Zoeken
  • Harold Slomp

Reisverslag Duitsland 2016


Zaterdag 4 juni 2016 half bewolkt 27 graden

Vandaag is het dan zover; vakantie. De laatste zaken ingepakt te hebben vertrekken we om 11 uur van huis. Onze 1e reisdoel is de CP bij Thulsfelder Talsperre en niet Scandinavië zoals we eerder gedacht hadden. Afgelopen week de camper verkocht, maar de nieuwe eigenaar was zo aardig om ons er eerst mee op vakantie te laten gaan. Bij Nieuweschans even uit de camper en eten we een broodje. Het is al warm en we zoeken een plekje in de schaduw. Via een omleiding komen we rond half drie uur aan op de CP. Het is niet druk en we kunnen rustig een plekje uitzoeken. Maar in de schaduw, want het is al 27 graden. Even naar het water gelopen en verder niet veel gedaan. Het koelt niet echt af als we rond een uur of 6 de Cadac aansluiten. Ook wel lekker om buiten te kunnen koken. Na het eten nog een blok omgelopen en kwamen we weer bij het meer uit. Nog steeds warm en nog buiten gezeten. Rond half elf gaan slapen.

Zondag 5 juni 2016 zon 27 graden

We staan rond half acht op en eten buiten een boterhammetje. De zon schijnt volop en we kleden ons snel om. We willen een rondje om het meer hardlopen. De temperatuur is al boven de 20 graden. Het is zwaar lopen maar de omgeving maakt veel goed. Dit is een natuurlijk uitziend stuwmeer met gras en strandjes aan de ene kant en natuur (bos en heide) aan de andere kant. Dat maakt het tot een gewilde locatie voor dagrecreatie. Onderweg komen we dan ook diverse hardlopers, wandelaars en fietsers tegen. We merken de warmte en doen rustig aan. Na een dik uur zit de 10 km er op. Bij de camper gekomen eerst wat gegeten en gedronken. De bezwete kleren gewassen en opgehangen aan de Octopus. Ondertussen ook de zwemkleding gepakt en we gaan weer naar het meer. Het water is fris maar met deze warmte een heerlijke verkoeling. Bovendien gaat het zweet van de lichamen. Heerlijk in de zon gelegen en na de 2e keer zwemmen is het goed toeven. Het priveplekje is ook gewild bij anderen want we horen regelmatig “Bezetzt”. Bij de ingang van het Kletterwald een ijsje en broodje bratwurst gehaald en om 2 uur zijn we weer bij de camper. Eerst wat eten en al snel sukkelen we beide in slaap. Na een bakje thee besluiten we om een klein blokje te gaan fietsen. Niet rond het meer want daar is het druk. De andere kant dus op. Dat kan hier goed want er zijn vele fietspaden met verschillende routes. Heerlijk even om de rijwind te voelen. Na een rustige 12 km komen we weer op de cp aan. Wat opgeruimd en na een bak thee beginnen we aan de voorbereiding voor het eten. De nodige groente gesneden en wokken in de Cadac. Hilda heeft binnen rijst gekookt en al snel zitten we achter een groenterijke nasi. Na de afwas weer op de fiets voor een rondje stuwmeer. Cachend dit keer. Er ligt een trail die we natuurlijk niet kunnen laten gaan. Op de fiets is het niet overal even makkelijk maar om 21:00 uur is de missie voltooid. Nog even wat drinken en dan is deze actieve dag ook weer voorbij.

Maandag 6 juni 2016 zon 27 graden

Wat een rust is het op de CP. Maar we gaan vandaag verder. Bovendien mag je hier officieel maar 24 uur staan. Onze volgende bestemming is Suderburg en dat is ook al gauw 2,5 uur rijden. Het is wat mistig als we op pad gaan maar na een uur komt de zon er door en word het snel warm. Toch maar even tanken onderweg en dat is maar goed ook want de laatste 50 km voert ons eerst langs het enorme militaire gebied van Bergen en later over allerlei binnenweggetjes. Wel mooi maar snel gaat het niet meer. Na 3,5 uur komen we rond 13:00 uur op de CP van het museumdorp aan. Eerst eten en even genieten van het mooie weer en de rust. Maandag is hier een rustdag dus het museum is gesloten. Om half drie de wandelschoenen aangetrokken en we volgen de rode route. Althans dat proberen we want we zien de bordjes alleen tegengesteld. Dan maar in tegengestelde richting. Af en toe zoeken en na 4 km komen we bij een uitzichttoren. Deze uiteraard beklommen en geeft ons een schitterend uitzicht van de omgeving. De temperatuur is inmiddels 28 graden en dus warm als we door de landerijen lopen. Het blijft zoeken naar de route maar deze voert ons langs een beekje met vele beekjuffers. Schitterende beestjes. Dan zijn we het spoor bijster en besluiten een route te volgen die ons bij de uitzichttoren brengt. Mooi stukje historische weg waar we onderweg een ree spotten. Wonderwel komen we op de route terug en na een mooie zwemplek gepasseert te hebben komen we in het dorp bij een mooi beekje. Dan zijn we echt de route kwijt maar gelukkig hebben we de GPS 😊. Laatste 2 km saai en rond 17:00 uur terug bij de Camper. Eerst wat drinken dan eten en genieten van het gratis vogelconcert. Nog een klein blokje om en dan vroeg slapen. Morgen willen we Rügen bereiken als dat kan.

Dinsdag 7 juni 2016 zonnig 24 graden

Wat een rust hier, behalve vogels helemaal niks gehoord. Toch vroeg op omdat we vandaag kilometers willen maken. Volgens “Truus” is het ca 380 km naar Altenkirchen op Rugen. Na het ontbijt vertrekken we rond 7:45 uur. Truus leidt ons langs allerlei binnenwegen wat op zich heel mooi is maar opschieten doet het niet. Eenmaal op de autobahn richting Schwerin is het nog dik 280 km. Op cruise control tuffen we gestaag richting Rugen. Na een Sanitaire stop en wat gegeten te hebben rijden we verder door het licht glooiend landschap van Noord-Oost Duitsland. Over de hoge brug bij Stralsund en dan rijden we op Rügen. Na zo’n 20 km staan we ineens voor een veer. De boot vaart net weg, maar de afstand is niet zo groot en al snel zien we hem weer aankomen. Op naar Altenkirchen, door een paar kleine dorpjes. Op een doodlopende weg wachten we op een nederlandse camper die ons tegemoet komt. De weg is te smal om elkaar te passeren. Ik vraag of daar inderdaad een CP is omdat Truus ons al verschillende weggetjes in heeft laten rijden wat geen goede keuze was. Idd de goede weg maar de CP blijkt vol te staan. Dan kijken waar een andere CP is en we komen uit in Dranske op een camping. Het merendeel wat hier staat zijn trouwens campers. Hoewel niet goedkoop toch hier een van de laatste plekken uitgezocht. Na de koffie een stuk langs de kustlijn gewandeld. We zien in de afgeslagen kustverdediging nesten van oeverzwaluwen die af en toe rakelings over ons hoofd scheren. Terug bij de camper eerst koffie gedronken en toe gegeten. Na het eten nog van het zonnetje genoten en gedoucht. Het is inmiddels 21:00 uur en we gaan nog even naar de zee. Ik kan nog wat foto’s maken van de ondergaande zon ondanks de bewolking die in één keer op komt zetten. Hilda geniet van de zonsondergang en van de vogels die achter ons in de struiken hun lied laten horen. Na een lange dag wil het vast wel slapen.

Woensdag 8 juni bewolkt 17 graden

We worden wakker en voelen de wind tegen de camper. Compleet gedraaid, hard en bovendien helemaal bewolkt. Snel wassen en tandenpoetsen zodat ik de broodjes bij de receptie kan halen die we gisteren hebben besteld. Ne een rustig en uitgebreid ontbijt beslutien we toch niet te gaan fietsen ivm de harde wind. De wandelschoenen gaan daarom aan. We willen naar de punt van het eiland en lopen langs de zee die kant op. Even een stukje over de weg en komen bij een parkeerplek. Daar wijst de pijl van de GPS naar het strand en na enige zoeken is de cache gevonden. Weer terug om onze weg te vervolgen komen we voor een hek en mogen niet verder ☹. Een Duitser gevraagd en die wist ons te vertellen over wat er vroeger achter dat het hek was. In de DDR tijd stonden daar raketten en was er een kleine marine basis. Hij wist dat omdat hij ook bij de Oost_Duitse marine had gezeten. Jaren na de “Wende” zou het gebied zijn opgekocht door een multi miljonair die er o.a. hotels wilde bouwen. Het gebied was toen al overgenomen door de natuur en één of andere natuurvereniging heeft het resort af kunnen wenden. Na afscheid te hebben genomen gaan we de andere kant op. Kilometers langs het water over kiezels en rul zand, is zwaar lopen. De zee is nog wild, maar wel mooi om te zien. Veel oeverzwaluwnesten in de afgeslagen kust en we stoppen om wat foto’s te nemen. We nemen een pad wat ons bovenlangs voert. Later over de weg tussen graanvelden en wilde bloemen door. Na 15 km zijn we terug bij de camper. Eerst koffie dan wassen en eten gekookt. Na de afwas 2 spelletjes rummikub als we zien dat de zon af en toe door de wolken prikt. Camera en statief gepakt en weer naar de zee gelopen. Een stuk frisser dan gisteravond maar een mooiere zonsondergang. Tegen half elf terug bij de camper. Nog wat drinken, dagboek bijgewerkt en dan is ook deze dag al weer voorbij.

Donderdag 9 juni 2016 zon 22 graden

We worden wakker en tegen de voospelling in schijnt de zon volop. Broodjes gehaald en buiten ontbeten. We zouden vandaag verder maar omdat het toch mooi weer is besluiten we om te gaan fietsen. Om kwart voor tien vertrekken we richting Kap Arkona. Omdat de Duitse bewegwijzering niet altijd klopt maken we een flinke omweg. Geen ramp want we fietsen over verschillende fietspaden en binnenweggetjes. Via Putgarten komen we in Kap Arkona aan, het noordlijkste punt van Duitsland. Dit is een toeristisch trekpleister getuige de vele bezoekers.Harold beklimt het vuurtorentje over 160 traptreden (3 euro). Dit biedt een mooi uitzicht. Hier een boterham gegeten en dan fietsen we naar Vitt. Een oud vissersdorpje direct aan zee. Ook hier veel toerisme. Vanuit het haventje een binnendoorpaadje genomen en daar is het rustig. Hier een tijd van de zon, zee en rust genoten. We gaan verder naar Altenkirchen. Boven het dorp zien we de cp waar we eigenlijk heenwilden. Hier staan de campers zelfs op de parkeerplaats. In het dorp zelf trakteren we onszelf op een heerlijke ijscoupe. Verder over binnenweggetjes komen we in Wiek. Dit ligt aan een baai waar we de zee in kunnen lopen. Dan terug naar de cp. 42 km staat er op de teller. Alles uitgepakt en een kop koffiegenomen. We kunnen het niet laten om toch weer even naar de zee te gaan om even de voetjes af te laten koelen. Dan wordt het toch echt tijd om te gaan eten, de chaos wat opgeruimd. Het is inmiddels half negen en Harold besluit te gaan fotograferen. Hilda blijft dit keer bij de camper. Om kwart voor elf en een aantal foto’s rijker komt Harold weer terug. Een lange actieve dag, dus tijd om te gaan slapen.

Vrijdag 10 juni 2016 bewolkt 17 graden

Wow wat een wind vannacht. Een paar keer wakker geworden omdat de camper stond te schudden. En dat terwijl hij op blokken stond. We waren dus vroeg wakker en daardoor konden we wat opruimen. Om 8 uur de broodjes gehaald en na het ontbijt nog even naar de ontstuimige zee gelopen. Na het lozen wan het afvalwater, betaald en op naar Lohme. Dit plaatsje ligt aan de oostkant van Rügen in het Jasmund nationaal park. De cp ligt achter het parkeerterrein en omdat het niet druk is kunnen we een mooi plekje uitzoeken. Er zijn al veel mensen onderweg naar de Konigsstühl, maar wij gaan eerst wet eten in het restaurantje. Op het infobord zien we ook een langere route naar de 118 hoge krijtrots. We besluiten deze te nemen en vullen onze rugzakken. De wandelschoenen aan en al gauw zijn we onderweg. Eerst nog even achter de meute aan aan en dan slaan wij af. De route voert ons door een prachtig beukenbos. Ook hier veel vogels en weinig mensen. Op een bepaald moment komen we op een T-splitsing. Konigsstühl of Sassnitz. Omdat we nog maar 4,5 km hebben gelopen besluiten we om een stukje richtings Sassnitz te lopen. Hier wordt het al steiler en zijn er stukken met trappen. Ook mooie uitzichten en na een picknick een stukje verder omdat we daar naar het strand kunnen. Een steile trap brengt ons daar en we blijven een tijdje van de rust genieten. Dan de trappen weer op en wandelen we naar Konigsstühl. Daar aangekomen na een paar pittige klimmetjes is de trap naar beneden afgesloten en moeten we 8,50 p.p. betalen om daar op het uitzichtpunt te komen. Dat doen we dus niet. Dan over de makkelijke weg terug en na 13,5 km zijn we om 18:00 uur terug bij de CP. Een kop koffie/thee en dan een broodje bratwurst. Althans dat was de bedoeling maar de Imbiss is al dicht. Dan maar knakworstjes op brood, ook lekker. Harold gaat nog even de damhertjes achter het wildrestaurant fotograferen. Het is inmiddels erg stil en af en toe komt er nog een wandelaar over het pad. De zon is inmiddels onder en we gaan vroeg slapen.

Zaterdag 11 juni 2016 zonnig 16 graden

Ook dit is weer zo’n heerlijke rustige plek en daarom goed geslapen. Hilda bakt broodjes en die gaan natuurlijk warm en goed naar binnen. Even na 9 uur vertrekken we. Eerst in Sassnitz boodschappen en dan naar Prora. Het is hier een stuk drukker maar wel ruime plaatsen. Na de koffie en de gekochte broodjes stappen we op de fiets. Eerst naar het strand en dan langs het KDF “Kraft Durch Freude” complex. Een enorm complex van ca 3 km lang met enkele doorgangen naar de Oostzee. Sommige delen helemaal vervallen, andere delen vernieuwd voor o.a. jeugdherberg en vakantiewoningen. Indrukwekkend en wat zal zich hier allemaal afgespeeld hebben in de DDR tijd? Dan verder naar Binz. Een lange promenade en strand waar de jetset en arbeiders elkaar treffen. Mensen kijken is hier een genot. Ook oud en nieuw treffen elkaar. Van het oude kurhaus tot nieuwe hotels. Wij wandelen over de promenade, pier en winkelstraat en nemen een Italiaans ijsje 😊. Dan terug naar de fietsen en we fietsen Binz uit. Door het bos en over een mooi landweggetje. Dan plots houdt het fietspad op. Langs de drukke autoweg fietsen zien we beide niet zitten dus dezelfde weg maar terug en in Binz volgen we de fietsroute richting Prora. Althans dat denken we, maar na een paar km komen we bij een huis en de waterleidingmaatschappij uit en is het einde pad. Dan ook hier maar weer terug en dezelfde route genomen als de heenweg. Om 17:00 uur en 34 km verder komen we weer op de CP aan. Nog even in het zonnetje met een kop koffie en dan naar binnen. Na het eten nog een klein stukje gewandeld. Onderweg in het bos zien we nog een reekalfje die naar de moeder roept. Het beestje is zo jong dat het nog wat wiebel op de pootjes staat. Geen moederree in de buurt. We kijken nog hoe het arme beestje het bos in loopt al roepend naar zijn moeder. Zal hij/zij het overleven ? Dan terug bij de camper, een kop thee en een spelletje yatzee en dan is het bedtijd.

Zondag 12 juni licht bewolkt 16 graden

Ondanks de drukte een rustige nacht gehad. Om 8 uur naar de receptie om de broodjes te halen. We eten 1 broodje want de hardloopkleren gaan aan. De CP af en een bosweggetje in. Behalve de ondergrond zit er ook een behoorlijke stijging in. Terug bij de CP dik 8 km gelopen. Dan douchen en eten. Na het eten gaan de wandelschoenen aan en de GPS mee. We gaan richting Baumwirfelpad. Onderweg pikken we wat geocaches mee. Daar aangekomen twijfelen we af we de 10 euro p.p. wel willen betalen. Toch de entreeprijs betaald want het ziet er toch wel indrukwekkend uit. We cirkelen ons een weg naar boven en het uitzicht is super. Op 40 meter hoogte en op een heuvel gelegen zie aan de ene kant het KDF complex en de oostzee en aan de andere kant de kleiner Jasmunder badden. Terug nog de foto expositie bekeken en een boterham gegeten. Dan maar de volgende cache en we besluiten een stuk langs het strand te wandelen weer richting CP. Het waait behoorlijk en de zee is ontstuimier. Een enkeling waagt zich toch in de zee. Wij verbazen ons ondertussen nogmaals over het KDF complex wat Hitler liet bouwen. Bij een uitzichtpunt een cache gedaan die ons even wat tijd kostte. Hilda begreep hoe we deze open kregen, zeer inventief en mooi gemaakt. Dan terug richting CP. Wat caches meegepikt en voor de 2e keer illegaal het spoor overgestoken 😊. Even voor zessen en 13.5 km op teller terug bij camper. We besluiten wat te gaan eten in het restaurantje. Simpel maar goed en voor een nette prijs. We hadden de GPS meegenomen en doen nog een cache. We worden lekgeprikt door de muggen en besluiten dat het genoeg is voor vandaag. Terug bij de camper eerst wat opgeruimd. Een kop koffie/thee en het gebied bepaald waar we morgen heen willen. Nog even gezeten en vroeg gaan slapen.

Maandag 13 juni half bewolkt 17 graden

Vannacht onrustig geslapen. Of dit door de regen kwam???? Het was toch echt niet veel. Hoe dan ook, even na achten haalt Harold de broodjes bij de receptie en na het ontbijt ruimen we rustig op. Afvalwater en toilet geloosd en dan zijn we op weg. We gaan richting het merengebied in Mecklenburg. We zien Stralsund nu vanaf de zeezijde en we rijden over de hoge brug en na de A20 rijden we zuidelijk en landinwaarts door een licht glooiend landschap. Om half 12 komen we op onze bestemming aan. Het is een CP bij een kanovereniging in Malchin. Druk verkeer door het stadje, maar hier aan de rand lijkt het rustig dus we settelen ons hier. Eerst eten en dan wandelen we even door het stadje, wel oud maar niet heel bijzonder. Boodschappen gedaan en later nog even buiten het stadje gewandeld. Morgen de omgeving maar eens verkennen want er zijn genoeg fiets- en wandelpaden. Verder een rustig dagje vandaag.

Dinsdag 14 juni 2016 regen en zon 15-21 graden

We worden wakker met regen, niet heel veel maar toch….. Harold gaat broodjes halen en even later zitten we aan een heerlijk ontbijt. Het plan was om te fietsen maar omdat het regent gaan we wandelen. De beheerder vertelt ons een mooie wandeling. We gaan op pad en al snel begint het harder te regenen. Nog in de stad doen we de regenjassen aan. Eerst een stukje langs de weg en dan het bos in. Om circa 12 uur stoppen we bij een overdekte picknickplaats en nemen daar een cup-a-soup en broodjes. Dan opeens komt het zonnetje erbij en de jassen kunnen uit. Mooie bospaden en wirtschaftswegen laten ons genieten van de prachtige omgeving. Mooie vergezichten maar ook een grazende ree, zwarte spechten, roofvogels en diverse zangvogels laten ons genieten. Onderweg nog 2 caches gezocht (en gevonden) als we Basedow zien liggen. De beheerder vertelde dat in dit plaatsje een mooi slot te zien is. Als we er bijna zijn begint het toch weer te regenen en de jassen kunnen weer aan. Inderdaad een mooi slot. Terwijl we van de tuin en slot genieten begint het te hozen. Even onder een dikke beuk gestaan maar dat helpt niet meer. Een cafeetje binnengegaan om te schuilen en een bak koffie. Het regent nog een beetje als we weer op pad gaan. Nog even de 16e eeuwse kerk bekeken en dan weer richting cp. Omdat we al 12 km gewandeld hebben zoeken we een iets kortere weg terug. Al snel kan de jas weer uit en genieten we weer van alles wat we onderweg tegenkomen. Een reebok die net met zijn kop boven de beplanting uit komt en twee kraanvogels. Tegen kwart over vijf zijn we weer op de cp en staat er 22 km op de GPS. Even bijkomen met een bak koffie. Harold gaat snel boodschappen doen en Hilda begint met eten koken. Na het eten niet veel meer gedaan.

Woensdag 15 juni 2016 regen en zonnetje 18-23

We staan op en er is een waterig zonnetje. Harold loopt naar de bakker voor broodjes. Na het ontbijt doen we de fietskleren aan, de voorspelling is goed met zo’n 20 graden. We fietsen aan de overkant van het water bij de CP in de hoop zo bij Kummerow te komen. Niet dus, eerst dan maar over het industrieterrein het stadje uit. We zien geen wit blauw wit zoals de fietsroute om het kummerower see moet zijn. Maar we fietsen in ieder geval de goede richting op. Dan een bordje richting Kummerow die we in gaan. Zoals we eerder gemerkt hebben, houdt ook hier het pad zo maar op. Dan maar terug en we volgen een andere route. Mooie vergezichten en mooie binnenweggetjes tot het begint te regenen. Eerst heel licht maar dan moeten toch de regenjassen aan. Het is nog steeds niet koud en de regen valt mee. Op het noordelijkste punt moeten we over een veer(pontje). Het duurt even voordat men ons ziet, maar dan zet de schipper ons over. Op dat ogenblik zet de regen echt door. Jammer, want het fietspad voert ons door een schitterend vogelgebied. Een aalscholverkolonie, zilverreigers, Rode Wouw en diverse zangvogels laten zich zien. Dan slaan we af een stukje over de weg en dan het bos in. Een steil klimmetje maar verder een mooi stuk. Als we het bos uitkomen fietsen we kilometers langs een natuurgebied met daarachter het meer. Even onder de bomen een broodje en dan toch maar verder. We worden nu echt wel nat. Na een paar leuke dorpjes zien we dat Malchin nog dik 6 km is. Voordat we Malchin inrijden krijgen we we nog een waarschuwingsbord van overstekende otters. Een prachtig gebied waar we door de regen niet optimaal van kunnen genieten. Terug op decp eerst de natte spullen opgehangen en dan lekker douchen. Onze buren 84 en 81 uit NL nog even op bezoek gehad. Respect voor wat ze nog allemaal doen. Dan boodschappen gehaald en eten gekookt, want na 55 km moet er ook voor de inwendig mensen worden gezorgd. ’s Avonds opgeruimd en verder niet veel meer gedaan.

Donderdag 16 juni zon en wolken 22 graden

Het mooie van een paar dagen op dezelfde plek staan is dat de medewerker van de bakkerij je herkent en de 1e broodjes al in een zak doet. Het is mooi weer en na het ontbijt gaan de fietskleren aan. We willen vandaag om de Malchiner See fietsen. Eerst nog een nachtje bijboeken en dan gaan we op pad. Het begin is even moeilijk te vinden, maar na een paar km zitten we op de juiste route (geel kruis). Voorbij Wendischagen een uitkijktoren over het Malchinermeer. Het pad er naar toe is lastig fietsen, maar daar aangekmen hebben we een mooi uitzicht. Hoog in de lucht aan de overkant zien we zelfs de zeearend. Wat een groot beest. Dan verder over een mooi pad dat ons door kleine dorpjes voert; Bristow, Bülow en in Schorsow stoppen we bij een klein meertje. Even van de fiets en genieten van het mooie weer. Dan verder over een smal fietspad door de natuur. Er staan 2 caches op de GPS dus wij van de fiets. Het pad er naartoe is lastig en op de locatie staan zoveel brandnetels die ons doen besluiten om niet te lang te zoeken. En dan opeens regen. Gelukkig niet lang en we houden het onder een dikke boom droog. Dan naar Dahmen, waar we, volgens de cp beheerder, goed kunnen eten. Dat hebben we gedaan en het was idd goed en veel! Na het eten verder naar Basedow. Eerst een steil klimmetje en vervolgens kwam Harold op het idee om een andere route te nemen. Het begin ging nog wel, maar er zaten stukken bij; over rulle zandweg en steile beklimmingen is niet echt een fietspad (hier overigens wel). In Basedow bij het slot ons laatste broodje gegeten en weer terug naar Malchin. Met 30 km per uur een bospad afraggen is een hele belevenis. Na 50 km terug op de CP, een tijdje met de buren zitten kletsen, gedoucht en de boel maar eens goed opgeruimd. Morgen gaan we echt verder al zouden we hier qua fiets- en wandelmogelijkheden en vooral ook de natuur nog langer kunnen staan. Gegeten, was opgeruimd, water bijgevuld en verder nog genoten van de rust. Avonds niet veel meer gedaan en dan is er alweer een dag voorbij.

Vrijdag 17 juni 2016 regen 18 graden

Vandaag word er een regendag voorspelt en idd als we wakker worden regent het. Een goede dag om te reizen. Broodjes bij de bakker gehaald en na het ontbijt pakken we op. We hebben een natuurcamping in Angern uitgezocht en dat is circa 175 km rijden. Helaas niet via Waren want er is een omleiding. Via de autobahn, Bundeswegen en binnenwegen. Niet het mooiste gedeelte van DLD naar onze mening. Onderweg in Klietz een broodje gegeten en dan nog 50 km voor onze eindbestemming weer een omleiding. In Jerichow wil Truus ons rechtdoor hebben maar de U zegt links. We gaan links wat een foute keuze blijkt. Behalve de ontzettende slechte wegen rijden we 40 km om ☹. Als we eenmaal weer op de route zitten staan we met nog ca 25 km te gaan voor een veer die ons over de Elbe voert. Weer een beleving om zo’n klein veerpontje op te rijden. Dan na een paar binnenweggetjes staan we voor het hek van de natuurcamping. Het lijkt allemaal oud en rommelig. Als de eigenaar aan komt lopen, moeten we hem wel te woord staan. Het blijkt een aardige man die ons rondleidt over de camping. We zien een mooi plekje aan het water en daar gaan we staan. Dan komt ook de eigenaresse die de boekhouding doet. Ze schrijft ons in en een paar goede gesprekken later hebben we ook stroom. De camping is in alle opzichten eenvoudig en zeker wat rommelig. Maar sanitair is er en het is schoon. Dan gaat Harold op de fiets naar het dorp om wat boodschappen te doen. Heen en terug over een stukje Elberadweg. Terug op de camping koffie en een rondje gemaakt. Het weer is inmiddels opgeknapt en we eten buiten. Na de afwas toch naar binnen. Als ik dit schrijf (22:30) is het rustig buiten en geniet ik van een kikkerconcert. Toch maar gaan slapen.

Zaterdag 18 juni 2018 half bewolkt 22 graden

Wat een rust hier. Behalve de kikkers en af een toe een trein in de verte is het complete rust. Na het ontbijt besluiten we op de fiets naar Magdeburg te gaan. Harold had uitgerekend dat het circa 30-35 km zou zijn. De camping af en je zit gelijk op de Elberadweg. In het eerstvolgende dorp moeten we gelijk met een veerpontje over (2,50 p.p. met fiets en retour). Dan verder door een paar kleine dorpje en over een mooi fietspad. We rijden langs een megasluizencomplex waar het verval toch al gauw 4 meter of meer is. Dan een stukje langs het kanaal waar we aan de overkant een wielewaal zien zitten en vliegen. Dan gaan we naar beneden onder de brug door en fietsen we weer langs de Elbe. Toch maar even op een kaart kijken bij de eerstvolgende picknicktafel. Niet eens in de gaten gehad, de kaart laat het goed zien, maar ze hebben het kanaal middels een aquaduct over de Elbe gebouwd. We hebben inmiddels dik 20 km gefietst en geen teken van Magdenburg. Even twijfelen of we terug gaan maar we gaan verder. Dan zien we op een bordje dat het nog 10 km is en gaan door. Een prachtige fietspad die bij Magdeburg overgaat van een weidelandschap naar een parkachtig landschap. Als we de “echte” stad binnenrijden staat er 37 km op teller. Het is, op een paar kerken en gebouwen na, een vrij nieuwe stad met een brede Allee. De binnenstad is plat gebombadeerd in WO II. Na wat geslenterd te hebben even een terrasje voor koffie met taart. Later nog wat inkopen gedaan en maar weer terug op de fiets. Windje in de rug en de zon schijnt. Ineens hoor ik schuin achter me een kreet en ik zie Hilda met de voeten omhoog. Een slang wilde vlak voor haar oversteken. Ik even terug en idd een zwarte slang. Weer langs het sluizencomplex en het aquaduct waar je ook verder langs het kanaal kan wandelen/fietsen. Even gekeken, wat een hoogte en wat knap gebouwd. Verder gaat het en de kms beginnen we te voelen, en niet alleen in de benen 😊. Het veer weer over en nog even boodschappen gedaan. Terug op de camping hebben we 75 km gefietst. Zo nu eerst koffie/thee en dan eten. Het is nog heerlijk weer en Harold besluit nog even te gaan fotograferen. Dan wordt het donker en is het bedtijd nadat het dagboek is bijgewerkt.

Zondag 19 juni 2016 halfbewolkt 20 graden

Weer een heerlijke rustige nacht gehad en als we wakker worden schijnt de zon volop. Een karig ontbijt want we gaan hardlopen. 14 km staat op het schema en we lopen nu op de Elberadweg de andere kant op, eerst een stuk door een bos en dan 2 dorpjes. In het 2e dorpje staat 7 km op het horloge, dus terug. De zon heeft zich verscholen en het is benauwd. Terug bij de camper eerst wat gegeten en een kop chocowater, gedoucht, wat geluierd en genoten van de stilte en het uitzicht. Dan na dik 2 uur toch nog even gewandeld om in beweging te blijven. Richting de Elbe en we passeren 2 binnenwateren waar veel vogels vertoeven. We komen hier niet aan tot aan de rivier en gaan weer terug. Dan wat lezen en opgeruimd. Na het eten water gehaald, afvalwater geloosd en inhoud toilet geleegd. Klaar voor vertrek morgen. Het wordt snel frisser dus naar binnen. Nog een laatste foto, wat gelezen en dagboek bijgewerkt.

Maandag 20 juni 2016 halfbewolkt 24 graden

Vandaag tijd om te vertrekken. Als we het ontbijt op hebben en de laatste spullen hebben opgeruimd rijden we even na 9 uur de camping af. We rijden nu vlak langs de kalimijn en zien hoe hoog die berg is. Je zult maar in het dorpje wonen wat er uitzicht op heef!. Dan verder richting Magdeburg en al snel de autobahn op. Truus stuurt ons eerst de verkeerde kant op maar na een paar kilometer omrijden zijn we op de goede weg. Al snel zien we in de verte de heuvels van de Harz dichterbij komen. Onderweg boodschappen gedaan en rond half 12 zijn we in Quedlinburg. We kiezen er niet voor om in de stad te staan maar er net buiten bij een particulier. Niemand thuis, dus we zetten de camper neer en gaan lunchen. Een mooie picknick bank en de vele vogels laten je beseffen dat je idd op het platteland bent. Na het eten gaan we wandelend naar de stad. Volgens de app is het 2 km, het is prachtig weer en het wandelen is geen bezwaar. Langs het ziekenhuis, voorbij de lidl en je bent ineens tussen de vakwerkhuizen. Volgens de folder zijn er 1200 vakwerkhuizen uit 6 verschillende eeuwen. Echt prachtig. Snap wel dat dit op de werelderfgoedlijst staat. De kerk bezocht en het marktplein en Rathaus. Dan is het wel tijd voor een ijsje. Aan keuze geen gebrek. Dan lopen we verder, eerst een stukje door het park en dan naar het slot. Helaas heeft ook de kerk hier Montag ruhetag. Maar wel mooi uitzicht over de stad met haar vakwerkhuizen en smalle straatjes. We lopen verder en komen weer op het marktplein. Tijd voor een kop koffie/thee. Dan via het bezichtigen van een andere kerk weer terug naar de cp en laten de vele toeristen achter ons. Na dik 10 km zijn we er weer en de beheerster verwelkomt ons. De camera met telelens uit de tas want er zijn zoveel vogels hier. Ze blijven alleen niet poseren 😊.Na de koffie eten gemaakt en inmiddels is er een camper bijgekomen. Hilda gaat douchen en ik loop met de camera nog even rond over het terrein. Een 3e camper komt nog en dan is het gebeurd. Om 20:00 uur sluit de poort. Om 22:00 uur begint het te regenen dus bedtijd 😉

Dinsdag 21 juni 2016 half bewolkt 22 graden

Hoewel het een mooie en rustige plek is, gaan we toch weer verder. Werningerode is ons volgende doel en na het ontbijt vertrekken we. De zon schijnt en het landschap ziet er weer mooi uit. Als we vlakbij Werningerode zijn is er weer een bordje met Umleitung. Daardoor komen we van de andere kant het stadje binnen en moeten we er dus doorheen. Uiteindelijk op de goede weg maar dan is het even zoeken naar de cp. Deze staat vanaf de stad niet aangegeven. Als de camper staat even snel naar de Aldi voor wat broodjes. Na de lunch de GPS volgeladen en wandelschoenenen aan. We willen naar het slot wandelen en ondertussen wat caches doen, beide GPSen doen niet wat ze moeten doen. Die van mij gaat nog voor het opstarten weer uit, en die van Hilda geeft de dichtbijzijnde op 225 km ☹. Dan maar geen caches. We wandelen via een mooie route naar het slot en boven aangekomen genieten we van het uitzicht. We zien Brocken hoog boven alles uitsteken dat terwijl het toch circa 15-20 km hier vandaan is. Dan het terrein af en we klimmen nog een stukje op de Agnesberg wat weer een uitzicht op het slot geeft. Via een omweg terug naar de stad omdat Hilda ook het slot van onderaf op de foto wil. Via een bezoek aan de kerk komen we in de winkelstraat waar we een ijsje willen eten. Dit keer geen hoorntje maar een heuze sorbet bij de Italiaanse ijssalon. Een Enthousiaste ober legt mij uit wat ik kan nemen met mijn melkallergie en al snel komen er 2 enorme coupes ijs aan. Die moeten we er zeker afsporten deze week. We lopen verder door de stad en als we twijfelen welke weg we zullen nemen worden we aangesproken door een man. Hij wijst ons de weg en verteld gelijk het laatste nieuws in Europees verband. Een beetje maf is hij wel maar erg aardig. Terug bij de camper toch ook weer 10 km gelopen. Harold gaat douchen en Hilda maakt het eten. Na het eten de GPSen herstellen en toch nog even cachen. We nemen het pad achter de cp langs en dan over de B-weg . Dit is amper een pad en het klimt behoorlijk. Gelijk weer zweten. Waar komt het uit? De GPS geeft doodlopend aan…….Gelukkig niet en precies bij een cache. Terug bij de cp toch “maar” 2.5 km gelopen. Thee, lezen en slapen. Morgen weer een nieuwe dag.

Woensdag 22 juni 2016 zon 25 graden

Ondanks de rust hier vertrekken we vandaag weer. Harold haalt broodjes bij de Aldi. Vanochtend vroeg regende het wat maar nu is het droog. Na het ontbijt sleutel van het sanitair ingeleverd en we gaan op pad. Het is maar een kleine 20 minuten rijden naar Ilsenburg, waar we om half tien aankomen. De camper neergezet en broodjes gesmeerd. Ondertussen een kopje koffie en de fietsen er af gehaald. We gaan richting Brocken. We beginnen direct licht stijgend en na de afslag is het echt afzien. Behoorlijk steil en na een km of 2 rusten we even uit. Broodje en wat drinken en genieten van het pad. Dan weer verder totdat we voor een hek staan. De brug is er niet meer! Een andere MTB-er komt er aan en die gaat met de fiets over de stenen door het water. Hilda durft het niet aan. Bovendien zien we Brocken hoog voor ons liggen en dat blijkt nu geen goed plan om daar heen te fietsen. We gaan terug, niet naar de cp maar de andere kant op. We blijven klimmen tot een kruising en dan gaan we links naar de talsperre. Daar aangekomen eten we de laatste broodjes en genieten van het mooie weer. Een cache in de buurt pikken we even mee. Dan terug. Hoewel heteen MTB pad is is het bijna niet te fietsen met al die wortels. Terug naar de kruising waar we nog een cache doen en dan ………………afdalen 😊. De heenweg klimmen en zweten, nu alleen maar bijremmen en opletten. Terug op de cp ons eerst aangemeld, dan koffie en douchen. Het is nog steeds heerlijk weer en na het eten stuurt Hilda mij weg om te fotograferen. Geen slechte keuze blijkt later. Eerst wat foto’s van het snelstromend beekje in het beukenbos en als ik wat verder langs het water loop zie ik ineens wat geels. Wat dichterbij blijkt het een geel gestreepte vuursalamander te zijn. Hij zit half verscholen in een boomholte, maar stil en dus goed te fotograferen. Nog even verder langs het water en dan terug. Hilda heeft alle fietsspullen alweer opgeruimd en thee gezet. Nog even de contacten onderhouden en we horen dat Anouska 5e is geworden bij het NIK tijdrijden. Knap! Dan is ook deze vakantiedag weer voorbij en is het tijd om te gaan slapen.

Donderdag 23 juni zon 29 graden

Vanochtend om half acht wakker en om 8 uur haal ik de broodjes op. De zon schijnt volop en buiten ontbijten. Dat was de bedoeling…Omdat het windstil is vliegen hier zwermen kleine torretjes die overal gaan zitten. Op de broodjes in de thee en in de boter ☹. Toch maar naar binnen. De wandelschoenen aan want we willen vandaag naar Brocken lopen. Tegenover de cp beginnen vele wandelingen en wij volgen het Heinrich Heine Pad. Het dorp uit en al snel lopen we langs het snel stromende riviertje de Ilse. Deze volgen we lange tijd en het is mooi om te zien waar de versnellingen zijn en de kleine watervalletjes. Dan gaan we bij het riviertjes vandaan en wordt het pad smaller. Op een kruising van wegen de schaduw in en een broodje gegeten en wat gedronken. En dan verder. En hoe!

Na een km wordt het pad echt steil en dat zo'n 2.5 a 3 km lang. Dit is afzien in deze warmte. Af en toe een verkoelend briesje, maar verder afzien. We horen het treintje al dus kan het niet meer ver zijn. De bocht om en ja, daar zien we zien we de toren. Nog een paar honderd meter steil en dan staan ook wij boven. Hier merk je echt de hoogte, de wind waait maar het is nog 21 graden. Redelijk uniek, zo warm voor Brocken. Even rustig broodje eten en soep gegeten, trein binnen zien komen, uiteraard cache gedaan en wat gedronken. De terugweg doen we cachend ook numerk je dat het steil en warm is. Her en der even de handjes in het water en we gaan nu over de bredere weg terug. In het begin zagen we nog wat wandelaars maar het is nu op een enkele mtb-er na rustig. De beentjes raken wat vermoeid, maar we gaan rustig door. Schuin tegen over de cp zit een restaurant en we besluiten daar te gaan eten. Het is even na 18:00 als we uit het bos komen en we ploffen met rugzak neer op het terras van het restaurant. Eerst een Weizen en een bitter lemon. Daarna heerlijk gegeten voor een schappelijke prijs. Terug op de cp eerst koffie. We hebben 22 km gewandeld en 900 hoogtemeters bedwongen. Opfrissen, opruimen en nog lang buiten kunnen zitten. Als ik dit schrijf is het 23:00 uur. Het waait aardig en het is buiten en binnen 28 graden. Wordt een warme nacht.

Vrijdag 24 juni 2016 zon, regen en donder 32 graden

Vannacht een warme nacht, maar toch redelijk goed geslapen. Wel redelijk vroeg wakker, want de zon schijnt al volop en het is al 25 graden. Broodjes gehaald en ontbeten. Dan trek ik (Harold) snel de fietskleren aan want ik wil op de mtb naar Brocken en de temperatuur loopt snel op. Ik volg nu het brede pad en na het 1e steile stuk kom ik bij de eerste obstakel, de verdwenen brug. Met de fiets op de nek overgestoken en verder. Dan begint het echte klimmen. Wow wat is dit zwaar. Losse steentjes en een stijgingspercentage van 15 en 20%. 3x denk ik aan opgeven, maar heb mezelf overwonnen. Als ik op de asfaltweg aankom lijkt het nog een makkie; niet dus. Maar om 11:00 uur sta ik boven. Even op adem komen, een broodje en een selfie. Dan terug wat een stuk eenvoudiger is. Met 53 km per uur naar beneden razen………..over de losse steentjes wel wat rustiger.

Om 11:45 ben ik terug op de CP. Hilda heeft ondertussen gewandeld en het nodige opgeruimd. Snel douchen en dan een broodje knakworst en veel drinken. Gelukkig vinden we wat schaduw van de luifel want de temperatuur is inmiddels 32 graden. Even geluierd en dan lopen we naar het riviertje. Onder de bomen en bij het water is het beter vertoeven. De voetjes in het water, alhoewel dat toch behoorlijk koud is. Wat foto’s gemaakt en even genieten op de grote steen. De waterspreeuw vliegt vlak voor ons langs en de vogels zingen. Dan wordt de rust verstoord door een Duitser met 3 kinderen die zich voor ons aan het water settelen. Niet lang daarna gaan we naar de cp terug. Er komt een verfrissende wind, het betrekt en even later horen we het rommelen. Dan de 1e regendruppen en we gaan naar binnen. Het regent gelukkig niet zo hard dat de ramen dicht moeten en het koelt ook in de camper wat af. Een paar flinke flitsen en klappen en dan trekt het langzaam weg. Ondertussen hebben wij gegeten en de camper weer wat leefbaar gemaakt. In de middag hoorden we dat Anouska het NK wielrennen heeft gewonnen en ’s avonds toch internet geactiveerd. Al die berichtjes. Zelf belt de trotse winnaar ook nog even. Wij zijn trots op haar en op haar prestatie. ’s Avonds niet veel meer gedaan en het is toch ook alweer 23:00 uur.

Zaterdag 25 juni 2016 bewolkt en regen 21 graden

We worden, voor ons doen, laat wakker. Zal wel met de koelere nacht te maken hebben. Broodjes gehaald, ontbeten en de spulletjes op-en ingepakt want vandaag gaan we verder. Terwijl de afvalwatertank geleegd wordt zien we de toppen van de bomen op de heuvels in de wolken verdwijnen. Niet leuk voor de wandelaars die naar Brocken willen wandelen. Onderweg boodschappen gedaan en we strijken 30 km verder in Schulenberg neer. Daar de boel een beetje verkend, maar er is, behalve het uitzicht en vele wandelpaden, weinig. De plek op zich stelt ook niet veel voor. Een cup-a-soup en een broodje en dan trekt het daar ook langzaam dicht. De weervoorspelling belooft niet veel goeds en als het gaat regenen overleggen we wat we gaan doen. Een middag binnen zitten of toch maar richting huis? We besluiten het laatste te gaan doen en rijden in de regen door de prachtige landschappen van de Harz naar het Westen. Höxter is onze volgende bestemming. Een grote cp, maar wel aan de Weser en dicht bij de Altstadt. Rond een uur of 3 komen we daar aan en settelen we ons. Het is inmiddels droog en de temperatuur is goed. Buiten drinken we koffie en relaxen. Tegen 6 uur komt de beheerder om het geld te innen en we geven de bestelling door voor de broodjes. Hilda nodigt me uit om mee te gaan uit eten en dat weiger ik natuurlijk niet 😊. Een restaurant uitgezocht en heerlijk gegeten voor een schappelijke prijs. In het restaurant een heel gesprek gehad met een 82 jarige Duitse weduwnaar over van alles en nog wat. Hij vond het prettig om wat aanspraak te hebben. Hilda wat minder want zij spreekt geen duits. Inmiddels is het hier ook gaan regenen, maar als wij weer naar buiten gaan is het gelukkig droog. In de camper nog wat gedronken en is het tijd om te gaan slapen.

Zondag 26 juni 2016 half bewolkt 21 graden

Vanmorgen vroeg werden we wakker gehouden door een vlieg. Gelukkig nadien wel weer geslapen en we worden wakker van de beheerder die de broodjes aan de spiegel hangt. Opgestaan en een broodje gegeten. Dan de hardloopkleding aan want er staat 14 km op het schema. Het is toch al redelijk warm en de 1e kilometers vallen zwaar. Maar dan komen we in het ritme en genieten van de omgeving langs de Weser. Na dik 14 km hebben we een mooie tijd op de klok staan maar de venijnige klimmetjes voelen we wel. Eerst maar even opfrissen en een kop chocowater. Dan even genieten en eten. Na het eten nog even onderuit gezakt in de stoel en we merken dat de spieren los gemaakt moeten worden. Dus schoenen aan en we wandelen rustig de andere kant van de Weser langs. Veel wandelaar en fietsers passeren en we lopen door tot we bij het slot Corveij aankomen. Vroeger was dit een klooster en in de 18e eeuw herbouwd tot slot. Even rondgewandeld op het terrein en weer terug. Via de Altstadt om nog een ijsje te halen. Bij de fontein het ijsje gegeten en terug naar de cp. Schuin achter ons zijn een viertal campers neer gestreken en getooid in en met duitse kleuren (petjes, vlaggen etc.) Dat beloofd straks nog wat. Tegen 6-en haalt Harold pizza’s hier aan het eind van de straat. Ondertussen is de wedstrijd begonnen en dat is ook wel te merken. Heerlijke pizza’s gegeten en net als we klaar zijn een regenbui. Spullen naar binnen en wat gelezen. Harold gaat tegen zonsondergang nog even fotograferen, maar is niet echt een succes. De lucht trekt helemaal open en er is nauwelijks verkleuring. De groep zit nog steeds voetbal te kijken, waardoor ik mee krijg dat ook België wint. Dan is het bedtijd.

Maandag 27 juni 2016

We moeten naar huis, woensdag word de camper opgehaald door de nieuwe eigenaars. Toch wel een raar en naar gevoel. We rijden rustig naar huis en eten onderweg een broodje. Tegen 3 uur zijn we thuis. De vakantiespullen er zoveel mogelijk u8it en morgen echt opruimen en schoonmaken. 5 jaar heerlijk met deze camper onderweg geweest.

#fietsen #Duitsland #wandelen #Reisverslag #camper #kerk

43 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven