top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHarold Slomp

Rondreis met de camper door Scandinavië 201930 mei (Hemelvaartdag) Oldenburg im Holstein 52594 €0,00

Rond half 10 ’s ochtend alles ingepakt en vertrekken we voor onze vakantie naar Zweden. Binnendoor naar Groningen en vanaf daar snelweg. Voor Oldenburg al druk. Baustelles houden de boel al aardig op en dat zonder vrachtverkeer. Een paar keer gestopt voor de sanitaire behoeftes en om te eten. Daarnaast een paar keer filerijden en stoppen vanwege de baustelles. Om 16.00 uur komen we op onze 1e overnachtingsplek in Oldenburg im Holstein aan. Een CP bij een museum aan de rand van het stadje. Niet bijzonder maar voor 1 nacht prima. Er staan al een paar campers en uiteindelijk die nacht 7. We gaan het stadje even lopend in en zien een pizzeria waar we wat gaan eten. Een echte aanrader en we worden ook nog eens in het Nederlands geholpen 😉. Daarna nog een stuk gewandeld, geocaches gedaan, nog even gelezen en rond 22.00 uur op bed.

CP Oldenburg im Holstein

31 mei Ljunbyhed 27774 0,00

Toch wat onrustig geslapen weer zo’n 1e nacht en dat ondanks de stilte die er heerst. We worden al vroeg gewekt door de zingende vogels om ons heen. Redelijk op tijd ontbijt gehad, tanken in het stadje en we gaan op pad. Even voor 9 uur staan we in Puttgarden en zien we de boot net vertrekken. Om 9.15 varen wij ook en 10.00 uur komen we in Rodby aan. Even flink doorrijden met af en toe wat miezerregen en om ca 11.30 uur rijden we de Brug naar Zweden op. Gelijk in Zweden de P-plaats opgezocht en broodje gegeten. Via leuke binnenwegen komen we om 14:00 uur op de bestemming in Ljungbyhed aan. In het zonnetje is het lekker warm. Eerst thee en dan besluiten we te gaan wandelen. De route van dik 5 km voert ons over mooie bospaadjes en over vlonders over de hei. Bij een meertje hebben we ons verbaasd over de honderden kleine visjes. Bij terugkeer duurt het niet lang of er rijdt nog een buscamper de P-plaats op. Een jong stel dat al een maand onderweg is en nu voor het eerst in Zweden. Wat tips gegeven over bestemmingen in Zweden en Noorwegen en als zij gaan wandelen gaan wij eten. Daarna nog een kampvuurtje gemaakt en begonnen met het reisverslag van onze vakantie. Rond 22.30 uur gaan we slapen.

Veer in Puttgarden

CP Ljungbyhed

1 juni Säms camping 68665 190 sek incl. stroom

We worden rond 7.00 uur wakker, de vogels zingen volop maar het is fris. Er waait een stevige wind. Na het ontbijt vertrekken we. Bij de buren is het nog rustig. We geven een CP in zo’n 150 km noordelijk, dat wordt onze volgende stop. Althans…. Via een stuk snelweg en binnenwegen en 2 noodzakelijke stops komen we in Fegen (45162) aan. Het is koud, harde wind en onderweg wat regen. De CP valt wat tegen, maar we gaan er toch staan. Naast de 4 aanwezige Carthago’s vallen we wat uit de toon met ons busje 😉. Eerst maar wat eten en tijdens het eten de weerapp erbij. De voorspelling geeft hier meer regen vandaag. Dan besluiten we toch door te rijden omdat het morgen wel een mooie dag wordt en we toch al wat noordelijker willen. Zonde om dan niet te rijden omdat dit toch een CP voor 1 nacht zou zijn. Säms camping ingegeven en zien dat dit toch nog dik 2 uur rijden is. Toch maar gedaan en om ca 15.00 komen we aan. Onderweg nog wat buien gehad maar nu droog. Wel waait er een frisse N/W wind. We zoeken een mooi plekje na het praatje met de eigenaresse. Vorig jaar was het 30 gr toen we aankwamen, nu de helft. Maar… morgen wordt het beter. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, gaan we nog even wandelen. Het worden bijna 7 km, maar wel even de beentjes los. Na terugkomst gegeten en niet al teveel meer gedaan. 22.00 uur is het bedtijd.

Säms camping

2 juni

Rond 7:30 worden we wakker, de wind is gaan liggen en er schijnt een waterig zonnetje. Het is zondag, dus hardlopen. Na het ontbijt de kleren aan en we gaan linksaf. In een rustig tempo maar toch voelen we gelijk de benen. Niet een moment vlak. Maar als we na dik 8 km terug zijn, hebben we toch een goed gevoel. Een broodje in de zon gegeten en dan douchen. Het is al benauwd. De rest van de ochtend rustig aan gedaan. Wat opgeruimd en de fietsen van de bus. Na het eten stappen we op de fiets. Een mooi rondje van 38 km om het meer. Iets meer als ons werd verteld, want we zijn eigenwijs en nemen af en toe een andere afslag. Bij terugkomst een ijsje als beloning voor deze sportieve dag. Voor het eten begint het wat te spetteren maar temperatuur nog steeds goed. Eten gekookt en alles weer opgeruimd want morgen gaan we verder. Om ca. 22:00 uur gaan we slapen.

3 juni Ytterberg Hornborgaschön 0,00

We rijden vandaag niet zo ver dus we doen het rustig aan . Na het ontbijt de laatste zaken opgeruimd en we rijden. Even naar Lund voor wat boodschappen en nog wat geld halen. Dan richting Hornborgaschön. We komen aan op de CP aan de zuidkant, maar die staat wat ons betreft te dicht aan de weg. Dan eerst maar richting Naturum en kijken of we de P kunnen vinden waar we al eerdere hebben gestaan. Google maps op de telefoon biedt uitkomst en om circa 11:30 komen we daar aan. Het is niet koud, maar het waait wel stevig. Toch buiten geluncht en na de lunch de wandelschoenen aan. Een mooi wandelpad leidt ons naar de Naturum. Onderweg wat foto’s gemaakt en door de luwte van het pad was het flink zweten. Bij Naturum nog wat foto’s gemaakt en zelfde route terug. Uiteindelijk dik 9 km gelopen. Terug bij de bus gegeten en ik ben na het eten nog even wezen fotograferen totdat de muggen me in de gaten kregen. ’s Avonds begon het te regenen en dus binnen gezeten. Net als we willen slapen zien we aan de overkant de zon onder de wolken vandaan komen als fel oranje bol. Heel apart om te zien. Rond 22:30 uur gaan slapen. Een mooie dag gehad en veel gezien; Reeën, kraanvogels, visarend, zeearend, vele zangvogels.

Ytterberg

Kraanvogels

Geelgors

Zeearend

4 juni Bjurbäcken Slussar 18673 150 sek inclusief stroom

Wat een rust hier, heerlijk geslapen en het is mooi weer. We ontbijten buiten en nadat we alles hebben opgeruimd wandelen we de Ytterberg nog even om. We genieten van de vele vogels en de rust die er heerst. Dan vertrekken we richting Naturum omdat we daar vorig jaar een overheerlijke dagens lunch hebben gehad. Helaas dit jaar niet, dus bestellen we een broodje. Ook lekker. Dan zetten we koers naar het Noorden. De CP in Degersfors ingegeven en als we daar aankomen valt het ons toch wat tegen. Eerst maar even een bakje thee en Hilda koelt haar voeten in het water. Dan gaan we toch verder en geven Bjurbäcken in. Rond kwart voor vier komen we aan en we blijken de enige te zijn. Ideaal. Ons gesetteld en in het zonnetje is het goed toeven. De wind is nog fris maar we staan redelijk beschut. Na het eten lopen we een stukje langs het kanaal. Hilda is niet 100% fit dus na 2 km gaan we terug. De bever laat zich helaas niet zien, maar een ree en een vos wel. Rest van de avond niet veel meer gedaan en om ca 22:30 uur gaan slapen. Er is verder niemand, wat een rust.

Ree

5 juni

Na een heerlijke rustige nacht, leek wel wildkamperen, konden we buiten ontbijten. De fietsen van de camper en om 10:00 uur gaan we op pad. GPS op de fiets en genoeg eten en drinken mee. Het is al snel warm, of, we hebben het al snel warm want niets is vlak hier. De beentjes moeten dus al snel aan het werk. We hebben afgesproken om gewoon rustig te fietsen maar al na de 1e afdaling wordt de 40 km aangetikt. Mooie glooiende stukken door bos afgewisseld met gecultiveerde landschappen waar boeren hun koeien laten grazen of hun gewassen verbouwen. Na enkele stops zoeken we de weg terug. Dat valt niet mee en op een gegeven moment belanden we op een weg waar grovere stenen liggen. Echt zo’n bosweg en ook nog eens met steile stukken. 8 km afzien en dan gelukkig weer op een “normale” gravelweg. Na bijna 62 km komen we weer op de CP. Betaald voor nog een nacht en gelijk 2 ijsjes meegenomen. Heerlijk want de temperatuur is inmiddels opgelopen naar zo’n 25 graden. Even bijkomen, gewassen en dan eten klaarmaken. Buiten eten en de wind valt weg. Ik ga proberen de bonte vliegenvanger, die tegenover ons in de boom zijn hoogste lied zingt, mooi op de foto te krijgen. Tot 22:00 uur in T-shirt en korte broek buiten gezeten, maar dan worden de muggen vervelend. Naar binnen en niet snel daarna op bed. Inmiddels staan we niet meer alleen, maar met 3 campers.

CP Bjurbäcken
Bonte vliegenvanger

6 juni

Het is een nationale feestdag in Zweden. Ondanks de warme nacht, goed geslapen en uiteraard buiten ontbijten want om 8:00 uur is het al 20 graden. Na het ontbijt pakken we wat spullen bij elkaar en om 10:00 uur gaan we wandelen. Rugzak op en langs het kanaal. Heerlijk rustig. Gelukkig lopen we wat onder de bomen want de zon brandt aardig. Na 3,5 km moeten we een stukje over de weg om bij het volgende sluisje te komen. Daar wat gegeten en gedronken en volgens de GPS kunnen we een rondje om het meer lopen. We slaan een doodlopende weg in en ik twijfel toch of het wandelpad wel doorloopt. Er zijn mensen in de tuin aanwezig en toch maar even vragen. Gelukkig, want we kunnen dus niet het pad volgen. Ivm boswerkzaamheden is een deel niet meer begaanbaar. De aardige dame wijst ons een alternatieve route en die gaan we in. Toch nog een heel eind in deze warmte en op de terugweg gaan we bij 3 mensen, blijken Zweden uit Kramsfors, aan de picknickbank zitten. Na een goed gesprek, over alcohol en drugsgebruik, vertrekken ze. Wij gaan niet veel later en rond 14:30 zijn we weer op de CP. Een ijsje hebben wel verdiend. Veel hebben we deze dag niet meer gedaan. Wat lezen en om rommelen. Na het eten nog wat caches gezocht en rond 22:00 uur gaan we slapen nadat we alles hebben opgeruimd.

Koperwiek

7 juni Venjan camping 12130 220 sek incl. stroom

Na weer een heerlijk ontbijt buiten, vertrekken we om ca. 9:30. Onze volgende stop wordt Venjan, waar we met Gerrit en Betsy afgesproken hebben. Voor ons nog een kleine 200 km, voor hun nog 300 km. In Filipstad, bij de ICA boodschappen gehaald en de Inlandsvägen richting Mora op. Het is een weg met veel rechte stukken, heuvels en bomen. Af en toe water, saai volgens Hilda 😊. Onderweg een boterham en zo’n 30 km voor Mora slaan we af richting Venjan. Een weg van 19 km waar het begint te hozen en te onweren. De bliksemschichten zijn elke keer duidelijk zichtbaar, duidelijker dan de weg die door de hevige regen af en toe amper zichtbaar is. Rond 15:00 uur komen we aan en de regen is gelukkig ook bijna over. Het onweer is op afstand nog wel duidelijk te horen. We pakken een 1e plekje want weten niet waar Gerrit en Betsy willen staan. Na een dik uur arriveren zij ook en omdat het weer is gaan regenen en bijna niet waait, muggen dus, besluiten zij een stuga te huren aan het meer. Fantastisch uitzicht. Wij verkassen ook en gaan op het veld staan. Ook met uitzicht over het meer. Wij zorgen voor het eten, wel met een onderbreking want de stroom is even uitgevallen door de onweer elders maar uiteindelijk eten we samen in de campingkeuken. Daarna bij gekletst en een afzakkertje genomen in hun luxe stuga (650 SEK). Om ca. 22:30 gaan slapen.

Venjan

8 juni

We ontbijten buiten met een schitterend uitzicht over het meer. De zon schijnt, bijna geen wind en geen muggen. Het is al snel erg aangenaam en we doen het rustig aan. Eigenlijk willen we ons klaarmaken voor een wandeling want er ligt een enorme cachetrail waar we een deel van willen doen. Zegt Hilda ineens: zullen we gaan zwemmen of zou het te koud zijn…..er is maar 1 manier om daar achter te komen. Dus zwemkleding aan en we lopen naar de zwemsteiger. De kou van het water valt mee en al snel spartelen we beide in het water. Onvoorstelbaar, deze watertemperatuur voor zo’n groot meer. Om 11:30 zijn we uitgespeeld en we gaan naar de camper voor een boterham. Na het eten toch de wandelschoenen aan en op pad. Maar warmte, weinig wind en vochtige bossen betekent: veel muggen, heel veel muggen. Na 5 caches houden we het voor gezien want we worden lek geprikt. Terug op de camping eerst een ijsje en rustig aangedaan. We hoeven niet te koken want dat doet Gerrit voor ons. Inmiddels is het gaan regenen en we eten in hun stuga. Na de afwas gezellig bij elkaar gezeten en om ca. 22:30 is het bedtijd.

Kraanvogels


9 juni Älvros 11056 60 sek

Na een goede nacht is het goed ontbijten en dat doen we weer buiten in het mooie weer. Alles opgeruimd na het ontbijt en dan afscheid nemen van Gerrit en Betsy. Zij gaan naar het oosten, wij naar het noorden. Al snel begint het te regenen als we onderweg zijn. Terug naar de 45. Mora, Orsa voorbij en we lunchen bij Noppikoski, mooi plekje bij waterval maar de regen houdt ons tegen om daar te blijven. Dus terug naar de 45 en Hilda ziet het bord Pilkalampinoppi. Vorig jaar had ze dit een keer op Facebook voorbij zien komen, dus we “moeten” er wel heen. 10 km over een slechte grusweg. Maar als we er aankomen, prachtig uitzicht vanuit een brandtoren die in 1898 gebouwd is na grote bosbranden in dat gebied. Het weer is niet super maar het uitzicht vergoedt veel. Bovendien, het gebouw is vrij toegankelijk. Gelijk een geocache meegepikt en als we weer terug rijden over de grusweg naar de 45, steekt een eland voor ons over en blijft een tijdje tussen de bomen gelijk oplopen. De 45 weer op en de kilometers gaan voorbij. Ik wilde eigenlijk tot aan Ostersund, maar ben toch wel wat moe. We zien een naturcamping in Älvros en gaan daar overnachten. Niet veel soeps, maar voor een nachtje prima. Nog even de benen strekken en 3 geocaches voeren ons naar de oude kerk, Hembydsgard en een dorpsweg. Erg leuk om te zien met de “oude” spullen in de primitieve huisjes van weleer. Na het eten zijn we niet te laat gaan slapen.

Uitzicht vanaf brandtoren

CP Älvros


10 juni Kolgarden Camping 44664 250 sek incl. stroom

Vroeg opstaan want we willen vroeg gaan rijden om vandaag tot Vilhelmina te komen. Na het ontbijt dus gelijk op pad en de kilometers gaan voorbij. Slechte stukken asfalt worden afgewisseld met, gelukkig, ook goede delen. Op een stuk slecht asfalt kregen we een flinke kiezel op het raam van een passerende vrachtauto met een flinke ster als gevolg. Balen. Na de nodige stops komen we na 400 km in Vilhelmina aan. Het is inmiddels 15:30 en we worden vriendelijk ontvangen en krijgen een mooi plekje aan het meer. De wind is koud dus binnen koffie gedronken. Na de koffie een stukje gewandeld richting dorp. Avondeten en daarna de afwas in het luxe service gebouw gedaan. Nadien hebben we niet veel meer gedaan en zijn om ca. 22:30 gaan slapen.

11 juni

Na een heerlijke nacht, wat een rust hier ondanks de grootte van de camping, ‘pas’ om 8:45 wakker geworden. Na het ontbijt besluiten we om Vilhelmina te bezoeken. We moeten toch ook boodschappen halen. We gaan lopend. Een stuk gelopen over de “strandleden” en dan vragen we een voorbijganger waar het centrum is. “Precies hier afslaan en dan gewoon rechtdoor”. We komen langs het station waar nog een oude stoomlocomotief staat en ook net de trein van de Inlandsbanan het station in rijdt. Dan komen we inderdaad in het centrum. Omdat we laat zijn vertrokken en inmiddels 5 km hebben gewandeld, beginnen de magen te knorren. We zien een soort snackbar en we bestellen een Sommarmeny. Eigenlijk een hamburger speciaal met patat en cola. Dan langs de bankomat en nog een stukje gelopen. Hilda ziet een boetiek waar ze ook wat souvenirs hebben. Daar naar binnen en we kopen idd souvenirs. Bij het afrekenen raken we aan de praat. Althans de eigenaresse praat en vraagt veel😊. Als we vertellen dat we de volgende dag de wildernisroute willen rijden, geeft ze ons tips over bezienswaardigheden. Veel tips, veel uitleg, ontzettend aardig. 45 minuten later staan we buiten. Nog naar de ICA en dan terug naar de camping. Het weer is intussen opgeknapt zodat we buiten kunnen koffiedrinken. Na een uur besluiten we nog even een blokje te gaan hardlopen. De warmte en de 15 km wandelen hakken er in. Klein rondje van 6 km is voldoende voor vandaag. Dan heerlijk gedoucht, buiten gezeten, gekookt en buiten gegeten. Nog even buiten kunnen zitten en dan opruimen. Morgen willen we, met alle tips op zak, niet al te laat vertrekken.

Geocachen

12 juni Stekenjokk 24072 gratis

We staan op tijd op en na het ontbijt nog even water in de jerrycan gedaan. De waterpomp heeft er de brui aangegeven. We rijden de wildernisroute op richting Stekenjokk. De 1e stop is bij Rönnäs. Een parkeerplaats plaats bij de rivier. Hier hangen echte schilderijen aan de bomen, erg mooi en creatief. De volgende tussenstop is Stalonberget utsikt. Karin uit Vilhelminna vertelde dat ze hier altijd naar toe reed als ze thuis kwam na één van haar reizen. Dan was ze weer thuis. Weer een paar kilometer stoppen we ook bij een andere stroomversnelling met een soort van trappen in het water. Ook hier de nodige foto’s gemaakt. Bij Trappstegforssen is het wat drukker en het grote P terrein en butik laat wel zien dat dit meer toeristisch is. In deze periode gelukkig nog niet echt druk en we eten hier een boterham en maken ook hier uiteraard de nodige foto’s. Dan een stukje verder de weg af en rijden naar Fatnomakke, een oud Sami kerkdorp. Nog maar 1 van de 19 resterende in Zweden. Hier besef je pas hoe primitief dit nomaden volk geleefd moet hebben. We gaan weer verder en volgens Karin moeten we waffels eten bij Eva in Klimpfjall in het Norgefororgarden. Ons al helemaal verheugd op een heerlijke waffel, blijkt deze helaas nog gesloten. Zoals zo vaak zo vroeg in het seizoen is nog lang alles niet geopend. Vlak voor Stekenjokk nog een stukje gewandeld en dan komen we om 16.30 uur aan. Nog veel sneeuw en een prachtig uitzicht. Helaas is de plek om te staan een stuk minder mooi als jaren geleden toen we vanaf Gäddede zijn gekomen. Ook mag je tussen 10 juni en 10 juli het gebied niet meer in. Maar wat een rust hier. ’s Avonds nog wat foto’s gemaakt en het wordt snel koud, dus de camper in. Extra slaapzak op het bed gedaan en tegen 22.30 uur gaan we slapen.

Rönnäs

Trappstegforssen

Trappstegforssen

Norgefororgarden

Fartnomakke

Stekenjokk

Stekenjokk

CP Stekenjokk

13 juni Bølareinen 11111 gratis

Gelukkig hadden we gisteravond een extra slaapzak over het bed gelegd want het was een koude nacht met 2 graden. Dus binnen ontbeten en na het ontbijt vervolgen we onze weg. Onderweg zien we een vrachtauto naast de weg in een droge sloot staan. De chauffeur bellend op de weg, dus hij is gelukkig oké. We stoppen bij een naturrastplats en Hilda wil de wandeling van 4 km naar Korallgrotton wel doen. Het weer is goed, dus we gaan aan de wandel. Mooie wandeling door drassig gebied over voornamelijk vlonders wat het een stuk makkelijker en droger maakt. Onderweg 2 Taiga gaaien gezien en als we aankomen, een mooie waterval in een diep uitgesneden grot. Op de terugweg een Nederlandse jongen tegengekomen en even staan praten. Terug bij de camper eerst wat gegeten en we vervolgen onze route. Niet de wildernisroute verder en naar de 45 terug, maar door Noorwegen en dan later terug naar Zweden. Al gauw begint het te regenen en we stoppen bij de CP Blåfjeld-Skaekerfjella. Op zich niet veel maar een schitterende omgeving. We twijfelen. Hier blijven of? Maar omdat het harder is gaan regenen rijden we door. Onderweg nog een eland in een weiland met 2 kraanvogels en gestopt voor een foto. Toen nog een stukje E6 om vervolgens aan de oostkant van een groot meer verder te rijden en we stoppen bij CP Bølareinen. Even in restaurant vragen wat het kost, maar het blijkt gratis te zijn. Omdat de geur van de waffels zo lekker is, besluiten we koffie met waffels te bestellen. Het blijkt een typisch Sami restaurantje te zijn, en we besluiten daar ook te gaan eten. Een echt Sami gerecht met rendiervlees. Echt lekker. Na het eten nog even gesproken met de directrice van het Sami museum, die daar ook at, en gehad over de situatie van de Sami bevolking in die streek. Zij voelen zich erg achtergesteld blijkt. ’s Avonds een rondwandeling gemaakt door het natuurgebied en halverwege treffen we een halfdood lam aan. Ik zag de bosjes bewegen en daar lag het arme dier. Bloed bij de ogen…brrrrrr. Toch maar aan zijn lot overgelaten want wat moet je doen? Ook nog bij de rotstekeningen gekeken en het mooie uitzicht over het meer. Rond 22 uur gaan we slapen.

Taiga gaai
Eland en kraanvogels

CP Bølareinen

Het bewuste lam

14 juni Gjøra 78743 175 nok incl stroom

Heerlijk rustig geslapen en tijdens het ontbijt hebben we gek genoeg dezelfde gedachte. Toch langs bij vrienden in Gjøra? We kijken op de weerapp of het weer daar goed is. Ja dus, zo’n dik 20 graden het weekend. Dus besluiten we om van koers te veranderen, niet terug naar Zweden zoals in de planning lag, maar naar Gjøra. Hoewel 300 km waarvan ca 230 km over de E6 niet een fijn vooruitzicht is, gaan we toch. Hoe meer zuidelijker, hoe beter het weer wordt. Na Trondheim een stop waar we wat eten met uitzicht over een rivier en we kunnen de korte broek weer aantrekken. Het is lekker weer geworden. We zien hoe een visser worstelt om zijn forel binnen te halen en we gaan weer rijden. Kilometers verdwijnen en als we in Opdall aankomen, eerst maar tanken en wat boodschappen doen. Rond 15 uur komen we op de camping aan. Endre geappt dat we er zijn en ook Ivar een berichtje gestuurd. Die nodigt ons gelijk uit voor een BBQ en dat doen we natuurlijk graag. Ook Ivar zijn oom Gunnar was er en met zijn vijven heerlijk gegeten en bijgepraat. Er gebeurt best veel in een jaar tijd. Terug bij de camper nog wat opgeruimd en rond 22.30 uur gaan we slapen.

Camping Gjøra

15 juni

Na een goede nacht een licht ontbijt, want we willen gaan hardlopen. Het is mooi weer en eten buiten. We doen het rustig aan voordat de hardloopkleren aan gaan. Dan vanaf de camping rechtsaf en we merken gelijk de stijging. Maar in de wetenschap dat we ook terug gaan toch even doorgezet. Uiteindelijk 7 km gelopen. Daarna nog wat gegeten en gedoucht. Het is heerlijk weer en we hebben de mogelijkheid om wat kleren te wassen. Na de lunch een stukje gewandeld en even bij de rivier gezeten. Was van de lijn gehaald en rustig aangedaan. Berichtje van Ivar dat we om 17 uur welkom zijn om waffels te eten. Graag natuurlijk en als we er aankomen ruiken we de geur al. Wat een lieve en gastvrije mensen zijn dat toch. Terug op de camping nog rustig buiten gezeten en alleen wat soep gehad, we zijn nog vol van de waffels. ’s Avonds nog wat gelezen en met een tevreden gevoel gaan we slapen.


16 juni

Wat een rust op deze camping. Behalve de vogels en de waterval hoor je hier niks. Geen wonder dat we heerlijk geslapen hebben. Het weer is prachtig, dus buiten ontbijten. Dit is het echte vakantiegevoel. Na het ontbijt de fietskleren aan en maar weer rechtsaf. Tot aan de brug gaat het wel, vanaf daar zijn we al een keer links richting de grote waterval Amotan gegaan en dat was afzien. (Deze waterval is overigens een echte aanrader om te bekijken. Ook is hier een mooie en gevarieerde wandeling te doen). Dus nu rechts maar dat is wel een hele lange steile klim. Na een paar keer stoppen gaan we terug. Ook komt er ineens veel bewolking opzetten. Terug op de camping toch eerst maar douchen. Dan begint het inderdaad tegen de weervoorspelling in, te regenen. Niet hard en we kunnen wel onder de luifel zitten. Als het droog wordt, gaat Hilda wandelen en ik fotograferen. Verder rustig aan gedaan en gegeten. Na het eten komen Ivar en Endre nog langs en drinken we gezamenlijk thee buiten. Afscheid genomen, want morgenvroeg vertrekken we. Een afscheid met de hoop dat zij in het najaar naar NL komen. Wij hebben de camper verder opgeruimd zodat we op tijd kunnen vertrekken. Waarheen weten we nog niet. Zweden of naar het westen. Met die vraag gaan we slapen.

Harold fotograferen
Dit is het resultaat

17 juni Grimsdalen Fjellcamping ?

We worden op tijd wakker en tijdens het ontbijt kijken we op de weerapp welke richting we op gaan. Het wordt geen Atlantic Road en Geiranger. Ineens lijkt Rondane goed te worden qua weer en we besluiten naar Grimsdalen te rijden. In Oppdal nog wat boodschappen gedaan. Hoe meer we naar het zuiden rijden over de E6 langs Dovrefjell, hoe beter het weer wordt. In Hjerkinn stoppen we om eerst even naar de uitstrooi plek van Ria te gaan en later lopen we verder omhoog naar het uitzichtpunt. Het is prachtig weer en omdat er een groep met Tsjechische jongeren naar binnen gaat, gaan wij niet het gebouw binnen, maar er voor kijken. Aan een fotograaf vraag ik of hij ze al gezien heeft en ja. Hij wijst ons 2 kleine groepjes aan. We gaan iets lager op een steen zitten en we kunnen idd de muskusossen fotograferen. Op grote afstand, dat wel maar toch mooi om te zien. Dan de weg naar beneden wandelen en bij de camper eerst een broodje gegeten. Dan gaan we via Folldal naar Grimsdalen. Ook hier mooi weer maar de wind is wel aangetrokken en die is fris. Wat opvalt, er zijn geen andere campers. Alleen een tentje aan de andere kant van het water met twee jonge dames, gelukkig uit ons zicht . Rustig aangedaan verder en ik ben nog wezen fotograferen. Hilda intussen eten voorbereid en binnen gekookt. Wel buiten gegeten maar dan koelt het snel af. Binnen thee en wat gelezen. Rond 22 uur gaan we slapen.

Muskusossen

Fitis

Fjellcamping Grimsdalen

Grimsdalen

Blauwborst

18 juni

Best veel wind vannacht, maar toch rustig geslapen. We hebben nog nooit meegemaakt dat we hier een nacht alleen stonden. Het weer is goed dus ontbijten we buiten en smeren gelijk brood voor onderweg want we willen wandelen vandaag. Water uit de rivier en klaar voor vertrek. Het 1e stuk gaan nog redelijk vlak en we zien dat ook 5 jongens hier een tent hadden opgezet. Wij gaan verder door het bos en daar zitten al wat steilere stukken in. Tijdens de plaspauze zien we 3 koekoeken. Dan komen we boven de boomgrens en voelen de wind ook weer. Maar verder nog steeds mooi weer. Als we bijna bij een sneeuwpassage zijn zien we een vos hard wegrennen. Even verder zien we 2 hoenen (welke weet ik niet) en gedurende de tocht diverse kleine vogels. Dan even een broodje uit de wind. Prachtig uitzicht over Grimsdalen en de noordelijke bergen. Wat een rust. Als we net op pad zijn worden we ingehaald door de 5 jongens. Wat een tempo met hun bagage. Na 7,5 km gaan we terug. Op de terugweg nog 3 goudplevieren gezien en alweer een koekoek. Nog een keer gestopt om wat te eten en de vele passages (sneeuw, riviertjes, moerasgebiedjes) overwonnen. In het bos nog een flinke wandelstok, of eigenlijk tak voor brandhout meegenomen en toch wel moe komen we om 17 uur weer bij de camper aan. 15 km en circa 650 hoogtemeters, met hoogste punt op 1304 meter. Even een bakje koffie. Dan eten gekookt en gelukkig buiten kunnen eten. Een kampvuurtje gemaakt, maar dat is met deze wind geen succes. Wel buiten thee gedronken. Hilda gaat naar binnen en ik ga nog even fotograferen. De wind trekt nog meer aan en is koud. 22.30 uur gaan we slapen.

Ontbijt in Grimsdalen

zo voelen wij ons hier

19 juni Morkret gratis

Niet zo goed geslapen. Veel wind en het gierde door het dakluik. Ook voelde je het busje af en toe bewegen. 2e deel van de nacht gelukkig een stuk rustiger en beter kunnen slapen. Toen we wakker werden was het stralend weer en weinig wind. Buiten ontbeten en na het ontbijt uitgebreid kunnen wassen (er was toch niemand). Rivierwater was wel koud maar met dit weer goed te doen. We doen rustig aan en ruimen de boel weer eens goed op. Dan komen er een stuk of 10 amazones op hun paarden. Foto’s van hen gemaakt en dan gaan ze door de rivier de bergen in. Mooi gezicht. Tegen 11 uur vertrekken we richting Zweden. Toch Morkret ingegeven. Een dikke 300 km en we nemen niet de route via Tolga. Deze hebben we al vaker gereden. Eerst naar Atna, dan Koppang over een hele slechte grusweg en dan langzaam richting Drevsjo en Idre. Onderweg nog 2 rendieren gezien. In Idre boodschappen gehaald. Tegen 17 uur komen we op (ons) plekje aan de rivier in Morkret aan. Hilda zet koffie en omdat we weten dat Frans en Gerry in Särna zijn, hebben we hun geappt dat wij in Morkret zijn. Zij blijken echter net in Fulufjället te zijn en een uurtje later komen ze op bezoek en we kletsen gezellig bij. Ook even een foto gemaakt, net zoals 15 jaar gelden toen we hun voor de eerste keer hebben ontmoet in Glaskogen. Daarna naar binnen vanwege de muggen en daar gegeten. Om ca 23 uur gaan we slapen.

15 jaar later

20 juni Trysil camping 67221 280 NOK

Heerlijk rustig geslapen en binnen ontbeten. ’s Nachts regen en ’s ochtends wat grauw weer. We zouden op de fiets of wandelend, maar gezien het weer besluiten we daarom toch maar met de camper naar Fulufjället te rijden. We komen daar rond 10.30 uur aan en wandelen naar de waterval. We hebben niet al te veel bij ons want we doen de korte route. Het is nog redelijk rustig en ook het weer is en blijft redelijk goed. Af en toe wat druppen maar ook af en toe zon. Ik wil graag boven de waterval langs wandelen en na enige aarzelingen stemt Hilda in. De aarzeling met name omdat we niet veel eten en drinken bij ons hebben. We beginnen aan de klim naar boven en merken al snel dat ook hoge ipv lage wandelschoenen handig was geweest. Maar nu zetten we ook door. Wat een uitzicht. En wat kan een relatief klein riviertje zo’n waterval veroorzaken. Onderweg treffen we een Nederlandse vrouw die alleen met haar camper op stap is en dus ook alleen deze wandeling maakt, knap en stoer. Met de nodige stops komen we rond 15.00 uur weer bij P-plaats. Nog een mooie mok gekocht en dan vertrekken we. Niet terug naar Mokret maar naar de CP in Gordalen. Onderweg begint het serieus te regenen en een dik half uur later zijn we op de CP. Er kan maar 1 camper staan en we zetten hem neer. Hilda heeft koffie gezet maar ik vind het niet prettig staan. De regen heeft stukje toegangsweg al gauw vol waterplassen gezet. Op mijn aandringen gaan we hier weg. Trysil ingegeven en even na 18.00 uur komen we aan. De regen is net gestopt. Geen leuke camping maar goed genoeg voor 1 nacht. Bovendien zijn we te moe om verder te zoeken. Eten gemaakt, gedoucht, thee gedronken en op bed.

Fulufjallet
Fulufjallet van boven
Wandelpad

21 juni Våler

Goed geslapen al hoor je de beide wegen wel goed. Het is mooi weer, maar we ontbijten binnen want de stoelen liggen achterin en we gaan toch weer verder. Eerder deze week hadden we al afgesproken met Okke en Gerlinda om hun weer te bezoeken. Per toeval hebben we hun leren kennen en hun bezocht toen ze net twee jaar in Noorwegen woonden. Door de jaren heen zijn we er een paar keer geweest, maar de laatste keer was alweer in 2014. Na het ontbijt en de camper weer goed opgeruimd te hebben, gaan we richting Elverum waar we rond 12 uur aankomen. Eerst naar een Service plaats maar dat is geen succes. Water lozen lukt daar echt niet. Dan even bij Biltema (soort bouwmarkt) binnen gekeken en muskietennetjes gekocht. Brood en broodjes gehaald en geluncht net buiten Elverum bij een waterkrachtcentrale. Om 14 uur komen we bij Okke en Gerlinda aan. Het is mooi weer en onder het genot van koffie praten we bij. We wandelen een stukje met de honden en ze laten ons hun nieuwe oude trots zien. Een prachtige oude blauwe Saab uit begin jaren 70. Prachtig. We eten pannenkoeken en na het eten nog meer bijpraten. Om ca. 23 uur gaan we slapen. Camper bij hun op het erf. Wat een gastvrijheid.

Elverum
Okke


22 juni Stallplats Middalarna 50965 100 sek

Om 9 uur ontbijt hadden Okke en Gerlinda gezegd. We worden even voor half negen wakker. Heerlijk geslapen. Wat een rust. Het is prachtig weer en ze maken buiten een uitgebreid ontbijttafel klaar. Na dit goede ontbijt en nog even flink bijgepraat, hebben ze voor ons nog een tip voor een mooie locatie in Zweden. Na het afscheid, bedankt lieve Okke en Gerlinda voor de gastvrijheid, rijden we rond 11 uur het erf af. Richting Fjälbacka in Zweden, maar niet over de snelweg. Eerst naar Kongsvinger en dan bijna filerijden naar Charlottenberg. Veel Noren vanuit de grensstreek doen in Charlottenberg (Zweden) hun boodschappen bij 1 van de grote koopcentra. Wij gaan door en rijden over mooie “binnenwegen” naar Arjang. Om 12.30 komen we daar aan. We gaan eten bij de pizzeria, waar het best wel druk is. Grotere groepen zitten hier bijeen. Dan bij de ICA boodschappen en weer verder. Prachtige binnenwegen met afwisselend bos en weidegebieden. Klein stukje E6 en om ca. 16 uur komen we op de CP aan. Nog een mooi plekje in de zon kunnen vinden. Leuke CP met in het midden groot grasveld met grillplats. Betaling via Paypal gedaan, maar enveloppe vullen kon ook. Koffie gedronken en even bijkomen van de toch wel lange rit. Na het eten nog naar de zee gewandeld en een cache gedaan. De wind van zee is toch wel fris en terug bij de camper is buiten zitten niet echt aangenaam meer. Wat om gerommeld en gelezen en dan naar bed.

Ontbijttafel

Camperen op het erf

CP Middalarna

23 juni

Heerlijke rustige nacht gehad. Behalve de vogels niks gehoord. Zelfs de camper die een stukje voor ons stond niet weg horen gaan. We worden ook pas rond 8.15 uur wakker. Een beetje fris is de wind nog wel, maar toch buiten kunnen ontbijten. Dan rustig aan, de fietsen eraf en we fietsen richting Fjälbacka. Een weg vol toeristen en deze drukte overvalt ons wat. Het is natuurlijk wel zondag. In Fjälbacka aangekomen even door het dorpje naar de haven, wat een toerisme. Dan een stukje verder bij een andere haventje even bij het water gezeten. Er gingen zelfs wat dappere mensen zwemmen ondanks de vele kwallen die er rondzwommen. Dan fietsen we terug en onderweg nog een uitstapje naar de kust gemaakt, dan naar Hamburgsund, waar we een heerlijk schepijsje (vruchten en lactosevrij) hebben gehad. Nog even bij een grafveld en twee kerken gekeken en dan terug naar CP. Hier eerst een bak thee en dan ga ik me douchen. Een simpel houten hokje waar de kleren over de rand moeten hangen want binnen is er geen rumte. Lekker primitief. Ook het warme water liet op zich wachten, dus redelijk koud gedoucht. Buiten gegeten en na de afwas nog een klein rondje om de CP gelopen. De wind is gaan liggen en als we buiten thee willen drinken, blijkt dit vanwege de knotts geen goed idee. Dus naar binnen. Wat gelezen en dan is alweer een dag voorbij.

24 juni Sulkendrup Molle 14457 € 12

Na weer een goede nacht slapen redelijk op tijd opgestaan want we willen proberen Denemarken te halen. Toch nog lekker buiten ontbeten en om ca 8.30 uur vertrekken we. Water geloosd en getapt en dan gaan we op pad. Eerst binnendoor naar de E6 en dan kilometers maken. Om ca. 13 uur zijn we, na de nodige stops in Helsingborg aangekomen. Het is prachtig weer, maar toch naar binnen op de veerboot om even te eten en bovendien is de overtocht maar kort. Dan is het de vraag gaan we naar Mons Klint en nemen we de volgende veer of gaan we via de brug? We doen het laatste en vlak na de Grote Belt brug vinden we een plek in Sulkendorp. Een CP met maar 4 plaatsen, maar gelukkig nog 2 vrij. We gaan aan de rand van het graanveld staan. We hoeven geen stroom en het laatste plekje is ook zonder aansluiting. Even bijkomen met koffie. Het blijft warm en dit plekje is ook nog eens uit de wind. Gelukkig biedt de luifel wat schaduw. Ge-BBQed en toebehoren gehad en tot 22.30 uur buiten gezeten. Dan is het bedtijd.


25 juni

Het is al vroeg warm dus buiten ontbijten. Een stukje fietsen staat op het programma, dus ook gelijk brood gesmeerd. Om ca 9 uur gaan we op pad, zwemkleding mee. Via prachtige binnen weggetjes komen we ten zuiden van de CP op een zwemplek bij vakantiehuisjes. Nog te vroeg om te gaan zwemmen dus eerst maar een broodje eten en weer op de fiets. Mooie glooiingen in het landschap. Even verkeerd op de kaart gekeken en we zijn terug bij de CP 😊. Dan Nyborg maar aanhouden en dwars door de stad gefietst. Gelukkig ziet Hilda een bordje met strand. Zwembroek aan, maar eerst een broodje. Dan het water in. Apart om te zwemmen met de brug zo in zicht. Heerlijk een paar keer in het water gedoken en dan op de fiets terug. Hoe simpel kan het zijn. Langs de doorgaande weg terug gefietst en nog even gestopt bij een mooie witte kerk. Om 18 uur terug op CP. Het is warm, maar omdat een mens toch moet eten, na de koffie eerst maar gekookt bij 34 graden in de camper. Na het eten fietsen weer opgeruimd. Dan tijd voor een douche. Met 2 euro PP wel duur maar wel schoon en douchen zonder tijdslimiet maakt veel goed. Tot 23 uur in hemdje buiten gezeten en dan op bed.26 juni Stade 8659 €14

Het is nog steeds prachtig weer en we ontbijten buiten. Na een goed ontbijt en de camper weer ingepakt gaan we op weg naar Stade. We zijn wel al een paar keer in Stade geweest, maar het blijft een mooi stadje. En, ondanks de grootte van de CP, is het wel rustig. Bovendien is de laatste etappe naar huis goed te overzien. Via de snelwegen van Denemarken zetten we koers naar Duitsland. Vlak over de grens tanken (we zijn niet de enige) en ook gelijk een broodje gegeten. Dan verder richting Hamburg. Het wordt drukker en drukker en we horen dat er een grote file staat voor de Elbetunnel. Niet veel later rijden wij ook achter op een file en we horen dat deze ook vrij lang is. Bij de eerstvolgende afslag gaan we er af en zoeken een alternatieve route. We zien dat er bij Glückstadt ook een veer over de Elbe gaat en we besluiten daarheen te rijden. Vele kilometers over binnenwegen in een geheel nieuw deel van Duitsland voor ons. Maar dichterbij Glückstadt blijkt dat wij niet de enigen zijn die de Elbetunnel wilde vermijden. Er staat een lange rij te wachten voor het veer. Na een uur rijden we ook het veer op. Het laatste plekje en we moeten een paar keer steken en dan staan we naast een andere camper bijna achter op het dek. Past precies! Dan gaan we varen en komen ze geld innen. Wij moeten betalen voor 6 meter en langer. Onze bus is maar 5.40 m en met fietsen nog zeker geen 6 meter. De discussie aangegaan maar helpt niets. We moeten meer betalen……. Dan het veer af en we rijden nog een klein stukje door het gebied met veel fruitteelt van Duitsland naar Stade. De CP is wel wat veranderd en we betalen nu via een automaat. Verder prima in orde en zoeken een plekje. Het is al 17 uur en eerst maar even buiten koffie drinken. Dan gaan we het stadje in om ergens wat te eten. We komen in een soort oude kelder terecht waar een restaurant gevestigd is. Het eten is prima. Terug bij de camper nog wat gedronken en dan gaan we op bed.


27 juni Feanwalden

Het is alweer de laatste dag van onze vakantie. Jeetje wat is het snel gegaan en buiten tijdens het ontbijt mijmeren we nog even over de afgelopen 4 weken. Wat hebben we veel gedaan en gezien. Meer kilometers gemaakt dan aanvankelijk de bedoeling was en ook de route is anders dan we vooraf hadden gedacht. Het voordeel van een weerapp op de telefoon is dat we veel meer als andere jaren de route hebben laten bepalen door het (mooie) weer. Dan toch maar inpakken voor de laatste rit naar huis. De groenteboer komt langs op de CP en we nemen nog wat vers fruit mee voor onderweg. Dan binnendoor richting Bremen en de autobahn op naar Oldenburg. Gelukkig niet al teveel oponthoud bij de baustelles. Dan bij een autohof wat eten en om ca 16 uur rijden we de oprit op. Bijna een maand weggeweest. “Time flies when you are having fun”.


507 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


wiliam
Jun 16, 2021

Mooi reisverslag. Wij hopen deze zomer ook met de camper naar Noorwegen te gaan, maar dan moet het land eerst open gaan voor andere Europeanen.

Like
Harold Slomp
Harold Slomp
Jun 17, 2021
Replying to

Ik hoop het ook, wij hopen ook later in het jaar nog die kant op te kunnen. Het blijft mooi. Ook fijn dat je het verslag leuk hebt gevonden. Zo kunnen we elkaar helpen bij het vinden van mooie locaties.

Like
bottom of page