zondag 28 juni 2015

Slecht geslapen! Dat was het resultaat van het niet waterpas zetten van de camper afgelopen vrijdag. Als we naar buiten kijken zien we dat het motregent. Een goede dag om verder te rijden. We ontbijten daarom binnen, alles opgeruimd en uitgecheckt. Vlak voor Fjaras willen we nog even tanken, maar dat is geen succes. Hij sloeg uit bij 120 SEK, dus nog geen 10 liter. Dan maar op pad naar het zuiden. Een paar uur over de Zweedse snelweg totdat we afslaan naar Helsingborg. Hier wel eerst volgetankt en dan naar het veer. We schrikken toch wel van de prijs omdat onze camper in de categorie 6-8 meter valt. Officieel klopt het ook, maar we zijn altijd ingedeeld tot 6 meter. (We zijn met bagagebak 6.02 m) We eten wat aan boord en om 12:45 uur zijn we in Denemarken. We hebben via de app een CP gevonden in Munke Bjergby . Niet ver van de snelweg en toch rustig op het platteland. Het is bij een particulier, prachtig aangelegd en ook nog gratis. We installeren ons en we zijn de enigen. Het is inmiddels mooi weer geworden en de korte broek kan aan. Heerlijk buiten een bakje koffie in het zonnetje en genieten van de rust. Omdat we nog mooi op tijd zijn besluiten we een stukje te gaan fietsen. Het worden uiteindelijk 30 km omdat we in een bos een half rondje hebben gefietst. Verder een leuke tocht door glooiend terrein. Terug op de CP is er een Noor naast ons komen staan met een enorme camper. Volgens mij is zijn luifel groten als ons camper ;-). We kunnen buiten eten en daarna koffie. Dan wordt het frisser en gaan we naar binnen. Nog wat gelezen en dan zit ook deze dag er weer op.

Maandag 29 juni 2015

Wat een rust hier, behalve wat regendruppels hoor je hier alleen de vogels zingen. Heerlijk geslapen! Het weer is opgeknapt en ondanks het natte gras kunnen we buiten ontbijten. Wij horen de Noren vertrekken, maar wij doen het nog even rustig aan. Afvalwater geloosd, cassette geleegd en water getapt. Hier moet overigens wel voor worden betaald maar dat is een schijntje met 2,50 euro. Dan gaan ook wij weer op pad. We gaan de snelweg op en kilometers Deens asfalt verdwijnen achter ons. De Store Belt brug over (gerekend kleiner dan 6 meter) en om 12:45 uur een stop vlak voor Duitsland. Het is erg druk op de parkeerplaats en daarom, ondanks het mooie weer, hebben we binnen een boterham gegeten. We rijden Duitsland binnen en het wordt drukker. Voorbij de afslag Kiel zijn ze tot aan de Elbetunnel aan de weg aan het werk waardoor de snelheid er uitgaat. Het is erg druk en we staan zelfs even stil. Gelukkig niet zo lang en we zien al snel een file de andere richting op. Wij rijden vervolgens probleemloos de Elbetunnel door en vlak na de tunnel afslaan omdat we in Stade willen overnachten. Oeps, gelijk na de afslag de volgende gemist. Dat betekent ergens draaien waar het niet mag, maar ik heb geen zin om ergens in de haven van Hamburg uit te komen. We draaien en zijn weer op de goede weg. Om 17:30 uur komen we op de Stellplatz in Stade aan. Het is warm en we zitten even buiten. Ik had Hilda een etentje beloofd en via een tip van de aardige en behulpzame beheerder van de CP komen we, nadat we een rondje door de stad hebben gemaakt, in een restaurant. Heerlijk in de binnentuin genoten van een uitstekende maaltijd. En dat voor nog geen 24 euro pp. Bij de camper nog buiten koffie/thee gedronken en daarna op bed.

Dinsdag 30 juni 2015

De laatste dag van onze vakantie begint met een heerlijke zomerse temperatuur. We ontbijten buiten en ruimen de camper op want we moeten naar huis. Maar wel rustig aan. Na het opruimen nog even het stadje in gegaan om een broodje en een ijsje als afscheid te eten. We nemen afscheid van Stade en via een kronkelig weggetje door vele dorpjes laten we zowel Bremen als Oldenburg letterlijk links liggen. We komen zo’n 40 km voor Leer op de autobahn. Even gestopt voor een bakkie en een sanitaire stop en dan het laatste stuk naar huis. Om half zes zijn we thuis en het is nog heerlijk weer. Camper voor een groot deel uitgepakt en Hilda bakt pannenkoeken. Een perfecte maaltijd na een heerlijke vakantie.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voorlopig geen camper reisverslag

Door de onverwachte en ongeplande verkoop van onze camper komt er voorlopig geen nieuw reisverslag. Hoop dat jullie toch nog ideeën op doen uit onze vorige verslagen.

bottom of page